UNICEF, Scoala Cilibia si lupta cu abandonul scolar

19 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Reprezentanti de seama ai UNICEF din Romania si Regiunea de Est, Centru al Europei si spatiul fost sovietic, precum si ai Camerei Deputatilor si oficialitati locale au bifat astazi o poveste considerata de succes, privind eradicarea abandonului scolar.

 

Scoala Cilibia, model in cadrul Prouectului

Scoala Cilibia, model in cadrul Prouectului

UNICEF Romania a lansat, in 2010, Campania de participare scolara prin ale carei actiuni s-a urmarit aducerea cu regularitate la cursuri a celor 400.000 de copii din Romania care merg sporadic la scoala sau chiar au renuntat la ea. Cauza prinicipala a absenteismului, care duce in final la abandon, este insasi saracia in care traiesc familiile acestor copii.

Campania marseaza pe trei niveluri. Am reusit sa ducem laolalta toti specialistii care lucreaza cu copiii (preot, asistent social, politist, asistent medical, mediator scolar si specialistii primariei) si sa-i facem sa lucreze impreuna. Apoi, asiguram training profesorilor din scoala, iar pe al treilea palier oferim cursuri de educatie parintilor, astfel incat acestia sa inteleaga necesitatea implicarii lor in viata copiilor si in mod special in viata scolara si in educatie”, a explicat Sandie Blanchart, presedintele UNICEF Romania, prezenta astazi la Scoala generala din comuna Cilibia, scoala participanta in proiect din 2011.

In 2010, 16 elevi de la aceasta scoala au renuntat sa mai fie prezenti in sala de clasa, in 2011 alti 6, iar anul acesta fenomenul abandonului nu se poate inca defini”, spune Doinita Guteniuc, directorul singurei scoli din comuna care aduna 204 elevi, din toate satele. Peste 40 la suta din populatia scolara si populatia comunei este de etnie roma si tocmai aici este riscul mare de abandon scolar.

 

 

Oficialitati prezente la eveniment

Oficialitati prezente la eveniment

Sanatatea Buzoiana v-a prezentat in detaliu, in articole ample, pe de o parte aspectul medical si social, cel al parintilor acestor copii care sunt in majoritate caramidarii Baraganului, iar pe de alta parte atmosfera ultimei saptamani de vacanta dintr-o scoala cu peste 40 la suta elevi romi.

Prezenta UNICEF la scoala Cilibia a avut si rolul de a pregati cadre didactice si formatori din comunitate care sa-i aduca la scoala, in final, pe copii. Mai mult, copiii din satele acesti comune au primit rechizite care sa le usureze lunga cale catre scoala.

La evenimentul de astazi au fost prezenti si Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau si Luminita Costache, specialist UNICEF.

Daca povestea de la Cilibia este un succes recunoscut de specialisti, oamenii din comunitate nu recunosc acest succes in situatia lor socio-economico-educativa. Preotul Miron Nutu spune clar ca „desi copiii sunt cel mai mare dar al unei familii, celor din comunitatea roma din Cilibia le este inca destul de dificil sa vina la scoala. Lipsurile materiale sunt covarsitoare”.

 

Elevi mai mari

Elevi mai mari

Nicusor Stoican, fost consilier rom al primarului Ion Enache si lider netitular al romilor din Cilibia, spune insa ca realitatea este altfel. „Exista familii care au o singura pereche de papuci, din plastic, pentru cativa frati care merg la gradinita sau la scoala. Exista familii care nu au sobe si nici curent electric, dar nici bani pentru un pix cu care copilul sa-si scrie temele”, explica Stoican cum stau lucrurile, cu adevarat.

In mod clar, autoritatile care au fost astazi prezente la Cilibia au vazut realitatea din scoala – clase pline cu elevi romani si romi, insa in sat, familiile acestora fac eforturi de pe o zi pe alta pentru sanatatea copiilor lor, pentru ca acestia sa aiba bunuri materiale necesare scolii si pentru a-i alimenta corespunzator pe micuti.

Gheorghe, un parinte cu o fetita la gradinita, o alta in clasa a II-a (dar ar fi trebuit sa fie in clasa imedita superioara) si inca o fata de 14 ani (dar abia ajunsa in clasa I), recunoaste ca nu se poate ocupa de copii si nici bani nu are pentru ca fetele sa mearga in fiecare zi la scoala. Mai mult, fetita de clasa a II-a este un bun negustor si o foloseste pentru a vinde, in piata. Gheorghe a invatat in aceeasi scoala si a absolvit sase clase. Copiii sai se impotmolesc intr-a doua.

 

In lupta crunta cu abandonul scolar

In lupta crunta cu abandonul scolar

Pe strazile de langa scoala Cilibia, casele romilor se arata inca saracacioase si exprima cel mai bine cat de mare este succesul programului sustinut de UNICEF, prin care se da lupta crunta cu abandonul scolar.

Philippe Douste-Ferry, coordonatorul Biroului Regional al UNICEF pentru Europa de Est, a precizat insa ca intre statele europene, Romania este pe primul loc la activitatile de reducere a abandonului scolar, iar modelul este aplicat cu succes si in alte tari.

UNICEF Romania are 50 de comunitati vizitate de caravana modelelor rome de succes, are constituite 92 de retele comunitare pentru prevenirea abandonului, a luat in evidenta 4.852 de copii cu risc de abandon, iar altii 888 au fost identificati. Totodata, prin acest program au fost formati 94 de referenti sociali.

 


Categorii: Comunitate, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*