Caminul pentru persoane varstnice de la Vintila Voda a primit inca 24 de luni de viata

20 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Romania are aproape 676.000 de persoane cu varsta mai mare de 80 de ani. In prezent, Ministerul Muncii finanteaza doar 18 camine pentru batrani cu o capacitate de 949 de locuri, functionale dupa desfiintarea a 67 de spitale.

 

babute azil v. voda 0999Programul prin care cele 67 de spitale inchise in 2011 ar fi trebuit transformate in camine pentru batrani s-a lovit de neputinta financiara si umana de la nivel local, astfel ca Guvernul a aprobat deja prelungirea lui si, in cele din urma, infiintate sunt numai 18.

In 2011, Guvernul decidea inchiderea a 67 de spitale care nu ar fi fost eficiente, propunand transformarea lor in camine pentru varstnici. Astfel, a fost demarat Programul de interes national prin care urma sa se dezvolte o retea de astfel de camine, a caror functionare sa fie sustinuta de autoritatile locale, cu contributia beneficiarilor si a apartinatorilor acestora. Potrivit programului gandit in 2011, reteaua de camine pentru varstnici ar fi trebuit sa fie finalizata si perfect functionala pana la sfarsitul acestui an. Situatia de fapt – care inseamna, in prezent, efectuarea de plati pentru 18 camine cu o capacitate de 949 de locuri si cheltuirea a doar 31 milioane de lei, in perioada aprilie 2011-decembrie 2013, din peste 200 de milioane alocate programului – demonstreaza insa esecul acestuia.

In aceste conditii, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a propus, iar Guvernul a aprobat deja, in sedinta din 11 decembrie 2013, prelungirea programului, pana in octombrie 2015, dar si injumatatirea bugetului alocat, cu argumentul ca a raspuns astfel „doleantelor autoritatilor publice locale”.

 

batrani 997 „Autoritatile administratiei publice locale au remis solicitarile catre MMFPSPV incepand cu luna septembrie 2013. Justificarea solicitarilor consta in resursele limitate disponibile in bugetele locale si veniturile extrabugetare foarte mici rezultate din contributiile beneficiarilor, acestia avand pensii sub valoarea pensiei medii. Ministerul Muncii a venit in intampinarea doleantelor exprimate de autoritatile administratiei publice locale si a initiat, in luna octombrie 2013, un proiect de hotarare de Guvern prin care se propune prelungirea perioadei de implementare a Programului de interes national cu 22 de luni”, se arata intr-un raspuns al MMFPSPV.

Proiectul de HG referitor la program, care ar fi fost pus in dezbatere publica la 4 decembrie 2013, nu a putut fi insa consultat din cauza faptului ca site-ul ministerului nu a functionat, iar Guvernul a decis sa il adopte chiar si in aceste conditii si chiar inainte de expirarea celor zece zile in care proiectul ar fi trebuit sa stea in dezbatere publica.

 

Fpstul spital s-a divizat

Fpstul spital s-a divizat

MMFPSPV a explicat, insa, ca documentul a fost transmis spre consultare la nivel local, autoritatile administratiei publice locale fiind singurii solicitanti eligibili. „Deoarece singurii solicitanti eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale, proiectul de HG a fost transmis spre consultare structurilor asociative ale consiliilor judetene, oraselor, municipiilor si comunelor, iar observatiilor formulate de acestia li s-a raspuns in termen. Sumele necesare au fost stabilite in functie de solicitarile autoritatilor locale si au fost cuprinse in bugetul pe 2014. Avand in vedere consultarea cu toate autoritatile implicate si faptul ca modificarea consta numai in modificarea termenului, am considerat ca nu ar fi existat contestatii asupra necesitatii emiterii unui act normativ, dezbaterea publica fiind consumata prin consultarea tuturor structurilor competente. Nu in ultimul rand, precum cunoasteti, am avut probleme cu functionarea site-ului atat anterior, cat si ulterior datei de 4 decembrie 2013, cand proiectul a putut fi postat pe pagina institutiei”, se mai arata in raspunsul ministerului.

 

batrani, sate parasiteInitiatorii proiectului de act normativ aratau, in nota de fundamentare, ca la momentul inceperii programului s-a estimat ca majoritatea autoritatilor administratiei publice locale care aveau in administrare unitatile sanitare vor decide desfiintarea acestora, precum si reorganizarea lor prin infiintarea de camine pentru persoane varstnice. Astfel, a fost estimat un buget initial de 200 de milioane de lei, care s-a realizat luand in calcul standardul de cost pentru acest tip de camine, respectiv de 1.411 lei/beneficiar/luna, raportat la capacitatea totala a spitalelor, pentru o perioada de derulare de 33 de luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013, planificarea finantarii fiind multianuala.

