Inspectia Sanitara scapa de influenta politicienilor locali

Printr-o ordonanta de Guvern, structurile locale ale Inspectiei Sanitare sunt scoase din subordinea DSP-urilor si trecute sub directa coordonare a Ministerului Sanatatii. In noul context, medicul Venera Acsinte va sta linistita la sefia Inspectiei, dar DSP Buzau mai pierde un medic, din cei si asa putini pe care ii mai are.

 

inspectia sanitaraAsa cum s-a preconizat in urma cu mai bine de trei ani, structurile locale de Inspectie Sanitara, care fusesera desprinse de la Ministerul Sanatatii, functionand sub coordonarea Directiilor de Sanatate Publica locale, vor reveni in subordinea ministerului, care le va coordona activitatea de la nivel central, prin Inspectia Sanitara. Decizia a fost luata ieri, de Executiv, care a adoptat o Ordonanta de Urgenta in acest sens. Scopul urmarit declarat este acelea de a reda independenta inspectorilor sanitari si de a-i scoate pe acestia in afara sferelor de influenta politica de la nivel local, pentru a-si putea desfasura activitatea fara niciun fel de presiuni venite din aceasta directie.

Masura vine ca urmare a mai multor sesizari venite de-a lungul timpului din partea inspectorilor care s-au plans mai mult sau mai putin fatis ca sunt supusi la presiuni din partea mediului politic local, dar mai ales, ca urmare a rezultatelor constatate in urma controalelor incrucisate efectuate in ultima perioada.

 

hol spitalControalele incrucisate disouse de Guvern, care au constat in efectuarea de verificari de catre echipe de inspectori din alte judete, au dovedit mult mai putina vulnerabilitate in fata presiunilor politice de la nivel local. Potrivit ministrului Sanatatii, in urma actiunilor derulate s-a constatat ca inspectorii au aplicat masuri proportionale cu gravitatea deficientelor identificate si in concordanta cu situatiile reale, in timp ce alte controale efectuate in aceleasi unitati, dar de catre inspectori care isi desfasoara activitatea in judetele respective, au aratat alte rezultate.

Scoaterea inspectorilor sanitari din sfera de influenta a politicienilor locali, astfel incat acestia sa isi poata desfasura activitatea fara a fi influentati de presiuni, este considerata un demers absolut necesar, mai ales in acest context, al recentelor scandaluri legate de infectiile nosocomiale si de biocidele diluate folosite pentru dezinfectie in spitale. „Guvernul considera ca rolul Inspectiei Sanitare este crucial in domenii precum produsele biocide, apa potabila, furnizorii de servicii medicale in unitatile de invatamant, precum si alte produse si activitati cu impact asupra sanatatii populatiei”, se arata in expunerea de motive ce insoteste ordonanta adoptata ieri.

 

Ciolos si VoiculescuIntr-un comunicat de presa remis de Guvern pe aceasta tema se arata ca masura reprezinta o revenire la normalitate si o „reasezare a controlului din sistemul sanitar intre prioritatile actului guvernamental”. Astfel, guvernul va avea posibilitatea sa asigure un control constant, eficient si coordonat pentru siguranta populatiei si respectarea normelor legale din domeniul sanatatii.

Premierul Dacian Ciolos a precizat ca prin trecerea structurilor locale de inspectie sanitara sub coordonarea directa a Inspectiei Sanitare din Ministerul Sanatatii sunt eliminate si o serie de reglementari contradictorii privind responsabilitatile inspectorilor sanitari si posibilitatea de a ingradi activitatea acestora. Acesta a mai declarat ca, la fel ca si ministrul Vlad Voiculescu, este convins ca sistemul sanitar nu poate fi administrat fara o coerenta a activitatilor de control, fapt ce a fost ignorat in ultimii ani.

 

Dr. Venera Acsinte

Dr. Venera Acsinte

In noul context, medicul buzoian Venera Acsinte va putea sta linistita la sefia Inspectiei Sanitare de Stat, pe care o conduce de ani buni si pe care si-a conservat-o chiar si in perioada in care a fost director executiv al Directiei de Sanatate Publica Buzau. Directia pierde insa nu numai un director adjunct medical, ci si un medic, dintre cei si asa putini pe care ii mai are si care, in majoritate, sunt in prag de pensie.

Situatia din Buzau nu este insa una singulara, cele mai multe directii de sanatate publica din tara confruntandu-se cu o mare criza de medici, in contextul in care tinerii nu mai opteaza pentru specializare ca igienist sau de epidemiolog, specialitati medicale prioritare pentru medicii acestor structuri din teritoriu ale Ministerului Sanatatii, stiut fiind ca cel putin pana acum, in DSP-uri erau cele mai mici salarii din sistem.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*