Vom avea cele mai ieftine medicamente din Europa

22 iunie 2015 | 1 comentariu |

Asa sustine ministrul Nicolae Banicioiu care a anuntat, astazi, ca de la 1 iulie, Romania va avea cel mai mic pret european la medicamente, iar economiile se vor intoarce la pacienti.

 

Medicamente-decontateMedicamentele se vor ieftini cu 20% de la 1 iulie, iar tratamentele romanilor vor avea cel mai mic pret european, a anuntat astazi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern. El a dat asigurari ca procedura de reducere a preturilor a fost finalizata si ca inainte de aceasta s-au purtat discutii cu Comisia Europeana si cu FMI, cu asociatiile de producatori si distribuitori si cu lanturile de farmacii, pentru a se asigura distributia si accesul la medicamente al romanilor care au nevoie de tratament.

De la 1 iulie, Romania trece la cel mai mic pret european la medicamente, asa cum este normal si cum confirma si contextul socio-economic. Preturile nu pot fi similare celor din tarile cu PIB-uri mai puternice. Au fost discutii si cu Comisia europeana, cu FMI, cu asociatiile de producatori si distribuitori de medicamente, cu lanturile de farmacii, ca sa asiguram distributia continua si sa nu fie prbleme in aprovizionare si este finalizata toata procedura”, a spus Banicioiu, memntionand ca preturile reduse ale medicamentelor au fost deja afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a mai spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, iar banii care vor fi economisiti prin preturile mai mici vor ramane la Ministerul Sanatatii, vor fi parte a programului de a innoi lista de medicamente. Toate surplusurile economisite vor ramane tot la pacienti”, a subliniat Banicioiu.  De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat duminica, dupa ce a fost vizitat de Banicioiu in Turcia, ca masura a fost „realizata cu mari eforturi de catre Guvern” si va fi aplicata de la inceputul lunii iulie.

Ministrul a admis ca in unele farmacii se vor mai elibera, o perioada, si medicamente la pretul vechi, daca acestea vor fi in stoc, dar a dat asigurari ca din toamna „absolut toate medicamentele se vor comercializa la pret redus”.

El a mai spus ca economia astfel realizata, estimata la 15 – 20 la suta, va fi folosita de Ministerul Sanatatii pentru innoirea permanenta a listei de medicamente compensate.

 

medicamenteReferitor la riscul ca, din cauza preturilor mici, medicamentele sa fie vandute in strainatate, ministrul Sanatatii a precizat ca au fost adoptate o serie de reglementari pentru a interzice aceasta practica,  astfel ca exportul paralel va fi combatut cu sanctiuni „foarte drastice”, care pot ajunge pana la retragerea licentei producătorilor. Totodata, Banicioiu a dat asigurari ca se vor gasi pe piata medicamente din toate ariile terapeutice.

El a precizat ca Ministerul Sanatatii s-a asigurat ca va exista alternativa terapeutica pentru medicamentele generice care nu se vor mai gasi, iar pacientul nu va trebui sa asigure o coplata mai mare. „Aceste reglementari trebuie aplicate si acceptate de toata lumea, sper ca producătorii de generice sa nu fie afectati foarte tare si, daca vor fi, acest lucru se va regla in scurt timp. Trebuie sa tinem cont ca va fi taxa claw-back mai mica daca preturile sunt mai mici. Este pentru prima data cand se reuseste o reglementare a pietei farmaceutice din Romania cu cea europeana. Este un moment T zero, regulile sunt aceleasi pentru toti, prioritar este pacientul roman si accesul lui la tratament”, a mai spus Banicioiu.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedinte APMGR

In ciuda declaratiilor optimiste ale ministrului, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) apreciaza ca vor fi probleme pe piata farmaceutica. Presedintele APMGR, Dragos Damian, a declarat pentru Mediafax ca 1.200 de produse, dintre care jumatate fabricate in tara, in contextul reducerii anuntate de la 1 iulie, vor fi sub pretul de productie, costand mai putin decat o jumatate de litru de apa minerala. In aceste conditii, cele 1200 de medicamente generice vor avea un pret sub cel de productie, astfel ca vor fi sco0ase din fabricatie si vor fi inlocuite cu altele mai scumpe, iar taxa Clawback nu va scadea. „Scaderea preturilor era necesara, dar modalitatea de aplicare loveste in generice, care scad cu peste 20 la suta cifra de afaceri a fabricilor din Romania”, a spus Dragos Damian.

Ministrul Sanatatii a cerut producatorilor de medicamente, in luna februarie a acestui an, revizuirea preturilor, potrivit Ordinului MS nr. 75/2009, care prevede ca pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari:Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

 



Comentarii (1)

  1. Andrei Mihalcut spune:

    Teoria ca teoria, dar practica intr-adevar o sa ne omoare. Astept curios continuarea, sa vedem daca se vor gasi alternativele terapeutice la noi in tara in aceste conditii.

Adaugati un comentariu


 

*