17 medici rezidenti buzoieni s-au inscris la gradul de specialist

26 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Examenul va avea loc pe 28 septembrie pentru specia,litatile ATI si Medicina de Urgenat, iar pe 16 octombrie, la celelalte specialitati.

 

medici tineriMinisterul Sanatatii organizeaza, pe 16 octombrie, sesiunea de examen pentru obtinerea gradului de medic specialist, medic dentist specialist si farmacist specialist, cu exceptua specialitatii de Anestezie si Terapie Intensiva care se va sustine separat, pe 28 septembrie.

Pentru a obtine titlul de specialist, 17 tineri medici rezidenti s-au inscris la Dorectia de Sanatate Publica Buzau, dintre care : pentru Medicina de urgenta – 2 (rezidenti pe post la Spitalul Jud. de Urgenta Buzau);  pentru Diabet-nutritie  – 1 (rezident pe post la Spitalul Jud. de Urgenta Buzau); pentru recuperare, medicina fizica, balneologie – 1 (rezident pe post la Spitalul Mun.Ramnicu Sarat); pentru laborator – 1 (rezident pe post la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca) si pentru medicina de familie (12 rezidenti cu timp partial)”, a precizat Mihaela Voineagu, purtator de cuvant al DSP Buzau.

Potrivit aceleiasi surse, 16 candidati au optat pentru sustinerea examenului in Centrul universitar Bucuresti, iar unul (specialitatea laborator) a optat pentru Centrul Universitar Craiova. Exista insa posibilitatea ca medici care au post in judetul Buzau si doresc sa sustina examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist, medic dentist specialist si farmacist specialist, sa se se fi inscris direct in Centrele Universitare.

 

medici-tineri-300x255La acest examen se pot prezenta, potrivit metodologiei elaborata de Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Educatiei: Medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care la data de 31 decembrie 2013 incheie  stagiul de pregatire (inclusiv audierea cursurilor-conferinta), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate; medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care au incheiat stagiul de pregatire si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat in sesiunile anterioare.

Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.18/2009privind organizarea si finantarea rezidentiatului, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in termen de maximum 5 ani de la data incheierii programului de pregatire; medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanatatii pregatire in vederea obtinerii celei de-a doua specialitati si care la data de 31 decembrie 2013, incheie stagiul de pregatire in noua specialitate; medicii, medicii dentisti si farmacistii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educatiei Nationale si care finalizeaza pregatirea pana la data de 31 decembrie 2013.

Se mai pot prezenta, cu recomandarea coordonatorului de rezidentiat, si rezidentii precum si medicii aflati la pregatire in cea de a doua specialitate in regim cu taxa, care incheie stagiul de pregatire in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2014 si pana la 16 aprilie 2014, inclusiv.

Pentru aceasta categorie de candidati, confirmarea ca medic/medic dentist/farmacist specialist, se va face cu data de intai a lunii urmatoare finalizarii stagiului de pregatire, pe baza adeverintei eliberata de unitatea angajatoare pentru rezidenti, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflati la pregatire in cea de a doua specialitate in regim cu taxa, din care sa rezulte efectuarea integrala a pregatirii de specialitate.

 

admitere medicinaExamenele se vor desfasura in centre universitare medicale care asigura pregatirea pentru toate modulele teoretice si baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice din curriculumul de pregatire, cu exceptia specialitatii Medicina de urgenta pentru care examenul se va desfasura numai in centrele universitare Bucuresti si Trgu Mures.

Pentru sustinerea examenului de specialist rezidentii pot opta numai pentru unul din centrele universitare in care au efectuat pregatirea.

Tematicile dupa care se vor desfasura examenele din aceasta sesiune au fost publicate in „Viata Medicala” incepnd cu nr. 10/9 martie 2001, cu exceptia specialitatilor: Alergologie si imunologie clinica aprobata in luna martie 2012, Anatomie patologica-aprobata in anul 2011, Chirurgie orala si maxilo-faciala si chirurgie dento-alveolara –revizuite si publicate in „Viata Medicala” in iulie 2009, Endocrinologie publicata in „Viata Medicala” nr.4/25 ian.2002, Expertiza medicala a capacitatii de munca aprobata in anul 2009, Farmacie clinica si Laborator farmaceutic, revizuite si publicate in „Viata Medicala” nr.31/31.07.2009, Ortopedie pediatrica revizuita si publicata in „Viata Medicala” nr.21/27 mai 2005, Otorinolaringologie- publicata in anul 1993, Radiologie si imagistica medicala revizuita si publicata in „Viata Medicala” nr. 45/7 nov. 2003. Pentru specialitatile: Endodontie, Paradontologie si Protetica dentara tematicile au fost aprobate in anul 2012.

Tematicile tuturor specialitatilor sunt postate pe Site-ul www.ms.ro.

 

admitere medicinaPentru toate specialitatile, cu exceptia ATI si Medicina de Urgenta, examenul consta intr-o proba scrisa cu 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, una sau doua probe clinice si proba practica.

Pentru specialitatea Medicina de Urgenta, examenul consta intr-o proba scrisa tip grila eliminatorie, cu 250 de intrebari cu raspunsuri multiple, o proba clinica teoretica si o proba practica. Cei care la o sesiune anterioara au trecut cu bine de proba scrisa tip grila vor sustine numai probele clinica/practica la care nu au avut punctaj de trecere, luandu-se in considetatie punctajul de la sesiunea anterioara.

Pentru ATI vor fi doua teste grila, fiecare cu 60 de intrebari cu raspunsuri multiple, la alegere, urmate de probele clinica si practica, conform tematicii pe specialitate.

Pentru a putea fi declarat specialist, candidatul trebuie sa obtina minim nota 7:00 la fiecare proba, indiferent de specialitatea pentru care a optat.

Peste o luna, conform calendarului de examene si concursuri al Ministerului Sanatatii, mai exact la data de 17 noiembrie 2013, se va organiza concursul national de intrare in rezidentiat pe loc si pe post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie…

Tematicile concursului de rezidentiat si bibliografia aferenta valabile pentru sesiunea noiembrie 2013 nu s-au modificat fata de cele din sesiunea anterioara, arata un comunicat publicat pe site-ul UMF Carol Davila.

 


Adaugati un comentariu


 

*