Vanatoarea rezidentilor

26 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

Nina NeaguDoua evenimente medicale mi-au atras atentia in acesta saptamana. Ba nu, trei. Le-am urmarit indeaproape. Examenul de rezidentiat a fost, poate, cel mai important. Duminica, 5.371 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au batut pe 3.778 locuri si posturi scoase la concurs. In premiera, clinicile universitare si spitalele mari au scos la concurs 1.000 de posturi. Cei care le vor ocupa au garantia unui loc de munca pentru cel putin cinci ani. Si totusi, doar vreo 500 de medici tineri au optat pentru un post, ceilalti au concurat pe locurile scoase la concurs, pentru a nu fi legati prin contract, fiindca ei sunt mai degraba tentati sa plece in strainatate.

Apoi, Targul de cariere in alb, destinat medicilor si absolventilor de medicina, medicina dentara si farmacie. Sunt oferte din toata Europa, chiar si din Elvetia, dar si din Asia, America si Dubai. Aceste state le ofera rezidentilor nostri burse de specializare cat cel putin zece salarii de rezident in Romania.  Adica 2.000-2.500 de euro. Plus masa si casa, cel putin in prima jumatate de an. Plus prima de instalare, ca sa nu faca foamea pana la primul salariu.

Si tot un targ de joburi pentru medici tineri, evenimentul oragnizat de Centrul universitar Sheba Hospital, unul dintre cele mai renumite din lume, care ofera burse de 3.000 de dolari intr-un program de trei ani, pentru rezidenti, in domeniile Neonatologie, Anestezie – Terapie Intensiva si Anatomie Patologica. Bursele acopera toate costurile de cazare si transport, plus salariul pentru cei trei ani petrecuti ca medic rezident la Sheba Hospital, in Israel. Salariul brut lunar oferit este de 3.000 de dolari SUA (2.400 euro). Acesta cuprinde asigurare de sanatate, cazare inclusiv pentru cupluri, asigurare de malpraxis si altele.

Asa ca firmele de recrutare stau la panda si vaneaza, pur si simplu, rezidentii nostri disperati, fie pentru ca dupa sase ani de facultate si cu licenta in buzunar nu au reusit sa ocupe un post sau un loc dintre cele scoase la concurs, fie pentru ca sunt atrasi de oferta pe care in Romania nu-si pot permite nici macar s-o viseze.

Tocmai de aceea, printr-o politica inteligenta de marketing de recrutare, firmele de recrutare de medici tineri pentru strainatate au programat interviurile la fix doua zile dupa examenul de rezidentiat. Iar firma israeliana a prelungit cu cinci zile termenul de inscriere, pana pe 27 noiembrie, la solicitarea medicilor rezidenti, cu scopul clar de a se depasi data de sustinere (poate si de afisare a rezultatelor) a examenului de rezidentiat. Inteligenta miscare. Merita sa amane cu cateva zile selectia sau interviul, ca sa aiba mai muli solicitanti, sa aiba de unde alege… Gata scoliti pe banii statului roman, care nu-i in stare sa-si pastreze creierele inteligente si le vinde pe nimic, tinerii nostri sunt incantati de oferte.

Cum altfel, cand la noi, unui rezident care a absolvit sase ani de facultate, si-a sustinut licenta si a luat examenul de rezidentiat, i se ofera un salariu de toata jena, de 934 de lei?!.. Adica, vreo 200 de euro. Plus bonuri de masa, daca nu cumva spitalul in care ajung nu le-a suspendat si pe acestea, din lipsa de finantare. In strainatate, ei primesc cel putin 2.000 de euro, oferta putand fi chiar mai generoasa in anumite tari si pentru anumite specializari.

Atunci, de ce ne miram sa aflam ca dintre cei 1.000 de medici tineri care la rezidentiat au putut opta pentru posturi bune, in spitale clinice, judetene sau municipale, doar vreo 500 au optat pentru ele, iar restul au preferat examenul pe loc, pentru a putea pleca in strainatate?


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. medic buzoian spune:

    Inainte de revolutie un medic secundar (asa era denumirea pentru rezidenti) beneficia de salariul unui medic de circumscriptie (aproximativ 2000 lei) si putea opta sa stea intr-un camin studentesc (cazarea era 50 lei + masa 750 lei – anii 80). Deci ii ramanea jumatate de salariu pentru alte nevoi (carti, haine, etc).
    Cu salariul actual poate sa-si plateasca eventual o gazda modesta si sa faca foamea.
    Deci nu are decat optiunea de a pleca.
    Ministerul a sperat ca scotand posturi pe spitale si clinici, unii dintre medici vor ramane in tara pentru ca vor sta la parinti.
    Dar, dupa terminarea rezidentiatului, vor avea circa 1600 lei brut, asa ca vor fi tot dependenti de parinti sau vor astepta la mila pacientilor.
    Daca ministerul crede ca un om matur, la 29-30 de ani va accepta sa devina un ”cersetor” cu diploma, se inseala amarnic.
    Nu pot sa nu constat ca se inceaca solutii stupide, facute parca sa alunge profesionistii din tara.

Adaugati un comentariu


 

*