Saptamana Europeana a Imunizarii

24 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Prin sloganul „Vaccinurile sunt eficiente!”, campania din Saptamana Europeana a Imunizarii 2017 vine sa sublinieze necesitatea cresterii ratei de vaccinare.

 

Informare vaccinare (foto-INSP)

Informare vaccinare (foto-INSP)

Initiata in 2005, Saptamana Europeana a Imunizarii (SEI) este marcata, anual, la nivel regional, cu scopul de a sensibiliza si conjuga eforturile tuturor statelor europene in lupta impotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. In 2017, SEI se desfasoara intre 24 si 30 aprilie.

Imunizarea este un factor important in procesul de preventie al unui numar semnificativ de boli transmisibile, al dizabilitatii si chiar al decesului asociat acestora, subliniaza expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Statisticile arata ca Romania se afla pe lista tarilor in care, in ultimii ani, a scazut ingrijorator de mult rata de vaccinare, sub cea recomandata, de 95%.

Pentru a reduce criza de vaccin cu care se confrunta tara noastra in ultima perioada, Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca a inceput procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor. In acest sens, MS face precizarea ca „a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar in acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerata o ingradire a liberei circulatii a marfurilor in spatiul Uniunii Europene. Masura luata acum de Ministerul Sanatatii este justificata din motive de sanatate publica. In paralel cu aceasta masura, Ministerul Sanatatii a solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului sa notifice distribuitorii de medicamente in legatura cu aceasta decizie, iar dozele de vaccin impotriva rujeolei au fost deja blocate in depozite”, se precizeaza intr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca s-au finalizat procedurile pentru achizitionarea vaccinului tetravalent si hexavalent si a inceput distributia lor in tara si este in curs de finalizare procedura de achizitie de urgenta a 109.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei.

 

vaccinare_copiiAlarmanta este si epidemia de rujeola cu care se confrunta tara noastra. Desi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul impotriva rujeolei, a rubeolei si a oreionului (RRO) dozele 1 si 2 s-a modificat considerabil, in perioada 2005-2015, in Romania. Daca din 2005 pana in 2008, rata vaccinarii cu RRO1 si RRO2 se afla peste 95%, in anul 2009, vaccinarea cu RRO2 a scazut sub 95%, ramanand insa peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinarii impotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar in 2015 aceasta a scazut dramatic, la 85.8% in cazul vaccinului RRO1 si la 67%, in cazul vaccinului RRO2.

Problema nevaccinarii corespunzatoare impotriva rujeolei si a rubeolei este semnalata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si la nivelul Regiunii Europene, aceasta fiind, in prezent, una dintre principalele provocari la nivel de sanatate publica. Specialistii subliniaza ca scaderea ratei vaccinarii a condus la epidemii care, printr-o imunizare corecta ar fi putut sa fie prevenite.

 

lege vaccinareDe altfel, rujeola este una dintre cauzele principale de deces in randul copiilor. In 2015, pe plan global, s-au inregistrat 134.200 de decese asociate rujeolei. Totusi, prin imunizare impotriva rujeolei, intre 2000 si 2015, au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese.

In Romania, de la debutul epidemiei, au fost inregistrate 22 de decese la bolnavi cu rujeola nevaccinati, in timp ce, in perioada 2010-2015, au fost 4 decese. Epidemia de rujeola, care dureaza din septembrie 2016, este consecinta scaderii succesive a ratei vaccinarii de la 94% (doza I) si 93% (doza II) in 2001, la 86% – doza I, respectiv 67% – doza II in 2015. Pana in 21 aprilie 2017 s-au inregistrat 4.881 de cazuri, in 38 de judete, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Saptamana Europeana a Imunizarii vine sa sublinieze importanta responsabilizarii populatiei asupra necesitatii imunizarii, unul dintre principalele obiective ale initiativei fiind cresterea ratei de vaccinare in randul copiilor. Mai mult decat atat, campania atrage atentia asupra importantei vaccinarii si altor categorii de populatie vulnerabile, pentru a se crea un mediu protejat impotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

In Romania, rata imunizarii a scazut, pe de o parte, din cauza refuzului sau nepasarii unor parinti de as-i vaccina copiii, dar si din cauza crizelor repetate de vaccinuri. Ministrul Sanatatii, Floian Bodog, spune ca Legea vaccinarii, care este acum in dezbatere publica, va rezolva problema stocurilor de vaccin. Actul normativ va impune MS asigurarea, in depozitul national, a unui stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele aferente cel putin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minim 18 luni.

