Roadele lunii septembrie, beneficii pentru sanatate

10 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Vara s-a incheiat, cel putin calendaristic, daca luam in calcul si temperaturile inca ridicate, iar odata cu acest sezon, pana la anul viitor nu ne vom mai delecta cu o parte insemnata dintre legumele si fructele autohtone.

Toamna vine in schimb, in compensatie, cu alte roade ale pamantului, care pe langa placerea de a le degusta ne o ofera o serie intreaga de beneficii pentru sanatate.

Astfel, odata cu luna septembrie, ne putem bucura de o gama variata de mere, provenite din livezile romanesti, ramase intr-o proportie semnificativa neatinse de acele „artificii” chimice intalnite la multe dintre fructele din import, tratate pentru obtinerea unui aspect cat mai apetisant si o rezistenta marita, dar in detrimentul gustului si al plusului de vitamine.

Merele, dincolo de gustul lor extrem de placut, sunt bogate in fibre, iar consumarea lor determina o senzatie de satietate pe termen lung.

De asemenea, acest fruct popular al toamnei ne stimuleaza imunitatea prin continutul insemnat de vitamina C, consumarea lor ajutand la echilibrarea nivelului colesterolului si la diminuarea riscului de obezitate. Este recomandat sa mancam merele fara a le indeparta coaja, aici fiind inmagazinate cele mai multe fibre.

Para este un alt fruct al toamnei, cu proprietati la fel de valoroase, un adevarat „depozit” de vitamina C si fibre. Mai mult, in special soiurile de pere zemoase ne ofera senzatia de satietate si o hidratare menita sa ne taie elanul spre excese alimentare.

Strugurii aduc organismului, la randul lor, beneficii multiple, principalele proprietati fiind acelea de antioxidant, remineralizant, tonifiant si protector pentru aparatul circulator (inima si vase de sange).

Catina, pe care o gasim din belsug pe dealurile insorite si in muntii Buzaului, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, fiind astfel un excelent imunostimulator. Este fructul care isi pastreaza cele mai multe dintre proprietati daca este recoltata in luna septembrie. Micile bobite aramii reprezinta un exceptional coktail de substante active de o complexitate care o intrece pe cea a suplimentelor nutritive gasite in farmacii.

Ardeiul (ardei gras, capia sau gogosar), dintre legume, este „vedeta” primei luni de toamna, un adevarat „medicament natural” si un imunostimulator perfect pentru organism, prin continutul bogat in vitaminele C si A, dar si in potasiu. Aroma lor naturala contribuie la reducerea poftei de dulce, iar vitamina A, specifica legumelor crocante, este benefica pentru piele.

Dovleacul (bostanul) este, de asemenea, una dintre  cele vedetele lunii septembrie, fiind apreciat pentru valoarea sa nutritiva ridicata si continutul  bogat in antioxidanti (beta-caroten, beta- criptonxantina), vitamine (vitaminele A,B si C), minerale (potasiu, zinc) si fibre atat de benefice pentru organism. Este deosebit de apreciat pentru efectele sale antiimbatranire, pentru contributia la prevenirea afectiunilor cancertose si pentru protejarea inimii.


Adaugati un comentariu


 

*