Tulburarile de spectru autist, in atentia OMS

22 mai 2013 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Raed Arafat a reprezentat Romania la cea de-a 66-a sesiune a a Adunarii Mondiale a Sanatatii de la Geneva, la evenimentul cu tema cu tema Managementul tulburarilor de spectru autist.

 

Copiii interactioneaza “fara frontiere”

Studii recente arata o crestere alarmanta a ratei de incidenta a cazurilor de tulburari din cadrul spectrului autismului. In acest context, la cea de-a 66-a Adunare Mondiala a Sanatatii, care se desfasoara la Geneva in perioada 20-28 mai, 194 de state membre OMS, intre care si Romania, participa la dezbaterile privind problemele de sanatate cu care se confrunta omenirea.

 La evenimentul initiat anul acesta de Bangladesh, cu tema „Managementul tulburarilor de spectru autist, secretarul de stat Raed Arafat, a prezent marti, demersurile Romaniei in ceea ce priveste gestionarea tulburarilor de spectru autist si a tulburarilor de dezvoltare in general. Oficialul roman a exprimat, totodata, aprecierea fata de eforturile initiatorilor si ale organizatiilor internationale in acest domeniu, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

In discursul sau, demnitarul roman a subliniat importanta abordarii multisectoriale, in vederea largirii capacitatii nationale de sanatate si educatie si sociala, pentru a acorda servicii integrate atat persoanelor diagnosticate cu tulburari de spectru autist, cat si familiilor acestora, se mentioneaza in comunicatul MS. Totodata, dr. Arafat a mentionat ca Romania subscrie obiectivului rezolutiei de a contribui la cresterea nivelului de constientizare la nivel national si global a problematicii.

 

Dr. Raed Arafat

Cea de a 66-a Adunare Mondiala a Sanatatii (AMS) se desfasoara pe parcursul a opt zile la Geneva, in perioada 20-28 mai 2013. AMS este structura decidenta suprema pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, agentie ONU specializata in sanatate publica. Adunarea este convocata la Geneva, in luna mai a fiecarui an, reunind reprezentanti de nivel inalt din cele 194 de state membre ale organizatiei.

Evenimentul din acest an a fost initiat de Bangladesh, iar o delegatie condusa de secretarul de stat dr Raed Arafat a reprezentat Romania in calitate de stat co-organizator, alaturi de Qatar, India si Botswana

Romania co-sponsorizeaza si rezolutia cu aceeasi tema initiata de Bangladesh, ce urmeaza a fi promovata la sesiunea Consiliului Executiv din 29-30 mai 2013.

Tot marti, dr. Raed Arafat s-a intalnit cu ministrul Sanatatii din Republica Turkmenistan, dr Gurban Elyasov, care cu acest prilej a invitat Romania la conferinta ce se va desfasura in perioada 10-11 decembrie 2013, pe tema prevenirii si a controlului bolilor netransmisibile, organizata de Turkmenistan.

Cei doi oficiali au convenit consolidarea relatiilor bilaterale in domeniul sanatatii, cu accent pe schimburile de experienta in domenii de interes comun, stagii de pregatire pentru studenti, precum si revitalizarea parteneriatului in domeniul farmaceuticelor, mentioneaza Biroul de presa al MS.

 

 

 

Baloanele au “vorbit” prin culoare

La nivel mondial, aproximativ 67 de milioane de persoane sunt afectate la ora actuala de autism si tulburari de spectru autist. Anul acesta, Ziua Mondiala de sensibilizare fata de autism a fost marcata in Europa prin deviza „Autismul este mai frecvent decat crezi”. La Buzau, pe 2 aprilie, DGASPC, care acorda servicii de consiliere si recuperare persoanelor cu tulburari de spectru autist si familiilor acestora prin doua centre, a organizat activitati de constientizare a necesitatii depistarii precoce si recuperarii autismului, respectiv de integrare a acestor persoane, in societate.

In 1970, dupa Wing si Gould, in  intreaga lume erau diagnosticate 5 din 10.000 de persoane cu „autism clasic” (autismul lui Kanner), iar aproximativ 20 din 10.000 de persoane aveau  tulburari din cadrul intregului spectru al autismului.

La Congresul International Autism Europe de la Lisabona din 2003, cercetatorul canadian Eric Fombonne, vorbea de o prevalenta estimata la10/10.000 pentru autismul clasic si de 60-70/10.000 pentru intregul spectru al tulburarilor autismului (Autism, Sindrom Rett, Tulburarea dezintegrativa a copilariei, Sindrom Asperger (2,5/10.000) si Tulburari globale de dezvoltare –nespecificate altfel/PDD NOS (15/10.000).

Ultimele cercetari realizate in SUA arata ca frecventa autismului este de un 1 copil din 166 si are o crestere de la 10% la 17% pe an, estimandu-se ca peste 10 ani, 4 milioane americani vor fi afectati.

In Romania nu exista nici o statistica care sa arate numarul de persoane cu autism, prevalenta sau rata de incidenta, iar adulti cu autism, potrivit  „Criteriilor medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoane cu handicap (adulti)”, nu exista.


Adaugati un comentariu


 

*