Un nou centru pentru prelevare de organe, acreditat la Miercurea Ciuc

11 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Cel mai noi centru destinat recoltarii organelor in vederea transplantului va functiona in judetul Harghita, Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc  urmand ca in curand sa inceapa activitatea de prelevare, cu ajutorul unor specialisti din Bucuresti.

 

 prelevare organeSpitalul Judetean de Urgenta din Moercurea Ciuc a fost acreditat de Ministerul Sanatatii pentru a preleva organe in vederea transplantului.

Managerul unitatii medicale, medicul Demeter Ferenc, a declarat ca acreditarea spitalului ca centru de recoltare a organelor era o necesitate, intrucat „se constata o tot mai mare deschidere a apartinatorilor pacientilor aflati in moarte clinica, in ceea ce priveste prelevarea de organe pentru transplant”. El a mentionat ca au existat pana acum numeroase situatii in care nu s-au putut face opertatiile de prelevare din cauza ca spitalul nu era acreditat in acest sens. Dr. Ferenc a dat, chiar, exemplul unui motociclisat ajuns in moarte clinica in urma unui accident rutier, care isi esprimase in timpul vietii dorinta ca in cazul in care va ajunge intr-o astfel de situatie sa ii fie prelevate organele pentru a salva viata altor pacienti. Sotia acestuia a insistat sa ii respecte ultima dorinta, astfel ca din partea familiei a existat deschidere totala, insa medicii de aici nu au putut face nimic, in lipsa documentului care sa le dea dreptul sa faca prelevari de organe de la pacientii aflati in moarte clinica.

Directorul SJU Miercurea Ciuc a mai spus ca medicii spitalului deja au fost instruiti pentru a constata moartea cerebrala si se vor ocupa de celelalte proceduri pana la sosirea echipei specializate de la Bucuresti care efectueaza prelevarea organelor.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Peste 500 de operatii de transplant au fost realizate anul acesta in Romania, care conduce in topul transplanturilor din Europa. „La nivel national au fost realizate anul acesta peste 330 de transplanturi de organe solide, iar daca s-ar adauga si cele de maduva, numarul de operatii de transplant ar trece de 500”, declara coordonatorul Centrului national de transplant, dr.Victor Zota, mentionand ca au fost realizate 90 de transplanturi de rinichi la Bucuresti, 136 la Cluj, 96 de transplanturi de ficat si un singur transplant de inima.

In prima saptamana a acestei luni, dr. Irinel Popescu anunta ca la Institutul Clinic Fundeni a fost atins recordul de 100 de transplanturi de ficat in acest an.

In Romania, costurile unei operatii de transplant este mult mai mic comparativ cu cel din alte tari, astfel ca autoritatile au obligatia de a sustine programul national de profil. „Un transplant de rinichi in Romania costa 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro. Un transplant de inima costa 43.000 de euro in tara si 120.000-150.000 de euro in strainatate, iar unul transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro in tara, respectiv intre 150.000 si 200.000 de euro in strainatate. De asemenea, un transplant de maduva costa in tara 20.000 de euro, iar in strainatate, intre 80.000 si 100.000 de euro, a aratat dr. Zota.

Potrivit acestuia, pe fondul cresterii numarului de donatori in moarte cerebrala, in Romania au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi in 24 de ore la Cluj-Napoca, cinci transplanturi de ficat in 24 de ore la Bucuresti si patru transplanturi de cornee in 24 de ore, tot in Capitala.

 

transplant-rinichiAgentia Nationala de Transplant a anuntat ca numarul donatorilor de organe aflati in moarte cerebrala a crescut mult in ultima perioada, acesta fiind rezultat „eforturilor sustinute pentru promovarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane desfasurata de cadrele medicale cu pregatire de specialitate, dar si al unor campanii mediatice”.

In vara acestui an, in monitorul oficial a fost publicat Ordinul ministrului Sanatatii – nr. 860 din 12 iulie – pentru aprobarea criteriilor de acreditare in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana.

Potrivit actului normativ, printre criteriile de acreditare a centrelor de prelevare de organe se numara autorizatia sanitara de functionare a unitatii sanitare solicitante, infrastructura avizata de MS, personal medical calificat si cu experienta in aceasta activitate, conditii de mediu si de lucru in concordanta cu legislatia in domeniu, proceduri standardizate pentru probele biologice, control de calitate intern anual pentru toate procedurile utilizate si extern, dupa caz, masuri documentate de evaluare, corectare si monitorizare continua a activitatii. De asemenea, unitatea sanitara solicitanta trebuie sa detina o baza de date IT pentru evidenta activitatii, pe care sa o pastreze pe suport de hartie sau in format electronic cel putin 30 de ani si un sistem de evaluare a serviciilor furnizate, precum si capacitatea de a evalua asigurarea calitatii.

 

 



Comentarii (1)

  1. Geta Saftoiu spune:

    Tot inainte! Medicii romani sunt apreciatzi peste tot in lume si iata ca dovedesc asta si in tzara noastra. Pacat ca f.multi dr. au plecat deja in lume! Pacat!

Adaugati un comentariu


 

*