REZIDENTIAT 2017: 126 de absolventi de Medicina se bat pe 38 de locuri si posturi

Oricat s-au straduit cei peste 500 de tineri medici care au pierdut examenul in sesiunile anterioare sa obtina o suplimentare, la concurs s-au scos doar locurile si posturile ramase neocupate in toamna anului trecut. Ministrul Sanatatii vrea ca pentru sesiunile urmatoare, numarul acestora sa fie stabilit in functie de nevoile spitalelor. 

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca isi doreste o modificare a modului in care sunt stabilite locurile scoase la concurs pentru medicii rezidenti, care, in opinia sa, pana acum au fost repartizate dupa ureche”. Ministrul considera ca locurile trebuie stabilite in functie de nevoile fiecarui spital, astfel incat, la terminarea rezidentiatului, medicii sa ramana pe post si sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara. Ministrul Bodog a si-a anuntat intentia de a discuta aceasta problema, la urmatoarera sedinta a Senatului UMF Bucuresti, unde va participa ca invitat. Ministrul spune ca isi doreste o implicare mai redusa a Ministerului Sanatatii in examenul de rezidentiat. Locurile pe care le vom scoate la rezidentiat sa nu fie locuri scoase la rezidentiat dupa ureche sau dupa solicitarile centrelor universitare. Dorim sa scoatem locuri la rezidentiat in functie de necesitatile si in functie de problemele care ne sunt semnalate din tara. Consider ca rezidentiatul trebuie coborat la nivel de universitate si nu cred ca Mininsterul Sanatatii trebuie sa se implice in examenul de rezidentiat. Examenul trebuie sa aiba componenta nationala, dar ministerul trebuie sa stabileasca doar politica si doar numarul de locuri. Consider ca medicii rezidenti, in momentul in care iti ocupa un loc, acel loc sa fie post de fapt. Vom incerca, poate nu in acest an, pentru ca nu stiu daca din punct de vedere administrativ vom reusi sa cuprindem tot sistemul, dar incepand cu anul viitor vom scoate locurile destinate exact spitalului”, a declarat Florian Bodog.

 

rezidentiat-2017In opinia ministrului, noua modalitate de stabilire a locurilor pentru rezidentiat ar constitui o solutie pentru diminuarea exodului medicilor, intrucat rezidentii ar fi mai putin tentati sa plece in strainatate, stind ca au sigurat un post la finalul rezidentiatului. „Daca posturile sunt scoase in neant, in primul rand rezidentul nu are nicio certitudine ca va fi angajat la finalizarea studiilor si atunci in timpul rezidentiatului isi cauta un post undeva in strainatate si pleaca. Consider ca daca mi-am luat rezidentiatul pe post la Calarasi si acolo nu este alt medicn este totala lipsa de responsabilitate sa imi las postul si sa plec in alta parte”, a mai explicat ministrul.

Ceea ce pare sa nu ia in calcul ministrul Sanatatii este insa faptul ca multi dintre medicii care au candidat pe post, in anii anteriori, nu s-au mai prezentat la spitalele pentru care au optat initial (mai ales daca acestea erau din provincie), dupa rezidentiat, preferand, fie sa plece sa lucreze in strainatate, fie intr-o unitate medicala dintr-un centru universitar.

 

examenrezidentiatDuminica, 21 mai, va avea loc in centrul universitar Targu Mures sesiunea de primavara a examenului de rezidentiat, in cadrul careia sunt sacoase la concurs 30 de locuri si 8 posturi care au ramas neocupate in urma sesiunii din noiembrie 2016. Absolventii care nu au promovat examenul de rezidentiat in sesiunile anterioare au solicitat, in mai multe randuri, Ministerului Sanatatii, sa suplimenteze cu cel putin 100 numarul de locuri pentru sesiunea din primavara, insa acest lucru nu s-a intamplat. Au fost scoase la concurs doar locurile si posturile care nu s-au ocupat in noiembrie. Fata de anul trecut, diferenta de este considerabila, in sesiunea din mai 2016 fiind scoase la concurs 200 de locuri si posturi.

Pentru examenul de duminica,  cele mai multe locuri scoase la concurs, 26 mai exact, sunt pentru Medicina de Urgenta, specializare neatractiva pentru tinerii medici, fapt ce se reflecta si in criza de specialisti din spitale, Medicina de Urgenta fiind specializarea care se confrunta cu cea mai acuta lipsa de personal. Celelalte 3 locuri sunt destinate specializarii in Chirurgie pediatrica (1), Chirurgie vasculara (2) si Igiena (1) – desi in aceasta ultima specializare se inregistreaza o criza fara precedent, in directiile sanitare din tara. Posturile scoase la concursul de rezidentiat sunt in domeniile ATI (1), Chirurgie generala (1), Epidemiologie (2), Medicina de laborator (3) si Ortopedie si traumatologie (1).

 


Adaugati un comentariu


 

*