Unul dintre pionierii transplantului de organe si tesuturi vine saptamana aceasta la Bucuresti

27 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba de profesorul Francis Delmonico, care va participa la congresul Romtransplant ce se va desfasura in perioada 29 octombrie – 1 noiembrie  si va fi prezidat de medicul Irinel Popescu.

 

transplant-ficatEste deja de notorietate faptul ca Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste activitatea de transplant de organe, acesta fiind unul din putinele domenii in care sistemul de sanatate romanesc se remarca in mod pozitiv. Activitatea de tranaplant in Romania a capatat avant in ultimii ani, formandu-se si o serie de specialisti in acest domeniu, pregatiti atat in prelevarea cat si transplantul de organe. In acest context, Romania va gazdui in aceasta saptamana lucrarile unui congres international avand ca tematica principala activitatea de transplant. Este vorba de Romtransplant 2014, congres ale carui lucrari vor debuta la jumatatea acestei saptamani, pe 29 octombrie, cu tema Actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania”.  Lucrarile congresului vor avea loc la World Trade Center din Bucuresti, pana pe data de 1 noiembrie, lucrarile urmaind a fi prezidate de medicul Irinel Popescu, specialist recunoscut in mod special pentru activitatea sa in domeniul transplantului hepatic. In cadrul Congresului Romtransplant 2014 se va prezenta situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.), rezumandu-se din punct de vedere stiintific bilantul unei activitati ajunse la un nivel considerat european. De asemenea, in urma analizei rezultatelor obtinute pana in acest moment, se vor stabili directiile de dezvoltare pe termen scurt si lung si metodele de implementat pentru atingerea obiectivelor respective.

 

Prof. Francis Delmonico si dr. Irinel Popescu

Prof. Francis Delmonico si dr. Irinel Popescu

La Congres vor fi prezenti, alaturi de cei mai importanti lideri de opinie din medicina de transplant din Romania, invitati straini, care isi vor prezenta propria experienta si cu care se va realiza un schimb de informatii stiintifice. Contributii importante vor aduce specialisti din SUA, Italia, Croatia si Republica Moldova, in special in domeniul transplantului renal si hepatic, conturand astfel o imagine precisa a stadiului actual al transplantologiei mondiale, cu care experienta romaneasca trebuie sa fie permanent in consonanta.

„Ca de fiecare data, la Congresul Romtransplant participa invitati de marca de peste hotare, care vor prezenta ultimele noutati in materie de transplant din centrele pe care le reprezinta. Mentionam in mod special prezenta profesorului Francis Delmonico, unul din parintii transplantului de organe si tesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agentiei Nationale de Transplant pentru imbunatatirea legislatiei romanesti in domeniul transplantului si pentru cresterea numarului de donatori. Prezenta sa la Bucuresti pentru a patra oara certifica faptul ca Romania se afla pe drumul cel bun in activitatea de transplant. Este o recunoastere a progreselor care s-au facut, mai ales incepand din anul 2013, si o sustinere a modului in care este organizata activitatea de transplant in Romania”, a declarat medicul Irinel Popescu, presedintele Congresului Romtransplant 2014.

 

transplant-rinichiCel de-al noualea Congres al Romtransplant continua o traditie inceputa in 1998 si continuata la fiecare doi ani, fara intrerupere, pana in prezent. Ca de fiecare data, Congresul aduce in fata participantilor ultimele noutati in transplantul renal, transplantul hepatic, transplantul cardiac, transplantul medular, transplantul tisular, etc. Progresul major pe care l-a inregistrat transplantul romanesc in ultimii doi ani este legat in primul rand de cresterea semnificativa a numarului de donatori aflati in moarte cerebrala. Aceasta a permis dezvoltarea in continuare a  transplantului renal, cu schimbarea raportului intre numarul de donatori in viata, alta data predominant, si cei aflati in moarte cerebrala. In cazul transplantului de ficat, cresterea a fost si mai spectaculoasa, cu cele 122 de transplanturi hepatic efectuate in 2013, cifra care situeaza programul de la Institutul Fundeni printre cele mai mari din Europa. O asemenea crestere a impus in anul 2014 deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria. Ambele programe au realizat in acest an o cifra care mentine cresterea din anul precedent (44 de transplanturi in total). Transplantul cardiac incearca sa recupereze terenul pierdut cauzat de o perioada relativ lunga de inactivitate a Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Targu-Mures, iar transplantul de tesuturi (cornee, os, piele), precum si transplantul medular au inregistrat si ele progrese importante, privind numarul de procedee efectuate pentru fiecare din aceste tipuri de transplant.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*