Solutii de avarie pentru suplinirea lipsei de medici din spitale

23 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

La Tulcea au fost trimisi specialisti de la Iasi pentru a acorda consultatii copiilor, iar in Dambovita au fost mobilizati medicii pensionari, cel mai varstnic avand 88 de ani.

 

medici fundeniCriza de medici in spitalele publice nu mai este de mult o noutate in Romania, iar pana la acest moment, nu au fost gasite inca solutii viabile pentru a-i atrage pe tinerii specialisti in unitatile de Stat si de a-i determina sa ramana in tara pe cei care inca mai profeseaza aici. Majoritatea spitalelor se confrunta cu aceasta problema, in multe cazuri aparand situatii de-a dreptul disperate, in care unele sectii trebuie inchise provizoriu, din cauza crizei de personal.

In lipsa unor solutii concrete care sa rezolve aceste situatii, se apeleaza la solutii de moment, astfel ca pacientii care au nevoie de consultatii sau ingrijiri medicale sa nu fie privati de aceste servicii, dar si pentru evitarea inchiderii unor spitale.

Zilele acestea, doua noi situatii de acest gen au fost aduse in atentia publica, una la nivelul judetului Dambovita si cealalta in Tulcea.

 

medic pensionarIn Dambovita, spre exemplu, cei mai multi specialisti sunt pensionari. La nivelul intregului judet profeseaza, la acest moment, aproximativ 75 de medici cu varste de peste 65 de ani. Cel mai varstnic dintre acestia are 88 de ani si profesa la un laborator din Moreni. Reprezentantii Colegiului Medicilor din Dambovita au precizat ca au fost nevoiti sa nu ii mai elibereze aviz de functionare de acum inainte, din cauza varstei foarte inaintate.

In acelasi timp, la nivelul judetului Tulcea se resimte o criza acuta de medici pediatri, sectia de profil a Spitalului Judetean fiind deservita de un singur medic cu aceasta specializare. Medicul pediatru Mihaela Vasile trebuie sa faca astfel fata solicitarilor venite din tot judetul, iar atunci cand aceasta este plecata in concediu, sectia de Pediatrie este nevoita sa isi suspende activitatea. Volumul mare de munca este extrem de solicitant pentru un singur medic, astfel ca zilele acestea, in ajutorul sau a fost trimisa o echipa de specialisti care a venit tocmai de la Iasi.

 

Dr. Marin Burlea

Dr. Marin Burlea

Echipa este condusa de presedintele Societatii Romane de Pediatrie, medicul Marin Burlea, care a sosit la Tulcea la inceputul acestei saptamani, incepand consultatiile inca de luni dupa-amiaza. Astazi este ultima zi in care medicul pediatru iesean si cele trei asistente care l-au insotit vor mai acorda consultatii la spitalul din Tulcea, urmand ca de maine, singurul medic pediatru din cadrul unitatii medicale sa se descurce din nou singur.

In cadrul unei conferinte de presa, dr. Marin Burlea a declarat ca prezenta la Tulcea a echipei medicale pe care o conduce este o „datorie de onoare”, apreciind totodata ca personalul spitalului judetean da dovada de un profesionalism desavarsit, insa este insuficient. „E absoluta nevoie de inca trei sau patru medici pentru o linie de garda, pentru a asigura o linie de urgenta de calitate. In conditiile grele din Romania, spitalul din Tulcea nu arata rau. E rezolvat din punct de vedere al tratamentului termic al fatadei, are un spatiu hotelier rezonabil si are un personal de foarte buna calitate, dar insuficient”, a declarat presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Situatia s-ar putea imbunatati incepand de luna viitoare, cand un nou medic pediatru este asteptat sa isi inceapa activitatea aici, incepand cu data de 5 decembrie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Incet, incet sistemul de sanatate romanesc seamana cu ruleta ruseasca.
    Ca sa participi platesti, dar din pacate pistolul nu are un singur glont ci mai multe.
    Majoritatea platim, dar daca ajungem la spital de urgenta, in loc de medic e posibil sa ni se ofere sa inghitim o ”gutuie”.

Adaugati un comentariu


 

*