Este Ziua Mondiala a Asistentului Medical. La Multi Ani!

12 mai 2014 | 0 comentarii |

Sub sloganul „Asistentul medical, o forta pentru schimbare, o resursa vitala pentru sanatate”, OAMGMAMR incheie seria de evenimente si activitati declansate pe 5 mai, odata cu Ziua Mondiala a Moaselor.

 

Elena Comanescu

Elena Comanescu

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) celebreaza astazi, Ziua Mondiala Asistentilor Medicali.

Presedinta OAMGMAMR Buzau, Elena Comanescu, transmite colegilor ei, cu acest prilej, un mesaj prin care subliniaza importanta acestei profesii pentru colectivitate si sanatatea publica, iar tinand cont de aceste repere organizeaza in aceasta dupa-amiaza, la sediul Filialei, o masa rotunda cu tema anului: „Asistentul medical, o forta pentru schimbare, o resursa vitala pentru sanatate”.

Celebram astazi profesionalismul si valoarea umana a colegilor nostri, frumusetea profesiei si mandria de a o practica. Avem o responsabilitate imensa in ceea ce priveste respectarea dreptului la sanatate al populatiei si suntem o resursa cu adevarat vitala pentru sanatatea populatiei. Colegii nostri se afla in prima linie a serviciilor de sanatate pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile si preintimpina tot felul de probleme datorate organizarii defectuoase, din pacate, specifica sistemului nostru de sanatate. Stim ca in spitalele din Buzau sunt sectii cu putin personal si colegele noastre muncesc foarte mult, dar cu toate acestea continua sa duca la indeplinire toate sarcinile de serviciu. Speram ca in viitor acest sistem sanitar sa functioneze mai bine, implicarea asistentului medical in ingrijirea si tratarea pacientilor sa fie una calitativa, aliniata in totalitate la standardele europene. Considerand fiecare pacient ca pe o ruda apropiata, rabdarea, empatia, pasiunea si profesionalismul vor fi la cote optime”, a declarat cu prilejul evenimentului, Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau.

 

 Bolnavi ortopedieZiua Internationala a Asistentilor Medicali a fost lansata in anul 1974, la initiativa Consiliului International al Asistentilor Medicali. Data de 12 mai a fost aleasa ca un omagiu pentru Florence Nightingale, considerata intemeietoarea serviciilor de ingrijiri moderne. „Tema anului 2014 – «» -, subliniaza faptul ca sanatatea populatiei depinde in foarte mare masura de concordanta intre nevoile de servicii de ingrijiri si numarul, pregatirea corespunzatoare, profesionalismul si gradul de motivatie al asistentilor medicali din intreaga lume, dar si o pledoarie pentru nevoia de pregatire profesionala de baza adecvata si instruirea continua, in acord cu reglementarile internationale de exercitare a profesiei, cu dinamica dezvoltarii ei si cu nevoile de servicii de sanatate specifice. Personal, consider ca tinerii care aleg profesiile de moase si asistenti medicali sunt atrasi la inceput de faptul ca vor avea o profesie adevarata, de care societatea are nevoie atat in tara cat si in strainatate. Vocatia se contureaza insa cu adevarat mai tarziu, atunci cand asistentul medical sau moasa capata experienta la patul bolnavului si cand devin constienti ca au avut o contributie importanta la vindecarea pacientilor pe care i-au ingrijit”, concluzioneaza Elena Comanescu, urandu-le colegilor sai putere de munca, sanatate, profesionalism, succese si traditionalul  La Multi Ani!

 

Dr. Ion Japie

Dr. Ion Japie

Cu acelasi prilej, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, dr. Ion Japie, spune ca medicul si asistentul medical formeaza o echipa, „la fel ca in armata, unde soldatul nu poate lupta fara general, iar generalul fara soldati nu are obiect de activitate. Asistentele medicale au un rol important in echipa medicala, atat in ceea ce priveste realizarea programelor de sanatate, ingrijirea bolnavilor, prevenirea imbolnavirilor, promovarea si pastrarea sanatatii cat si actul teraputic, in cazul in care isi desfasoara activitatea in spital. Asistenta medicala acorda servicii de ingrijire a sanatatii  bolnavului si isi coordoneaza activitatea cu cea a medicilor, infirmierelor si brancadierilor (in spital), pentru ca numai astfel se poate realiza un act medical corect si de calitate. Totodata, ia parte la punerea in practica a planului terapeutic conceput de medic, dar in acelasi timp va cauta ca planurile specifice propriei activitati sa fie in deplin acord cu acestea, astfel incat sa satisfaca nevoile pacientului. In plus, unei asistente medicale nu trebuie sa-i lipseasca acel atribut pe care medicina antichitatii il asimileaza celui mai eficient tratament: zambetul”, transmite cu prilejul celebrarii Zilei Asistentului Medical,  dr. Japie, urand tuturor asistentilor medicali buzoieni, multa sanatate, succese profesionale si La Multi Ani!

 

          Le uram si noi tuturor asistentilor medicali si moaselor, LA MULTI ANI!

 


Adaugati un comentariu


 

*