Ziua Internationala de Constientizare a Autismului marcata in albastru, la „Dumbrava Minunata” Buzau

2 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Copiii care primesc terapie in Centrul de zi „Dumbrava Minunata” din cadrul DGASPC Buzau au celebrat astazi, Ziua Mondiala de Constientizare a Autismului, in parteneriat cu copiii de la Gradinita nr. 2 din Municipiu. La nivel national, mai multe cladiri reprezentative vor fi luminate in albastru.

 

Parlamentul va fi luminat in albastru

Ziua mondiala de sensibilizare fata de autism este sarbatorita la nivel mondial, anual, la 2 aprilie. Decizia a fost luata de Adunarea Generala a ONU, prin Rezolutia 62/139, adoptata la 18 decembrie 2007, in scopul dinamizarii  eforturilor mondiale de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de crestere a nivelului de constientizare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat in mesajul sau pentru acest an, ca „interesul comunitatii internationale este indispensabil in lupta impotriva stigmatizarii, ignorantei si a dificultatilor in obtinerea ingrijirilor” copiilor care sufera de autism.

In 1943, dr. Leo Kanner a descris pentru prima data autismul infantil, 11 copii prezentatati la clinica sa cu o combinatie de grave deficiente de vorbire si marcate de anormalitati in interactiunea sociala, ce prezentau o inclinatie spre comportamente stereotipe, repetitive, fiind primii diagnosticati.

 

Copiii s-au distrat impreuna

Pentru a marca aceasta zi, DGASPC Buzau, care potrivit directorului institutiei, Alina Badulescu, ofera „servicii de recuperare unui numar de aproape 80 de copii si tineri cu tulburari de spectru autist prin Centrul de zi pentru Copii cu Dizabilitati «Dumbrava Minunata» si prin Complexul de Servicii nr. 8, a organizat o actiune in colaborare cu Gradinita nr. 2 din municipiul Buzau, special pentru a atrage atentia ca acesti copii exista si ca trebuie sa nu-i ignoram, ci sa-i intelegem si sa-i ajutam”.

Culoarea simbolica a acestei zile este albastru. Cladiri importante din intreaga lume, precum Empire State Building din New York, Opera din Sydney sau Podul Benjamin Franklin din Philadelphia, au fost iluminate in aceasta zi, in anii precedenti, in albastru.

Pentru a marca aceasta zi si in Romania si a atrage atentia asupra autismului, Palatul Parlamentului va fi iluminat in albastru in aceasta seara, intre orele 21:00 – 23:30, la initiativa deputatului social-democrat Cristina Nichita si a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoane cu Tulburari in Spectrul Autist.

 

Baloanele au “vorbit” prin culoare

La „Dumbrava Minunata”, s-a organizat „O zi altfel”, pentru a marca aceasta zi si a atrage atentia buzoienilor asupra problemelor copiilor cu autism.

A fost o zi cu totul speciala pentru copii din acest centru. 16 prescolari de la Gradinita nr. 2 din Buzau, impreuna cu 30 de copiii care beneficiaza de servicii de recuperare in Centrul de Zi au participat la un spectacol comun, demonstrand ca daca exista bunavointa si dispar prejudecatile, se pot face minuni. Au pictat impreuna planse cu palmutele lor, au purtat in piept fundite albastre (culoarea zilei), iar la finalizarea programului, au plecat acasa cu baloane albastre, pe care a fost inscriptionate mesaje prin care sa le fie atrasa atentia buzoienilor intalniti ca astazi este o zi a lor, a acestor copii cu probleme de autism, si ca este necesar sa fie priviti altfel, nu ca niste poveri irecuperabile, pentru ca in unele cazuri, copiii care beneficiaza de programe de recuperare se dovedesc geniali”, descrie aceasta zi Roxana Kovacs, purtatorul de cuvant al DGASPC Buzau.

 

Maini intinse catre copiii cu autism

Pentru marcarea acestei zile, la nivel international, sunt organizate marsuri ale tacerii, concerte, simpozioane si conferinte tematice, in cadrul carora sunt prezentate informatii despre depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice persoanelor cu autism, atat de catre specialistii din domeniu, cat si de persoanele care au in grija copii cu autism, urmarindu-se o colaborare cat mai buna intre cele doua parti.

Yoko Ono, sotia muzicianului John Lennon, a fost desemnata prima ambasadoare internationala a autismului de catre organizatia „Autism Speaks”, dupa ce, in 2009, s-a alaturat asociatiei, pentru care a realizat o pictura murala de doi metri, intitulata „Promisiuni”, prin care a marcat Ziua dedicata autismului si care a fost vanduta la licitatie, banii fiind donati Fundatiei.

La nivel mondial, aproximativ 67 de milioane de persoane sunt afectate la ora actuala de autism si tulburari de spectru autist. Ziua Mondiala de sensibilizare fata de autism este marcata in Europa prin deviza „Autismul este mai frecvent decat crezi”.

 

Copiii interactioneaza “fara frontiere”

Autismul este o boala caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona in plan social si de a comunica, de un comportament stereotip si repetitiv, cu simptome care se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani. Aproximativ 75% dintre copiii afectati prezinta si handicap mental. Nu exista niciun tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar, cu terapie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. Implicarea familiei in terapie este vitala in recuperarea copilului, iar o informare continua si o participare activa in programul de terapie sunt absolut necesare.

 Fundatia de Autism din Romania, membra a Organizatiei Internationale pentru Autism in Europa, a anuntat o serie de evenimente prin care doreste sa atraga atentia asupra autismului si a problematicii persoanelor care sufera de acest sindrom.


Adaugati un comentariu


 

*