Profesorii si inspectorii scolari din Capitala urmeaza cursuri de prim-ajutor

18 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia sunt instruiti de personal medical calificat, in cadrul unui parteneriat incheiat intre filiala din Bucuresti a sindicatului Sanitas si Inspectoratul Scolar al Capitalei.

 

prin ajutor profesori (1) Introducerea orelor de educatie sanitara in programa scolara a fost luata in discutie tot mai des dupa tragedia de la Colectiv, cand s-a dovedit ca rolul unor voluntari pregatiti in acordarea primului ajutor poate fi crucial in anumite situatii.

In scolile din Romania se acorda tot mai multa atentie instruirii elevilor, dar si cadrelor didactice, in privinta acordarii primului ajutor.

Din pacate, o noua tragedie petrecuta zilele trecute intr-o scoala din tara, unde un elev a murit sub ochii colegilor si cadrelor didactice dupa ce i s-a facut rau, vine sa demonstreze ca insusirea acestor notiuni de prim ajutor, de cat mai multe persoane, nu doar in mediul scolar, ci si in cadrul altor institutii, este foarte importanta si poate salva vieti in unele situatii.

In unitatile scolare se acorda deja o importanta sporita acestui aspect, dupa proiectul demarat de voluntarii de la Ambulanta ce vizeaza insusirea acestor cunostinte de catre elevi. In paralel a fost demerat un alt proiect, initiat de sindicatul Sanitas, prin care se urmareste instruirea cadrelor didactice si a inspectorilor scolari.

 

prin ajutor profesori (2)Proiectul se desfasoara, deocamdata, doar la nivelul Capitalei, ca urmare a unui parteneriat incheiat intre filiala Bucuresti a organizatiei sindicale si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Programul se numeste „Fii pregatit sa salvezi vieti” si a pornit ca urmare a initiativelor venite din partea parintilor, care le-au cerut reprezentantilor sindicatului sa organizeze cursuri de prim-ajutor in cadrul Scolii Altfel. In acest context, s-a ajuns la discutii cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti, pentru a permite echipelor de specialisti sa desfasoare astfel de cursuri in scolile bucurestene, iar in urma acestor discutii s-a luat decizia ca proiectul sa se extinda pe termen lung si sa includa toate cadrele didactice si inspectorii scolari din Capitala.

Acordul intre sindicalistii de la Santitas si Inspectoratul Scolar a fost semnat la sfarsitul lunii octombrie, iar de atunci au fost tinute 14 cursuri in licee, in cadrul carora au fost instruiti, in privinta acordarii primului ajutor, circa 400 de profesori, care la randul lor isi vor putea instrui, in continuare, elevii.

 

prin ajutor profesori (1)Saptamana aceasta s-a organizat si un curs adresat inspectorilor scolari din Capitala, iar cu aceasta ocazie, ei au deprins, de la medici calificati in acordarea primului ajutor in caz de urgenta, manevre de prim-ajutor in situatii de stop cardio-respirator, de obstructie a cailor respiratorii, de fracturi, hemoragii, lesin, degeraturi, insolatie, arsuri si electrocutare.

Proiectul va continua si pe parcursul anului viitor, pana la finalul caruia se intentioneaza ca toate cele aproximativ 9.000 de cadre didactice care profeseaza in gradinitele, scolile si liceele Capitalei sa beneficieze de aceste cursuri. In cazul in care nu se va reusi acest lucru, programul va continua si in 2017, iar in masura in care si celelalte inspectorate scolare din tara se vor arata interesate, este posibil sa se extinda si la nivel national, asa cum s-a intamplat cu programul demarat de personalul de al Ambulanta, adresat elevilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*