Vulnerabilitatea la infectii are legatura cu ora cand s-a produs contaminarea

26 august 2016 | 0 comentarii |

S-a constatat, in urma unor studii, ca in anumite momente ale zilei si in anumite conditii, cum ar fi lipsa somnului, organismul uman este mai vulnerabil in fata virusilor.

 

Infectii-stafilococi-spital-In conditiile in care era deja dovedit faptul ca, in lipsa somnului, oamenii sunt mai susceptibili sa se imbolnaveasca, cercetatorii britanici au vrut sa afle daca si alti factori pot fi luati in calcul in dinamica prevalentei, cum ar fi ceasul intern. Acestia au pornit de la premisa ca functionarea organismului este supusa ritmului biologic, care regleaza fazele de somn si veghe, dar sunt de luat in calcul si alte aspecte ale sistemului imunitar.

Concluziile studiului arata astfel ca anumite ore ale zilei pot avea un impact mai mare asupra vulnerabilitatii la infectii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au infectat soareci cu virusul gripei sau al herpesului, expunandu-i la infectii in anumite momente ale zilei: dimineata (in faza de odihna) sau dupa zece ore (in faza activa). Animalele au stat apoi 12 ore la lumina zilei si 12 ore in intuneric, adica un ciclu de 24 de ore care regleaza functionarea organismului.

 

scandal-dezinfectantiDupa sase zile, cercetatorii au analizat celulele soarecilor. Rezultatele au aratat ca replicarea virala – atunci cand o celula este infectata de un virus – era de zece ori mai mare la soarecii infectati dimineata. Aceasta constatare sugereaza ca virusurile se raspandesc mai usor in celulele organismului in acest moment al zilei. Totusi, atunci cand oamenii de stiinta au repetat experimentul cu soareci carora le modificasera genele specifice ceasului intern, ei au descoperit niveluri similare ale virusului indiferent de momentul zilei, dovada ca virusurile actioneaza diferit in functie de ritmul biologic.

„Ora zilei poate avea o influenta asupra felului de a reactiona la o infectie sau a replicarii virale”, arata intr-un comunicat profesorul Akhilesh Reddy, autorul principal al studiului. Acest lucru inseamna ca o persoana contaminata intr-un moment nepotrivit poate face o infectie mai grava. Totusi, in aceasta faza a cercetarilor, datele nu se pot aplica oamenilor, fiind necesare alte studii care sa confirme aceste prime rezultate, incheie acesta.

 In concluzie, chiar daca aceste studii nu sunt facute pe om, e bine sa avem grija cum ne imbracam dimineata si sa ne ferim cat putem de contactul cu virusii, mai ales ca incepe toamna si temperaturile sunt scazute in acest moment al zilei!

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*