 

informare vaccinareInformarea corecta a populatiei generale, din surse autorizate, cu un puternic accent pe informarea parintilor, prin sublinierea beneficiilor vaccinarii in crearea protectiei necesare, reprezinta un alt obiectiv important al campaniei. Mesajele Organizatiei Mondiale a Sanatatii in cadrul Saptamanii Europene a Imunizarii cu privire la importanta vaccinarii copiilor vizeaza responsabilizarea parintilor, subliniind dreptul la viata sanatoasa al copilului, in care imunizarea are un rol esential. Nu in ultimul rand, campania arata ca, prin vaccinare, este prevenita aparitia epidemiilor, copiii vaccinati protejandu-i si pe alti copii – precum cei prea mici pentru a fi vaccinati, colegi de clasa cu anumite probleme de sanatate care nu permit vaccinarea, dar si pe cei mai in varsta si vulnerabili din familie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicatii serioase si chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat. De aceea, daca este administrat in acord cu planul de vaccinare al fiecarei tari in parte, vaccinul ofera cea mai buna protectie posibila. In acest sens, parintii sunt atentionati ca informarea asupra vaccinarii trebuie sa fie facuta responsabil, corect, din surse avizate, pentru a nu pune in pericol sanatatea si chiar viata celor mici.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

Pe langa evidentierea aspectelor referitoare la importanta vaccinurilor administrate copiilor, campania dedicata Saptamanii Europene a Imunizarii 2017 vizeaza si problematica vaccinarii adolescentilor, adultilor si celor care lucreaza in domeniul medical, care sunt expusi unui risc ridicat de a contacta boli contagioase si de a le transmite pacientilor.

In Saptamana Europeana a Imunizarii, Romania se alatura tarilor care organizeaza actiuni asociate evenimentului, pentru a evidentia importanta vaccinarii si pentru a comunica mesajele esentiale care sustin cresterea ratei vaccinarii.

Directia de Sanatate Publica a Judetului Buzau, in colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatoare sanitare rrome, dispensare medicale scolare, cabinete ambulatorii de pediatrie ), comunitati educative scolare locale, se implica, in perioada 24-30 aprilie 2017, in diseminarea informatiilor privind importanta vaccinarii, pentru a marca Saptamana Europeana a Vaccinarii. Prin mesajul «Vaccinarea protejeaza sanatatea in fiecare etapa a vietii», incercam sa sensibilizam populatia in privinta importantei imunizarii pe tot parcursul vietii si asupra necesitatii imperative de creare si sustinere a unei imunitati de grup in toate comunitatile. Se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta si de abordare a provocarilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibile comunitatilor cu risc” a precizat dr. Ioan Dragusin, coordonator Compartimentul Evaluare si Promovarea Sanatatii din cadrul DSP Buzau.

 

Conferinta Ro-VaccinJoi, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului va fi organizata conferinta „Vacciarea: o problema de sanatate publica. Copiii, dincolo de numere”, la care vor participa premierul Sorin Grindeanu,  dr. Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog si dr. Miljana Grbic, Seful Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De asemenea, in cadrul conferintei sunt asteptati reprezentanti ai diferitelor autoritati, profesionisti din sistemul de sanatate, reprezentanti ai mediului

universitar si ai societatii civile, care vor discuta despre provocarile cu care se confrunta tara noastra in privinta vaccinarii, mai ales in situatia actualei epidemii de rujeola.

Saptamana Europeana a Imunizarii se desfasoara in perioada 24–30 aprilie 2017, in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in vederea cresterii gradului de constientizare cu privire la importanta vaccinarii pentru protejarea sanatatii populatiei. Tara noastra se alatura campaniei de informare derulate la nivel regional, in cadrul unei initiative a Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Evenimentul este organizat sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei, de catre Parlamentul Romaniei – Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei si Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor si de catre Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*