In perioada aprilie 2011-iulie 2013, MMFPSPV a efectuat plati in valoare totala de 23.163.728 lei, iar pana la finele anului 2013 s-a estimat cheltuirea unei sume totale In valoare de 31.667.618 lei. Caminele pentru persoane varstnice finantate prin program functioneaza In baza prevederilor Legii nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, care prevede ca finantarea acestor servicii se asigura de la bugetul local, din contributia persoanelor asistate si alte venituri extrabugetare.

De asemenea, anual, consiliile locale si/sau judetene stabilesc costul mediu lunar de intretinere, in baza cheltuielilor de intretinere, pentru hrana si gospodarie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale sanitare si altele asemenea.

La stabilirea costului mediu lunar de intretinere nu se iau in calcul cheltuielile aferente platii salariilor pentru personalul angajat in camine, platii medicamentelor si cheltuielile de capital.

 

batraniLegea 17/2000 mai prevede ca persoanele varstnice care dispun de venituri proprii si sunt ingrijite in aceste camine, precum si sustinatorii legali ai acestora au obligatia sa plateasca lunar o contributie de intretinere, stabilita pe baza costului mediu lunar de intretinere, iar persoanele varstnice care au venituri datoreaza contributia lunara de intretinere in cuantum de pana la 60 la suta din valoarea veniturilor personale lunare, fara a se depasi costul mediu lunar de intretinere, iar diferenta pana la concurenta valorii integrale a contributiei lunare de Intretinere se plateste de catre sustinatorii legali, daca acestia realizeaza un venit lunar, pe membru de familie, in cuantum mai mare de 600 lei. In situatia in care persoana varstnica si nici sustinatorii legali ai acesteia nu au venituri, ingrijirea acesteia este suportata din bugetul local.

In urma monitorizarii programului, s-a constatat ca suma pe care o plateste o persoana varstnica asistata intr-un camin poate reprezenta maxim 25-30% din costul real de ingrijire intr-un camin pentru fiecare beneficiar/luna, deoarece cheltuielile de personal si cele pentru medicamente au o pondere de peste 70% din cost. Astfel, din cauza veniturilor mici reprezentate de pensie si a nerespectarii angajamentelor de plata de catre sustinatorii legali, creste presiunea asupra bugetelor locale pentru asigurarea finantarii functionarii caminelor, mai ales a celor administrate de consiliile locale de la nivelul comunelor si oraselor.

 

batran azil 454Din cele 18 camine finantate prin program, opt sunt administrate de consilii locale comunale, iar noua de catre consilii locale orasenesti, autoritatile administratiei publice locale intampinand mari dificultati in asigurarea resurselor financiare din bugetele proprii necesare finantarii Ingrijirii in regim rezidential a persoanelor varstnice. Initiatorii proiectului mentionau ca majoritatea primariilor care beneficiaza de finantare din program s-au adresat in repetate randuri MMFPSPV pentru a solicita prelungirea programului, pentru a nu fi nevoite sa limiteze admiterea in camine sau sa le inchida.

Din cele opt camine ramase in tara in grija consiliilor locale unul se afla in judetul Buzau, in comuna Vintila Voda. In 2011, caminul a inlocuit jumatatea de spital de stat din curtea unitatii medicale din zona. Are 47 de locuri si o lista continua de asteptare, solicitarile venind din toate judetele tarii, prioritate avand-o insa batranii din judetul Buzau si zonele limitrofe caminului. 28 de angajati au grija de femei si barbati cu varste ce trec de 65 de ani.

 

batrani 455De la 1 ianuarie 2014, fiecare varstnic care locuieste in camin aduce un aport financiar de 550 de lei lunar din pensia pe care o detine, suma marindu-se de la 400 de lei cat a fost de la infiintare si pana la 31 decemrbie 2013.

Constantin Petcu, primarul comunei Vintila Voda a declarat pentru Sanatatea Buzoiana ca acum este un moment de liniste, insa dincolo de 2015 se gandeste la un parteneriat public-privat cu o fundatie israeliana pentru existenta in continuare a caminului pentru persoanele varstnice. Mai mult, Petcu spune ca din bugetul care a sosit cateva zile in urma si este aferent comunei, nu se poate pune problema unor investitii la cladire, desi nevoie de modernizari ori reparatii ar fi.

Conform datelor statistice ale INS, la nivelul anului 2010, erau inregistrate in Romania 675.828 persoane varstnice de 80 se ani si peste, acestea reprezentand grupa de varsta cu cel mai inalt risc de dependenta. La sfarsitul anului 2012, erau inregistrate 203 camine publice si private cu o capacitate totala de 9.542 locuri, din care 108 camine publice cu 6.485 locuri si 95 de camine ale asociatiilor si fundatiilor.

MMFPSPV estimeaza ca numarul cererilor de admitere va inregistra o crestere rapida In urmatorii ani, urmare a cresterii numarului persoanelor varstnice care, din cauza starii precare de sanatate si a situatiei socio-economice si familiale, nu isi mai pot asigura singure ingrijirea, la propriul domiciliu.

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*