Un nou medicament pentru cancerul pulmonar, aprobat pe piata europeana

Acesta este recomandat pacientilor aflati in faza avansata a bolii si care prezinta o mutatie genetica specifica, specifica proteinei ALK.

 

zykadiaUn nou medicament pentru tratamentul cancerului pulmonar va fi disponibil in curand pe piata europeana, inclusiv in farmaciile din Romania. Acesta este destinat pacientilor aflati in stadiu avansat al bolii si care prezinta o mutatie genetica specifica.

Medicamentul se numeste Zykadia si este produs de compania elvetiana Novartis, care a anuntat ca autoritatile europene de reglementare in domeniul sanatatii au aprobat de curand utilizarea acestui medicament si distribuirea sa pe piata europeana.

Produsul a fost lansat in urma cu un an, fiind distribuit pana acum doar pe piata din Statele Unite, acolo unde fusese aprobat in cursul lunii aprilie 2014. Cunoscut si sub denumirea de Centrib, medicamentul se va gasi curand in farmaciile din Europa, urmand a ajunge si pe piata romaneasca, in conditiile in care, la noi, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), cancerul pulmonar are cea mai mare incidenta in cazul pacientilor cu afectiuni oncologice. Potrivit statisticilor, unul din trei decese provocate de cancer, in randul barbatilor si unul din patru decese provocate de aceeasi boala, in randul femeilor, sunt cauzate de cancerul pulmonar.

 

Tuberculoza-TratamentTratamentul face parte dintr-o noua clasa de medicamente, cunoscute si ca inhibitori ai proteinei ALK sau kinaza linfomului anaplazic. Dupa cum au precizat producatorii, medicamentul este destinat pacientilor cu cancer pulmonar in faza avansata, cu celule non-mici, care au fost tratati anterior cu Pfizer Xalkori, un alt inhibitor al proteinei ALK. De retinut este si faptul ca produsul se adreseaza doar pacientilor care perzinta o mutatie genetica specifica ce duce la aparitia cancerului pulmonar si nu celor care ajung sa fie diagnosticati cu aceasta boala din alte cauze, in special din cauza fumatului. Este vorba, mai precis, de un procent cuprins intre doi si sapte la suta din numarul total al pacientilor cu cancer pulmonar cu celule non-mici, care prezinta mutatia genetica specifica proteinei ALK, rolul noului medicament fiind acela de a corecta aceasta mutatie. In marea majoritate a cazurilor, pacientii cu astfel de forme de cancer sunt nefumatori.

 

Boli pulmonare-radiografieCancerul pulmonar este cea mai raspandita forma de cancer, principala cauza care duce la aparitia bolii fiind fumatul. De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic abia dupa ce apar probleme respiratori serioase, ceea ce inseamna ca afectiunea a ajuns deja intr-un stadiu avansat. In aceste conditii, majoritatea cazurilor sunt descoperite in faza cronica a bolii, atunci cand plamanii au fost serios afectati.

Pe langa fumatorii „inraiti”, care sunt primii predispusi la aceasta boala, cancerul pulmonar poate aparea si la persoanele care sufera de o mutatie genetica ce le predispune la acest risc, chiar daca este vorba de nefumatori. Din pacate, si in aceste situatii, boala este descoperita in stadiul avansat, iar noul medicament se adreseaza exact acestei categorii de persoane, aflati in stadiul avansat al bolii, cauzate de mutatia genetica specifica si nu de fumatul excesiv.

 

radiografii pulmonareCancerul pulmonar consta in cresterea necontrolata a celulelor anormale in unul sau ambii plamani. Ulterior, se formeaza aglomerari de celule canceroase care impiedica functionarea normala a plamanului si, in final, il distrug. Exista doua tipuri principale de cancer pulmonar, respectiv, cancerul non-microcelular (80% din cazuri) si tipul cu celule mici (20%). Denumirile se refera la tipul celulelor care alcatuiesc tumora si nu la dimensiunea tumorala.

Cancerul pulmonar fara celula mica este clasificat in trei subtipuri: adenocarcinoame localizate in glandele mucoase, carcinomul scuamos sau epidermoid localizat in tubii bronsici si carcinomul cu celule mari aflat aproape de suprafata pulmonara. Aproape intotdeauna, cancerul pulmonar incepe intr-un plaman si, daca nu este tratat la timp, poate disemina la nivelul ganglionilor limfatici si in alte tesuturi din torace (inclusiv plamanul opus). De asemenea, cancerul pulmonar poate metastaza in oase, creier, ficat sau alte organe.

Cancerul cu celule mici este mai agresiv, creste si disemineaza rapid. Exista doua stadii ale bolii: limitat si extensiv. De cele mai multe ori, la momentul diagnosticului exista deja metastaze.

 


Categorii: Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*