Procurorii anticoruprie, pe urmele mafiei medicamentelor oncologice

29 iulie 2015 | 0 comentarii |

In urma perchezitiilor s-au descoperit mari cantitati de medicamente la cabinetele unor medici vizati de ancheta DNA, unele dintre acestea foarte scumpe – chiar 20.000 de lei fiola.

 

Laura Codruta Kovesi

Laura Codruta Kovesi

Procurorii DNA sunt pe urmele unei retele de tip mafiot care, folosindu-se de medicamente pentru cancer s-a jucat de-a Dumnezeu cu viata unor bolnavi aflati in situatii disperate. 61 de perchezitii au avut loc ieri, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice, la farmacii, la mai multe cabinete medicale si chiar la anumite spitale. Faptele au fost comise in perioada 2012 – 2015.

Potrivit procurorilor DNA, doctorii ar fi luat mita ca sa prescrie pacientilor anumite medicamente. „In cadrul anchetei vom verifica toate aspectele care sunt necesare pentru a lamuri modul in care s-au prescris anumite medicamente, modul in care s-au achizitionat anumite medicamente si acolo unde va fi cazul sa vorbim de diagnostice sau de chestiuni care privesc viata sau siguranta unor persoane, cu siguranta acele persoane vor fi contactate si se vor lua si masuri de prevenire daca este cazul”, a precizat Laura Codruta Kovesi, sefa DNA.

 

Sediul DNA

Sediul DNA

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in  care ar fi implicati cel putin 16 medici, companii farmaceutice, farmacii si spitale. In ancheta procurorilor se vorbeste despre o adevarata mafie a medicamentelor, printre institutiile vizate aflandu-se Institutul Oncologic „Ion Chiricuta”, Spitalul de zi Cluj-Napoca, dar si cateva cabinete medicale si firme care produc medicamente pentru cancer.

Ancheta ar fi scos la iveala faptul ca mai multe firme de medicamente ar fi oferit unor medici achitarea unor cheltuieli la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind cheltuielile pe care aceste evenimente le implicau. In realitate, cheltuielile reprezentau o mita mascata pentru ca medicii sa prescrie medicamentele cele mai scumpe pe care firmele respective le produceau.

Potrivit procurorilor DNA, unii dintre medicii implicati ar face parte si din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. In anumite cazuri, nu numai ca prescriau medicamentele respective, dar le si aduceau la nivelul spitalelor si le impuneau ca tratament, unor bolnavi de cancer.

 

oesophageal_cancer_surgeryIn urma perchezitiilor, procurorii anticoruptie au gasit, la cabinetele unor medici vizati de ancheta, cantitati importante de medicamente, unele foarte scumpe, pretul lor ajungand chiar si la 20.000 de lei o fiola. Anchetatorii au mai gasit si documente legate de sejururile facute de medici si care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, in schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe, produse sau distribuite de acestea.

Pentru identificarea unor noi probe in dosar, procurorii au ridicat, in urma perchezitiilor, laptopuri si calculatoare care apartin persoanelor implicate. Se pare ca sunt implicati in aceasta retea sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate — subprogramul oncologie, chiar si un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector de la DSP Mures, care controleaza farmacii si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente. In schimbul unor beneficii deloc neglijabile, cum ar fi participarea la Congrese sau Conferinte care le aduc punctele necesare obtinerii avizului de practica medicala sau ascensiunii profesionale, ori ale unor vacante la Paris, la Las Vegas sau in alte locuri exotice, acestia ar fi prescris varianta medicamentelor mai scumpe in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, mult mai ieftine.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu, presedinte ANPP

Procurorii anticoruptie sustin ca fenomenul este ingrijorator in sistemul de sanatate, actiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicala, in scopul cresterii vanzarilor de medicamente fabricate de anumite companii farmaceutice sau distribuite de anumiti distribuitori fiind larg raspandit la nivel national.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti spun ca aceasta practica nu vizeaza doar la medicamentele pentru cancer, ci toate medicamentele cu pret ridicat, in special din domeniul oncologiei, psihiatriei, neurologiei sau cardiologiei. „Exista o practica, nu la toti, a unora dintre producatorii de medicamente, a distribuitorilor, a lanturilor de farmacii, de marketing agresiv in ceea ce priveste promovarea unor produse, pornind de la suplimente nutritive sau medicamente pentru care pacientul este obligat sa plateasca sume importante de bani. Exista, de asemenea, si un marketing agresiv pentru scoaterea de pe piata a unor medicamente utile, pe care medicii le prescriu, dar pacientii nu le mai gasesc la farmacie. Medicii sunt nevoiti acum sa gaseasca alte scheme terapeutice. Peste 850 de medicamente au disparut din farmaciile noastre”, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii condamna practicile prin care medicii pot fi influentati la prescriptie de catre companiile farmaceutice si apreciaza ca stoparea acestui tip de comportament a unei parti a corpului medical este benefica atat pentru sistemul sanitar, cat si pentru personalul medical si pacienti, deopotriva.

Am facut o prioritate din implementarea de instrumente care sa eficientizeze sistemul si care sa reduca pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului national de sanatate si actualizarea preturilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sanatatii a inasprit conditiile de acces in cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situatiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis sa incheie contracte de prestari servicii in urma carora sa obtina comision pentru indrumarea pacientilor catre un furnizor sau altul . Astfel de anchete ca cea de astazi speram sa descurajeze faptele de coruptie”, declara ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat de presa.

 

cancer chimioterapie In ceea ce priveste consecintele perpetuarii si extinderii acestor practici nelegale, acestea afecteaza in primul rand bugetul asigurarilor de sanatate si, in subsidiar, se reflecta in starea de sanatate a populatiei, mai spun anchetatorii. Cresterea vanzarilor unor produse cu valoare ridicata (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva – utilizate in cadrul programelor Nationale de Oncologie si de Terapie Intensiva a Insuficientei Hepatice), duce la cresterea artificiala a numarului de pacienti inclusi in schemele terapeutice, la cresterea stocurilor de medicamente in cadrul farmaciilor cu circuit inchis, nejustificata prin rulajul efectiv al acestora in cadrul P.N.S., fapt ce conduce la directionarea fondurilor alocate in functie de interesele operatorilor farmaceutici agreati, prejudicierea F.N.U.A.S.S. si aparitia unor sincope in asigurarea altor produse integrate in schemele terapeutice ale pacientilor, cu consecinte in afectarea calitatii si continuitatii actului medical, arata procurorii.

Se pare ca medicii au fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati, insa studiile in cauza nu au la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*