Carnea de miel mai scumpa, de Paste

25 martie 2013 | 0 comentarii |

Inspectorii sanitar-veterinari au inceput controalele, pentru a preveni riscul aparitiei unor episoade neplacute pentru sanatatea publica. Comercializarea mieilor in locuri neautorizate si fara efectuarea expertizei sanitare veterinare se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

 

Peste 120.000 de mieluti autohtoni sunt numai buni sa fie sacrificati si ar putea ajunge anul acesta pe masa de Paste a buzoienilor. Apropierea Pastelui catolic face ca autoritatile sa dea „unda verde” sacrificarii mieilor in locurile special amenajate, din toata tara, incepand de astazi.

In judetul Buzau, Circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si Circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioadele 25.03-31.03.2013 (Sarbatorile Pascale Catolice) si 20.04-05.05.2013 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) vor avea un program prelungit de lucru, la sediul fiecareia dintre ele fiind afisate atat programul zilnic cat si persoanele responsabile si numarul de telefon al acestora, anunta Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau.

Pentru prevenirea si combaterea abaterilor care ar putea atenta la  siguranta alimentara sau la sanatatea publica, DSVSA Buzau va intensifica in aceasta perioada controalele, atragand atentia ca neefectuarea expertizei sanitare veterinare si comercializarea mieilor in spatii neautorizate se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

 Functionarea locurilor speciale de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioadele 22.03-31.03.2013 si 20.04-05.05.2013.

 

Iarna a fost blanda, iar Pastele din acest an se sarbatoreste mai tarziu decat in anii trecuti, asa ca mieii au avut timp sa creasca, spre bucuria ciobanilor.

Cu toate acestea, producatorii anunta ca ar putea scumpi carnea de miel, in perioada Pastelui, cu 5-7%, pentru a-si acoperite cheltuielile, dupa cum sustine Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Pretul unui kilogram de carne de miel in carcasa va fi cuprins intre 25 si 30 de lei, iar un miel intreg poate ajunge la 500 de lei, daca este mai dolofan. Pentru mieii ingrasati si livrati la export, pretul este de 10 lei/kg, in viu.

 „Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60%, produsele finite s-au scumpit si ele, in cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a castiga piata. Este normal ca anul acesta sa urmeze majorari de pret pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar putem vorbi de cinci procente, sase procente, chiar sapte procente in plus la pretul carnii de miel (…) Ideea de baza este ca de Pasti concurenta este asa de puternica, incat sarbatoarea se incheie cu vanzare in pierdere, nu in profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit”, a afirmat Minea, la un post national de televiziune.

 

Romania obtine insa mai putini bani decat Bulgaria din vanzarea carnii de miel, desi vecinii de peste Dunare importa miei din tara noastra, sustine reprezentantul Romalimenta.  

Nu cred ca vor fi miei din import in Romania, pentru ca niciodata nu s-au importat miei. Asta este o gogorita. Din ceea ce stiu eu, s-a incercat odata importarea de miel. In Romania, in general, s-a importat putina carne de miel, mai mult carne de oaie. Bulgarii cumpara miei din Romania, pe care ii taie si ii revand la noi. Mai mult, ei sacrifica mieii cumparati din Romania, ii revand in Comunitatea Europeana si isi scot mai multi bani decat noi. In clipa in care afacerea e afacere, cel de pe malul Dunarii poate sa-i taie in Bulgaria si sa-i vanda in Romania”, a explicat Sorin Minea cum se pot face afacerile cu carne de miel, ca si alte afaceri, de altfel.

Conform datelor Institutului National de Statistica, in ianuarie 2013 numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna anterioara.

 

In conditiile apropierii Sarbatorilor Pascale, un interes major este manifestat de catre consumatori in ceea ce priveste in primul rand sacrificarea si comercializarea mieilor, dar si conditiile de producere, transport, depozitare si comercializare a celorlalte produse alimentare specifice respectiv oua, lapte si produse lactate precum si diverse produse de panificatie, motiv pentru care Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau va dispune masuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare menite sa previna orice episoade neplacute cu adresabilitate la sanatatea publica.

Actiunile de control vor viza modul de respectare a conditiilor sanitare veterinare din targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si alimentatie publica. Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare (publicate pe site-ul ANSVSA) precum si in locuri special amenajate temporar in care se asigura supravegherea sanitara veterinara si unde sunt respectate conditiile legale de igiena pentru produsele de origine animala”, precizeaza directorul adjunct al DSVSA Buzau, dr. Ciprian Botezatu.

Infiintarea Ia nivelul judetului Buzau a unor locuri temporare de sacrificare a mieilor se poate face nunai la solicitarea scrisa a primariilor sau a Institutiei Prefectului si numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare corecta a subproduselor nedestinate consumului uman.

Este interzisa comercializarea produselor alimentare si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare, cu rugamintea sesizarii unor astfel de situatii.


Adaugati un comentariu


 

*