Medici din cinci tari au participat la Scoala de Vara Neurodiab

23 iulie 2014 | 0 comentarii |

Evenimentul, organizat de Societatea de Neuroparie Diabetica, s-a aflat la cea de-a patra editie si a reunit la Sinaia peste 200 de participanti.

 

image_5527La finele saptamanii trecute, in zilele de 18 si 19 iulie, a avul loc la Sinaia cea de-a patra editie a Scolii de Vara Neurodiab, manifestare care s-a adresat si de aceasta data cu precadere tinerilor medici din specialitatile diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, endocrinologie si medicina interna. Evenimentul s-a bucurat de participare internationala, peste 200 de medici din cinci tari fiind prezenti la lucrarile care au dezbatut teme precum neuropatia diabetica, piciorul diabetic, piciorul charcot, boala vasculara periferica, debridarea, examinarea piciorului, piciorul neuroischemic, ulceratii ale piciorului diabetic, tratamentul piciorului infectat, tratamentul topic al ulceratiilor piciorului diabetic, biomecanica si incaltaminte speciala.

Evenimentul a fost organizat, ca de fiecare data, de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, principalul obiectiv urmarit fiind cresterea nivelului de educatie medicala continua in randul tinerilor medici implicati in ingrijirea si tratamentul persoanelor care sufera de neuropatie diabetica si picior diabetic.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Avand in vedere ca neuropatia diabetica si piciorul diabetic reprezinta complicatii grave ale diabetului zaharat, specialistii considera ca prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul acestora trebuie sa fie realizate printr-un management cat mai eficient si printr-o colaborare interdisciplinara cat mai buna. Astfel, editia din acest an a Scolii de Vara Neurodiab a incercat sa intensifice schimbul de experienta intre tinerii medici si reputati lectori, pentru a oferi slujitorlor lui Hypocrate aflati la inceput de drum cele mai noi informatii privind neuropatia diabetica si piciorul diabetic. Referindu-se la editia recent incheiata a scolii de vara, dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, a declarat ca se simte onorat ca alaturi de colegii din conducerea societatii am gasit subiecte atractive pentru lucrarile teoretice si cele practice, deoarece in acest fel am avut un numar mare de participanti la editia din acest an a Scolii de Vara Neurodiab. In plus, tinerii medici prezenti s-au declarat extrem de multumiti de programul stiintific. Cred cu tarie ca trebuie sa luptam pentru o formare cat mai buna inca de la inceput a tinerilor medici, pentru a putea deveni profesionisti desavarsiti si varfuri in domeniul lor de activitate. Sper ca in practica medicala si in CV-urile participantilor la Scoala de Vara Neurodiab sa se regaseasca si trainingurile facute aici, pentru ca am incercat sa aducem teme si proceduri de un inalt nivel stiintific si practic”.

 

diabetNeuropatia diabetica reprezinta o leziune ce apare la nivelul tuturor nervilor, cauzata de diabet. Persoanele cu risc de a dezvolta aceasta afectiune sunt cele cu un control glicemic precar, cu valori glicemice mari pentru o perioada indelungata de timp, cu nivelul colesterolului si/sau trigliceridelor mare, hipertensivii si supraponderalii. Totodata, un risc mare de a face neuropatie diabetica il au persoanele varstnice, cu diabet de peste 10-15 ani.  Specialistii spun ca mai mult de jumatate dintre pacientii cu diabet zaharat fac un anumit tip de neuropatie la un moment dat. Pe langa valorile glicemice mari pe o perioada indelungata, au fost identificati si alti factori care contribuie la aparitia neuropatiei diabetice: fumatul, consumul de alcool, lipsa activitatii fizice, factori genetici, vasculari sau  inflamatori. Simptomele neuropatiei diabetice difera in functie de tipul de organ pe care il deserveste nervul afectat. Initial, simptomele pot lipsi sau trec neobservate, insa odata cu trecerea anilor, leziunea nervoasa se poate agrava, iar simptomele se pot accentua. Leziunea nervoasa poate fi senzitiva, motorie sau autonomica, in functie de tipul de nerv afectat. In unele cazuri exista un debut brusc si sever a simptomelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*