Vesti bune: Guvernul „vaccineaza” Institutul „Cantacuzino” impotriva falimentului

30 octombrie 2012 | 1 comentariu |

In acest scop Institutul va fi reorganizat, iar sectorul „productie” va fi preluat de „Antibiotice” Iasi. Sindicatele nu vad cu ochi buni aceasta fuziune, desi reprezinta sansa ca singurul institut din Romania in care se produceau vaccinuri si seruri de care depindea sanatatea a milioane de oameni sa scape de desfiintare.

 

Vesti bune de la Guvern. Chiar excelente. Dupa trei ani in care sistemul sanitar din Romania a pierdut munti de bani cumparand vaccinuri de la straini, oficialii si-au dat seama ca trebuie redeschis Institutul „Cantacuzino”. Acum cateva zile, secretarul de stat Raed Arafat si premierul Victor Ponta, care conduc in aceasta perioada Ministerul sanatatii, anuntau ca productia de vaccinuri romanesti va fi reluata.

Ministerul Sanatatii si-a dat seama, in sfarsit, ca variantele din import ale unor vaccinuri precum cel impotriva tetanosului sau rabiei sunt si de 20 de ori mai scumpe. Doar pentru o fiola de ser antitetanos statul roman a platit 43 de lei, in loc de 2 lei. Pentru un milion de doze a dat 43 de milioane de lei, fata de doar 2 milioane cat ar fi costat daca se produceau in tara, dupa cum calcula doctorul Arafat, exemplificand pierderile pe care statul roman si, implicit, sistemul sanitar, le suporta din cauza opririi productiei la Cantacuzino. Dar nota de plata anuala este cu mult mai mare, daca adaugam si pretul platit pentru cele 500.000 000 de doze de antirabic, un milion de doze de vaccin gripal, alt milion de BCG si lista continua cu toate celelalte seruri si vaccinuri incluse in programele nationale.

 

Salvarea de la Ponta si Arafat

 

In acest context, la propunerea Ministerului Sanatatii (MS), Guvernul Romaniei a aprobat, astazi, Memorandumul privind reorganizarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, anunta Biroul de presa al institutiei.

Documentul reprezinta un prim pas pentru reformarea institutiei si baza de dicutie pentru definirea planului de restructurare care se va regasi in actele normative ce vor fi elaborate ulterior. Vor putea exista negocieri si discutii asupra modului de implementare a prevederilor aprobate. Discutiile se vor desfasura tinand cont de cateva principii ca de exemplu, pastrarea intacta a imobilelor si faptul ca institutia nu se va privatiza”, a declarat Raed Arafat, ministrul interimar al Sanatatii, potrivit comunicatului mentionat. 

Conform Memorandumului, activitatea institutului Cantacuzino va fi impartita in doua componente, cea de cercetare si laboratoare de referinta si cea de productie.  

 

Strategia de relansare

 

Astfel, in ceea ce priveste prima componenta, pentru structurile de cercetare-dezvoltare, institutia isi va desfasura activitatea prin autofinantare, pe baza legii cercetarii si va putea incheia contracte de cercetare atat cu unitatea de productie „Cantacuzino” SA, cat si cu alte entitati interesate in dezvoltarea produselor imunobiologice si cercetare medicala. Laboratoarele de referinta vor fi finantate din venituri proprii, prin contracte de prestari servicii incheiate cu Institutul National de Sanatate Publica si unitatile din  reteaua nationala de boli infectioase, explica Ministerul Sanatatii modul in care se va actiona pentru salvarea institutului si pentru revenirea lui la valoarea de acum cativa ani.

In ceea ce priveste cea de-a doua componenta este prevazut a fi infiintata, in parteneriat cu SC Antibiotice SA Iasi (actionariat majoritar de stat), societatea comerciala SC „Cantacuzino” SA, care va avea ca obiect de activitate producerea vaccinurilor  si a altor produse biologice.

 

Cui, de cine i-e frica?

 

Sindicatele, mai mult sau mai putin interesate, au reactionat negativ la vestea reorganizarii Institutului. Spun ca nu au incredere ca Antibiotice Iasi va avea capacitatea de a repune in functiune linia de productie si mai ales de a rentabiliza Institutul. Ani de zile, Institutul a „beneficiat” de management defectuos , interese imobiliare si presiuni din partea unei piete extrem de dure, prostie si rea-vointa care au dus la un dezastru anuntat, iar sindicalistii n-au prea reactionat. Multi au pus ochii pe imobilele detinute de acesta in zone foarte atractive si mai ales pe cele 11 hectare de teren din Baneasa, 4 din Cotroceni si alte 7 hectare detinute in Darvari-Ilfov. Acum, doctorul Arafat le-a stricat planurile.

In plus, ar trebui luat in serios mesajul transant transmis de nepotul profesorului Cantacuzino, care a avertizat ca in situatia in care institutul isi pierde destinatia initiala, va revenidica in instanta atat numele, cat si terenul donate de bunicul sau.

 

Previziuni incurajatoare

 

In 2013, specialistii se vor apuca de lucru. Ministerul Sanatatii isi propune sa intre in productie, pentru inceput, vaccinurile antirabic si antitetanos. Tot anul viitor se va porni si productia de vaccin antigripal, iar in 2014 si cea de ser anti-tuberculoza.

In 1921 se infiinta la Bucuresti Institutul de seruri si vaccinuri „Ioan Cantacuzino”, un centru stiintific de excelenta care a avut un rol important in privinta sanatatii romanilor. Zeci de generatii au primit imunitate in fata bolilor prin vaccinurile produse la Cantacuzino, cunoscute in intreaga lume.

Dupa 91 de ani, Institutul Cantacuzino s-a aflat in moarte clinica. Se pare ca doctorul Arafat a identificat tehnicile de resuscitare. Poate ca n-ar strica sa conduca Ministerul Sanatatii si dupa alegeri, pentru ca pare sa stie ce trebuie facut, chiar si pe timp de criza si cu bani putini.

 

 



Comentarii (1)

  1. Niki spune:

    “””mesajul transant transmis de nepotul profesorului Cantacuzino, care a avertizat ca in situatia in care institutul isi pierde destinatia initiala, va revenidica in instanta atat numele, cat si terenul donate de bunicul sau.””” PROSTILOR! Ati crezut ca luati voi, fostii comunisti, terenul? Uite ca v-a facut-o nepotul lui Cantacuzino!

Adaugati un comentariu


 

*