Natalitatea a intrat intr-un trend ascendent

13 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Statisticienii sunt de parere ca fenomenul are legatura cu masurile luate de autoritati privind indemnizatiile acordate tinerelor mame.

 

maternitateDe o buna perioada de timp, populatia Romaniei este intr-o continua scadere, intre cauzele acestui fenomen fiind si rata scazuta a natalitatii din ultimul deceniu. In plus, an de an, numarul deceselor a juns sa fie mai mare decat cel al nasterilor si, cumulat cu fenomenul migratiei romanilor in strainatate, s-a ajuns ca numarul locuitorilor Romaniei sa scada sub pragul de 20 de milioane.

Incepand cu luna august a anului trecut, se constata insa un fenomen imbucurator, reprezentat de cresterea ratei natalitatii fata de perioadele similare din 2015 si anii anteriori, ne arata Institutul National de Statistica. La acest moment, Romania se afla pe locul trei in Uniunea Europeana in ceea ce priveste declinul demografic si se mentine pe aceasta pozitie in ciuda cresterii natalitatii din ultimele luni, sporul natural ramanand in continuare unul negativ.

Prima luna in care s-a inregistrat o crestere a natalitatii a fost luna august a anului trecut, trendul ascendent continuand si in lunile urmatoare, pana la sfarsitul anului.

 

concediu de maternitate (2)Analistii Institutului National de Statistica sunt de parere ca acest fenomen ar putea fi o consecinta directa a masurilor luate de autoritati la jumatatea anului trecut, pentru incurajarea natalitatii. S-a decis atunci ca  familiile cu venituri mici sa primeasca o indemnizatie minima pentru cresterea copilului majorata la  1.000 de lei, fata de 600 de lei, cat primeau pana atunci. Totodata, a fost adoptat si un set de masuri menit sa le incurajeze pe femeile de cariera sa renunte temporar la locul de munca bine platit, pentru a da nastere unui copil, iar la scurt timp dupa ce aceste masuri au intrat in vigoare, efectele au inceput sa se vada.

Reducerea populatiei din cauze demografice s-a atentuat in noiembrie 2016 fata de perioada similara a anului precedent, in primele 11 luni nascandu-se cu 628 de copii mai mult decat in primele 11 luni din 2015.

 

maternitateImbucurator este si faptul ca, in paralel cu aceasta crestere a natalitatii, pe parcursul anului trecut s-a constatat si o usoara scadere a ratei mortalitatii. Astfel, pana la finele lui noiembrie 2016, au venit pe lume 174.499 de copii, cu 628 mai multi decat in perioada similara a lui 2015, in timp ce numarul deceselor a fost de 231.435, cu 7.131 mai putin decat in anul precedent, ceea ce reprezinta o scadere a mortalitatii cu 3 la suta.

Un fenomen care s-a mai diminuat in ultimii ani dar se mentine inca la o valoare ridicata este cel reprezentat de mortalitatea infantila, anul trecut inregistrandu-se in primele 11 luni 1.261 de decese in randul copiilor cu varste sub un an. Singurul lucru imbucurator din acest punct de vedere este ca numarul deceselor in randul nou-nascutilor a scazut de la 1.408, valoare inregistrata in primele 11 luni din 2015.

Clasamentul tarilor UE cu cel mai pronuntat declin demografic este condus de Germania si Italia, urmate de Romania.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*