Un nou Centru de terapie pentru copiii cu autism din Buzau

18 februarie 2013 | 0 comentarii |

DGASPC Buzau a deschis un Centru de Consiliere si Asistenta a Copiilor cu Tulburari de Spectru Autist, in cadrul Proiectului „Si ei trebuie sa aiba o sansa”. Voluntariatul este punctul „forte” al noului proiect, in cadrul caruia pot fi ajutati copiii mai mari de 8 ani.

 

Copiii si tinerii cu Tulburari de Spectru Autist (TSA) din Buzau, au acum o sansa de recuperare. Din aceasta luna functioneaza, in municipiul Buzau, in cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Handicap Sever nr. 8, din cartierul Mico 14, Centrul de Consiliere si Asistenta a Persoanelor cu Tulburari de Spectru Autist. Acesta a fost infiintat in cadrul Proiectului „Si ei trebuie sa aiba o sansa”, derulat prin Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Protectia Copilului (DGASPC) Buzau si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania si cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau.

Noul Centru a fost infintat in vederea extinderii serviciilor oferite micilor pacienti cu TSA, la <Dumbrava Minunata> si este destinat in special copiilor si tinerilor cu varste mai mari de 8 ani, care sufera de autism sau tulburari de spectru autist. Oferim astfel servicii gratuite de consiliere, asistenta specializata si interventie terapeutica persoanelor diagnosticate cu autism sau tulburari de spectru autist si familiilor acestora. Am avut in vedere faptul ca la nivelul judetului Buzau sunt diagnosticate peste 200 de persoane cu TSA, iar numarul de servicii de recuperare specifica este foarte redus”, spune Alina Badulescu, directorul executiv al DGASPC Buzau.

 

Costuri mari, nedecontate de stat

 

Cipriana Sava – psiholog

Costurile pentru terapia unui copil/tanar cu autism incep de la 1.500 de lei lunar in cazul in care acesta sufera de o afectare slaba, a fost diagnosticat precoce si necesita doar o ora de terapie pe zi. Pot depasi insa o mie de euro si pot ajunge chiar la 3.000 de euro daca este nevoie de opt ore de terapie pe zi si de o echipa de doi terapeuti si un coordonator, sustin parintii copiilor cu autism, aratand ca nedecontarea terapiei de catre stat este problema cea mai mare cu care se confrunta parintii.

Pentru a avea rezultate, un copil trebuie sa faca tratament medicamentos cu neurotrofice si antidepresive, care este decontat de catre Casa de Asigurari de Sanatate, insa acesta nu va avea rezultate fara terapie”, spune psihologul Cipriana Sava, psiholog si monitorul (seful) noului Centru.

Unicitatea acestui centru de recuperare consta in faptul ca niciun altul nu ofera asistenta de specialitate si interventie terapeutica tinerilor si persoanelor adulte cu autism sau copiilor mai mari de 8 ani. Datorita faptului ca sunt oferite servicii exclusiv in ambulatoriu, beneficiarii au posibilitatea sa frecventeze in paralel gradinita sau scoala de masa, respectiv, scoala speciala, si sa beneficieze si de servicii de recuperare (serviciile de tip Centru de Zi limiteaza integrarea in alte unitati de educatie pe parcursul terapiei)”, mai spune psihologul.

 

Voluntariatul, promovat de DGASPC Buzau

 

Alina Badulescu – director DGASPC

In noul Centru pentru TSA deschis de DGASPC Buzau serviciile sunt gratuite. Pe langa cele 3 persoane angajate in cadrul centrului de DGASPC (2 psihologi si 1 monitor), directorul Alina Badulescu s-a straduit sa atraga voluntari calificati, cu ajutorul carora se asigura terapia. Chiar in ziua in care reporterii Sanatatea Buzoiana s-au aflat in documentare, in „activitate” se aflau trei voluntari: Cornelia Oancea (asistent medical de profesie dar si sociolog, specializat in terapia autismului), Dana Andrei (psihoterapeut in supervizare) si Mirela Cristoiu (psiholog in supervizare).

