300 de unitati scolare, fara autorizatii sanitare

20 august 2012 | 0 comentarii |

O parte dintre prescolarii, scolarii si liceenii buzoieni, in special din mediul rural, vor invata si anul acesta in spatii necorespunzatoare din punct de vedere sanitar. Reprezentanti ai DSP, ai Inspectoratului Scolar si ai autoritatilor locale incep astazi turul scolilor din judet. Toamna trecuta, numai 72 la suta dintre acestea au avut autorizatii sanitare de functionare. 

 

 Asa cum se intampla in fiecare an, si aceasta toamna va incepe scoala cu o parte dintre unitatile de invatamant neautorizate sanitar. Conducerile acestora si administratiile locale nu au reusit sa finalizeze lucrarile de igienizare in perioada vacantei scolare, iar peste trei saptamani, cand va suna clopotelul, o parte dintre copii vor merge la cursuri in scoli sau gradinite pe care autoritatile sanitare le considera necorespunzatoare.

Dar, ca si in anii precedenti, nicio unitate de invatamant nu va fi inchisa. Pentru ca, nu-i asa, copiii trebuie sa mearga la cursuri. Iar daca nu vor avea alternativa si autoritatile locale vor da din umeri la fel de neputincioase, dand vina pe lipsa de finantare, nu ramane decat ca scolile sa functioneze, in continuare, pe raspunderea conducerii unitatii de invatamant si a administratiei publice locale.

De altfel, insusi subprefectul Alecu Vasile a atras atentia ca rostul controalelor este acela de „a se corecta ce se mai poate, inainte de inceperea anului scolar”, si nu de a inchide scoli.

 

Un sfert din scoli, improprii din punct de vedere sanitar

 

In anul scolar precedent, potrivt datelor prezentate de Inspectoratul Scolar Judetean in Colegiul Prefectural, la sfarsitul saptamanii trecute, dintre cele 790 de unitati de invatamant existente in judetul Buzau, doar 72% au intrunit conditiile de autorizare sanitara. Restul, adica 278 de unitati din mediul rural,– 45% (153 de gradinite, 123 de scoli generale, un internat si o cantina), din cele 617 existente, respectiv, 19 din urban – 11% (majoritatea gradinite cu program normal), dintr-un total de 173, au functionat in virtutea inertiei, pe raspunderea directorilor si a primarilor din localitatile respective, cu acordul tacit al Inspectoratului Scolar si al Directiei de Sanatate Publica, asa cum se va intampla, mai mult ca sigur, si in acest an.

Potrivit normelor de autorizare, unitatile de invatamant trebuie in primul rand sa fie salubre, igienizate. Mai trebuie sa aiba apa curenta si grup sanitar, iar mobilierul sa fie adecvat”, accepta subprefectul Alecu Vasile.

Cum vor raspunde scolile la ultimele doua cerinte, odata cu introducerea clasei zero, este greu de anticipat. Este posibil insa ca din aceasta cauza sa scada  numarul scolilor autorizate, chiar daca intre timp  unele si-au mai rezolvat problemele de constructie, de apa curenta si grup sanitar.

 

Autorizare si pe corpuri de cladire

 

Spre deosebire de anii anteriori, acum se poate elibera autorizatia sanitara si pe corpuri de cladire, nu neaparat pe intreaga unitate scolara. Legislatia in domeniu a simplificat modul de obtinere a acestui document de la Directia de Sanatate Publica (DSP).

Metodologia pentru obtinerea autorizatiei sanitare s-a modificat. Acum se face pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a conducatorului unitatii scolare,  potrivit careia acesta are cunostinta despre conditiile igienico-sanitare si epidemiologice impuse pentru ca scoala sa functioneze in parametri corespunzatori si sa nu constituie un risc pentru sanatatea elevilor. Dupa aceasta declaratie, i se inmaneaza autorizatia sanitara de functionare, iar in termen de 20 de zile, o echipa de control merge la fata locului pentru a vedea daca ceea ce a declarat corespunde cu realitatea. Daca apar neconcordante, se poate face un plan de conformare, dar numai pentru chestiunile care nu au implicatii asupra sanatatii si sigurantei copilului, si care pot fi rezolvate intr-o perioada de 3-6 luni, chiar intr-un an. Vorbim aici de o tencuiala, un gard imprejmuitor. Alimentarea cu apa curenta, grupurile sanitare, cubajul incaperilor sau mobilierul din clasa trebuie obligatoriu sa respecte standardelor impuse”, explica dr. Viorica Mihalascu, director adjunct DSP Buzau.

 

Principalele nereguli intalnite la scolile neautorizate

 

Principalele neconformitati din cauza carora DSP nu a acordat autorizatii sanitare sunt: lipsa apei curente si a canalizarii; cubajul de aer necorespunzator; cladiri care necesita reabilitare; grupuri sanitare necorespunzatoare; cladiri neimprejmuite sau imprejmuite partial; altele (scoli in curs de reabilitare, autorizatii neridicate, spatii inchiriate etc.).

Toate institutiile scolare au depus catre unitatile administrativ teritoriale de care apartin adrese prin care solicita efectuarea demersurilor in vederea  obtinerii autorizatiilor, iar o parte dintre acestea au si transmis DSP documentul in baza caruia solicita verificarea pentru acest an scolar.

Am sa incerc sa gasesc o cale de colaborare cu primarii din comunele unde sunt scoli cu probleme, pentru a avea si o rezolvare. Nici un director de scoala nu are banii necesari si nici fonduri alocate pentru a remedia aceste probleme. Aici este nevoie de implicarea comunitatilor locale. Nu este pentru prima data cand anul scolar incepe in corpuri de cladire neautorizate sanitar”, incearca ispectorul scolar general Dumitru Ene sa-si apere colegii.

Incepand de astazi, pana la inceperea anului scolar si chiar si dupa aceea, inspectorii sanitari vor verifica toate unitatile scolare care au solicitat autorizare sanitara.  In anul scolar 2010/2011 au avut autorizatie sanitara 89% de unitati de invatamant din mediul urban si 55% dintre cele din mediul rural.


Adaugati un comentariu


 

*