Piata farmaceutica romaneasca, oglinda a saraciei pacientilor

5 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de compania de cercetare Cegedim Romania arata ca in trimestrul trei, valoarea medicamentelor eliberate bolnavilor a scazut cu 3,3 la suta, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

 

medicamenteStudii recente indica faptul ca si piata farmaceutica din Romania are probleme, vanzarile de medicamente eliberate pacientilor fiind in scadere fata de anul trecut. Acest fapt rezulta din cercetarea de piata realizata de Pharma & Hospital Report – Cegedim Romania, companie de cercetare de referinta, care realizeaza studii de piata in tara noastra inca din 1996.

Cele mai recente rezultate date publicitatii in urma ultimelor analize, indica faptul ca in al treilea trimestru al anului in curs, valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacientii din Romania a fost de 2,79 de miliarde de lei, la pret de distributie – in scadere cu 3,3 la suta fata de perioada similara a anului trecut.

Piata farma la nivelul ultimelor 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013) arata insa o evolutie usor pozitiva, valoarea totala fiind de 11,82 miliarde lei, in crestere cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent (octombrie 2011 – septembrie 2012). Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul medicamente eliberate fara prescriptie medicala (7,3%), in timp ce cresterea vanzarilor de medicamente pe baza de reteta a fost de 1,5% in farmacii, in timp ce in spitale s-a inregistrat o scadere de 1,2%.

 

Petru Craciun, director Cegedim

Petru Craciun, director Cegedim

Din pacate, scaderea vanzarilor la medicamente nu denota nici pe departe o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei, ci este o consecinta fireasca a dificultatilor aparute pe piata farmaceutica in ultima perioada din cauza politicilor sanitare si a dificultatilor financiare ale populatiei. O confirma si Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania, care a declarat referindu-se la acest studiu ca „rezultatele recente confirma dificultatile din piata farmaceutica, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectata. Prognoza ramane modesta, pentru anul 2013 mentinem rata de crestere anuala de 0,7%, insa pentru anul 2014, in conditiile neconfirmarii actualizarii listei de medicamente compensate, cresterea prognozata anterior de 2,7% in lei, ar putea fi ajustata suplimentar la incheierea anului curent”, trage un semnal de alarma, Petru Craciun.

 

farmacia CrangConform aceluiasi studiu realizat de Cegedim, in trimestrul al treilea al anului in curs, medicamentele eliberate de farmacii pe baza de reteta au atins o valoare de 2,02 miliarde de lei, in scadere cu 3,6 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pe segmentul spital s-a atins valoarea de 0,37 de miliarde de lei, suma fiind in scadere cu 8,2 la suta fata de anul trecut. Tinand seama de faptul ca numarul bolnavilor internati in spitalele din Romania in ultimul an a crescut fata de anul precedent, singura explicatie esteaceea ca se confirma inca odata faptul ca bolnavii sunt nevoiti sa-si cumpere singuri medicamente pentru a fi tratati in unitatile sanitare publice.

Vanzarile au crescut insa comparativ cu anul precedent la medicamentele  eliberate fara prescriptie, in perioada iunie-septembrie valoarea totala a vanzarilor din farmacii ridicandu-se la 0,40 de miliarde de lei, cu 3 la suta mai mult decat in trimestrul trei al anului anterior, ceea ce reconfirma tendinta crescuta a romanilor de a recurge la automedicatie.

 

farmacie-cancerComparativ cu ultimele cinci trimestre, in trimestrul trei din 2013 se constata o scadere atat in valoarea medicamentelor, cat si in unitati si zile de tratament de care au beneficiat pacientii romani. Una dintre cauzele pentru care piata farmaceutica este afectata o constituie si sustinerea publica scazuta, doar o parte dintre pacienti dispunand de sumele necesare pentru a se trata corespunzator.

La nivelul ultimelor 9 luni (ianuarie-septembrie 2013), valoarea totala a pietei a fost de 8,69 miliarde lei, datorita performantei mai bune din primele 6 luni, inregistrand astfel o crestere cu 1,2% fata de perioada similara a anului trecut. Pe segmente, ratele de crestere in lei au fost de 0,5% pentru medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala in farmacii, iar pentru pentru OTC-uri (medicamente la liber) in farmacii s-a inregistrat o crestere de 7,2%, in timp ce la nivelul spitalelor s-a inregistrat o scadere de 0,8%.

 

Sursa: CEGEDIM

Sursa: CEGEDIM

In ceea ce priveste evolutia principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri cantitative peste media pietei in cazul medicamentelor pentru antineoplazice si imunomodulatoare (4,8%), pe segmentul cardiovascular (2,2%) si sistemul musculo-scheletic (1,3%), dar si scaderi sub media pietei in cazul anti-infectioaselor sistemice (-3,0%), a medicamentelor pentru sistemul respirator (-1,2%) si a medicamentelor pentru sistemul nervos central (-1,1%).

Din punctul de vedere al valorii incasate, cresteri au fost inregistrate la medicamentele pentru sistemul digestiv si metabolism (6,7%) si la medicamentele din grupa  antineoplazice si imunomodulatoare (5,8%).  Medicamentele pentru sistemul respirator sunt in scadere (-4,0%), iar cresterile pentru anti-infectioasele sistemice (0,6%) si a medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (0,5%) sunt modeste.

 


Adaugati un comentariu


 

*