Un nou semnal de alarma de Ziua Nationala a Preventiei

15 februarie 2016 | 0 comentarii |

Medicii cardiologi avertizeaza, inca o data, despre riscul pe care il presupun bolile cardiovasculare si necesitatea adoptarii unui stil de viata care sa previna aparitia acestora.

 

tensiune arterialaIn fiecare an, pe data pe 14 februarie se marcheaza Ziua Nationala a Preventiei, eveniment care in cadrul caruia s-a pus mai mare accent in acest an pe bolile cardiovasculare si pe masurile ce pot fi luate pentru prevenirea acestora. In acest scop, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie si-au unit eforturile si au readus in prim plan problemele referitoare la acest gen de afectiuni.

Nu intamplator, preocuparea pentru aceste boli este atat de mare, medicii specialisti reamintind cu aceasta ocazie ca afectiunile cardiovasculare constituie principala cauza de mortalitate la nivel mondial, iar in Romania, numarul deceselor datorate acestor afectiuni este mai mare decat media inregistrata la nivel european. Astfel, in timp ce la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, mortalitatea cauzata de afectiunile cardiovasculare a scazut sub 40%, in Romania, peste 50% dintre decesele inregistrate anual sunt favorizate de acest gen de afectiuni.

Scaderea ratei mortalitatii la nivel european s-a datorat in primul rand sporirii masurilor de preventie, care i-au determinat pe oameni sa isi schimbe stilul de viata pentru a evita sa se imbolnaveasca. Cele mai frecvente schimbari se refera la renuntarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sanatos si la miscare.

 

tineri buzau miscareIn Romania, lipsa unei preocupari la fel de mari pentru programele de preventie se reflecta in rata mai ridicata a mortalitatii cauzate de afectiunile cardiovasculare. Reprezentantii celor doua organizatii spun ca mai trebuie facuti multi pasi pentru ca lucrurile sa se schimbe. „Preventia bolilor cardiovasculare ramane o provocare majora pentru populatie, politicieni si personalul medical deopotriva. Preventia trebuie sa fie bazata pe un set coordonat de actiuni, la nivel public si individual, pentru eliminarea sau reducerea la minimum a impactului bolilor cardiovasculare”, se arata intr-un comunicat pe care cele doua organizatii l-au transmis cu ocazia Zilei Nationale a Preventiei.

Specialistii mai spun ca aceste masuri de preventie sunt simple si la indemana tuturor, insa ceea ce lipseste este un program bine sustinut care sa promoveze aceste masuri si sa ii convinga pe oameni de necesitatea lor.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

 Principalele masuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sunt evitarea fumatului, activitate fizica adecvata de minim 30 de minute pe zi, adoptarea unei alimentatii sanatoase si mentinerea in limitele normale a tensiunii arteriale, ceea ce inseamna valori sub 140/90 mmHg. Deosebit de importante pentru o inima sanatoasa sunt reducerea consumului de sare, de grasimi de origine animala si de dulciuri, precum si evitarea sedentarismului.

„Lipsa unor programe de preventie explica speranta mai scazuta de viata a romanilor comparativ cu cetatenii altor tari. Important de retinut este ca preventia nu se face cu tehnica de ultima ora, ci prin programe educationale in care sunt implicati expertii societatilor profesionale si factorii de decizie  Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei. Un pas important in aceasta directie este si recenta lege impotriva fumatului, care joaca un rol important, atat in preventia bolilor cardiovasculare, cat si in preventia afectiunilor pulmonare”, a precizat in acest sens presedintele Societatii Romane de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chitoiu.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*