Romania, in pargul unei crize de vaccin impotriva hepatitei B

31 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Produsul nu se va mai gasi pe piata autohtona pana anul viitor, iar Ministerul Sanatatii nu a anuntat pana acum o solutie concreta pentru a preveni criza.

 

vaccin copiiAnul 2017 va fi marcat de disparitia de pe piata romaneasca a vaccinului impotriva hepatitei B, dupa ce producatorul belgian a anuntat ca nu va mai putea satisface cererea, din cauza unor probleme de fabricatie. Aprovizionarea pietei autohtone va putea fi reluata abia in luna ianuarie a anului viitor, iar pana atunci, autoritatile romanesti din sanatate trebuie sa gaseasca urgent o solutie pentru a preintampina o criza acuta care deja se face simtita.

La acest moment, rezerva de vaccin impotriva hepatitei B, este de 22.300 de doze, dupa cum a anuntat Ministerul Sanatatii. In multe spitale, dozele repratizate s-au terminat deja, iar stocul existent in rezerva ministerului se va epuiza in scurt timp, intrucat trebuie sa satisfaca cererea la nivel national. In conditiile in care vaccinul nu va mai fi accesibil pe piata romaneasca timp de un an, autoritatile trebuie sa gaseasca urgent o solutie pentru a reface acest stoc, apeland la sprijinul altor tari europene care s-au ingrijit din timp si si-au facut rezerve, in caz contrar existand riscul ca aproximativ 150.000 de copii nou-nascuti sa ramana nevaccinati si, in consecinta, sa fie expusi riscului de a contracta virusul care provoaca hepatita B.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Un semnal de alarma in privinta crizei acestui vaccin a fost tras si de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, in conditiile in care autoritatile din Sanatate dau din colt in colt cand vine vorba de aceasta problema, transmitand doar ca fac tot posibilul pentru a gasi o solutie viabila. „Este o situatie fara iesire, nimeni nu are o solutie concreta la acest moment. Si nu vorbim numai despre copii, ci si despre adultii care au reala nevoie de acest vaccin”, a declarat Marinela Debu, presedintele asociatiei. Aceasta a dat exemplul personal, povestind prin ce emotii a trecut in urma cu trei ani, atunci cand a adus pe lume un copil, in conditiile in care suferea de hepatita B, iar vaccinarea copilului in primele 12 ore de la nestere era absolut necesara. „Eu sunt pacienta cu hepatita B si am trecut printr-o situatie asemanatoare cand am nascut, in august 2014, si am trecut prin mari emotii pentru ca nu concepeam nicio clipa ca bebelusul meu sa nu fie vaccinat la mai tarziu de 12 ore de la nastere. Ca mama, iti este teama, nu poti sa stai linistita, te gandesti daca poti alapta”, a mai povestit Marniela Debu.

 

vaccin2In ciuda propagandei anti-vacinare din ultimii ani, efectele benefice ale imunizarii impotriva acestei boli a copiilor nou nascuti se resimt prin scaderea considerabila a incidentei in randul populatiei. Astfel, daca in anii ’90, incidenta hepatitei B in randul populatiei din Romania era de 30 la suta, dupa introducerea imunizarii, aceasta a scazut in prezent la aproximativ 4 la suta.

Vaccinul este inclus in schema de imunizare si se administreaza gratuit copiilor inca din primele ore de viata, din aceasta cauza fiind distribuit in special maternitatilor, pentru a fi administrat tuturor copiilor adusi pe lume.

In legatura cu iminenta criza de vaccin, Ministerul Sanatatii a remis un comunicat in care se precizeaza ca in stoc mai exista 22.300 de doze si ca s-au inceput demersurile pentru a se identifica alti furnizori in celelalte state membre ale UE. Pana atunci, s-a aprobat o schema alternativa pentru a asigura protectia copiilor nascuti de mame care sufera de hepatita B. Acestea sunt vaccinate cu vaccin hexavalent de catre medicul de familie, la varsta de 6 saptamani a copilului, in speranta ca astfel se reduc sansele de transmitere a virusului de la mama la copil.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Si la nivelul judetului Buzau, stocul de vacin impotriva hepatitei B este pe terminate si este posibil sa nu se poata acoperi complet numarul de nasteri in cursul lunii viitoare. Conform datelor comunicate de dr. Carmen Scantei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau, in rezerva DSP se mai afla la acest moment doar 40 de doze de vaccin impotriva hepatitei B, carora li se mai adauga dozele repartizate deja unitatilor medicale. Astfel, maternitatea din Buzau mai dispune de 81 de doze, iar cea din Ramnicu Sarat de 85 de doze. In conditiile in care, la nivelul judetului se intregistreaza aproximativ 200 de nasteri intr-o luna, dr. Carme Scantei spera ca dozele existente sa fie cel putin suficiente pentru a acoperi necesarul pentru luna viitoare. Cele mai multe nasteri au loc la maternitatea din Buzau si e putin probabil ca cele 81 de doze sa fie suficiente pentru intreaga luna februarie,  insa la Ramnicu Sarat sunt sanse mai mari ca vaccinul sa nu se epuizeze, avand in vedere faptul ca aici au loc mai putine nasteri. Singura unitate medicala unde nu se pune problema ca stocul de vaccin sa se epuizeze prea curand este cea de la Nehoiu, insa nu datorita faptului ca numarul de doze este foarte mare, ci pentru ca aici au loc foarte putine nasteri.

In privinta vaccinului hexavalent, care include si o componenta impotriva hepatitei B, lucrurile stau si mai rau la nivelul judetului Buzau, la ora actuala stocul fiind complet epuizat.

 


Adaugati un comentariu


 

*