Consider ca societatea romaneasca s-a maturizat suficient incat sa inteleaga voluntariatul ca pe o datorie morala fata de societate si ca pe un stagiu de perfectionare in anumite profesii. Am fost placut surprinsa ca imediat ce am anuntat ca este nevoie de voluntari, si-au oferit serviciile atat persoane care acum invata, practic, sa aplice ceea ce au asimilat la nivel de teorie in facultate, dar si persoane cu experienta, care din dragoste fata de acesti copii, care ajutati pot fi recuperati si reintegrati in societate, lucreaza cu mare dedicatie. Este nevoie si de o mai buna informare a opiniei publice vizavi de autism. Trebuie sa se inteleaga ca nu vorbim despre o boala, ca nu se ia si ca  beneficiind de terapie, copiii sunt ajutati sa se integreze  social. Nu trebuie sa uitam ca unii sunt geniali. Se spune ca Mozart ar fi avut autism. Si despre celebrul Woody Allen au circulat zvonuri in acest sens, asa ca aceste exemple ar trebui sa ne incurajeze ”, spune Alina Badulescu, mentionand ca vrea sa promoveze voluntariatul si in alte sectoare de activitate ale DGASPC.

 

Parintele, un co-terapeut

 

Lupta copiilor cu autism este una dusa cu timpul, subliniaza specialistii, pentru ca cei care au inceput terapia inainte de sapte ani se recupereaza bine: „Au venit la centru copii diagnosticati la o varsta mica, iar progresele lor sunt vizibile. As spune insa ca nici diagnosticul tardiv nu mai este o problema. De multe ori, parintii refuza sa accepte diagnosticul si incep sa isi puna intrebari doar in momentul in care copilul trebuie sa mearga la scoala, iar asta inseamna un timp pretios pierdut. Recuperarea copilului cu autism depinde foarte mult de parinti. Degeaba face terapie, daca parintii nu lucreaza cu el acasa. Parintele trebuie sa fie un co-terapeut”, explica Cipriana Sava.

Cel mai devreme, diagnosticul poate fi pus la varsta de un an. La copiii de pana la trei ani, rezultatele sunt mult mai bune cu putine ore de terapie.

Din pacate, centrele de terapie pentru copiii cu TSA care s-au dezvoltat in ultimii ani in Romania sunt organizate mai mult de parinti iar specialistii sunt greu de gasit. DGASPC Buzau lucreaza cu psihologii proprii, carora li se adauga voluntarii si vrea sa formeze cat mai multi specialisti pe aceasta terapie. Pentru a obtine rezultatele scontate, Alina Badulescu vrea sa extinda paleta de servicii cu ajutorul logopedului si al unui kinetoterapeut.

 

„Dumbrava Mununata”, primul pas

 

Copii “Dumbrava Minunata”

Primul pas pe care DGASPC Buzau l-a facut in sprijinul copiilor cu autism si TSA a fost anul trecut, la afarsitul lunii mai, cand a fost inaugurat Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilitati „Dumbrava Minunata”, realizat cu fonduri structurale, prin reabilitarea, reconsolidarea si modernizarea unei cladiri din curtea fostului Spital „Bratianu”. Centrul dispune de 70 de locuri pentru copiii diagnosticati cu autism, sindrom London Down si retard psihomotor, respectiv, 40 de locuri pentru Centrul de zi (intre orele 8,00 – 16,00) si 32 in sistem ambulatoriu (copiii vin de 2-3 ori pe saptamana, in functie de terapie). „Pentru fiecare copil se intocmeste un program de recuperare pe care parintii il continua acasa. Parintii beneficiaza de consiliere si servicii suport in cadrul programului Scoala Parintilor”, explica Alina Badulescu.

Echipa de specialisti este multidisciplinara si include logoped, psiholog, kinetoterapeut, asistent social, asistent medical si educatori specializati in autism, TSA, Sindrom Langdon-Down si alte afectiuni neuro-psihice. Copiii sunt ajutati sa-si dezvolte limbajul, in dezvoltarea cognitiva, motricitate, deprinderi pentru o viata independenta, comportament si socializare. Centrul dispune de doua sali de kinetoterapie, cate o sala de psihomotricitate, terapie ABA, ludoterapie si una de supervizare unde parintii pot urmari copilul in timpul efectuarii terapiei, precum si cate un cabinet de logopedie si de evaluare psihologica.

 

Vitamina B9 in timpul sarcinii reduce riscul de autism

 

Suplimentele de vitamina B9 luate inca de la inceputul sarcinii au efectul de a reduce cu 40% riscul de a naste copii cu autism, arata un nou studiu clinic desfasurat in Norvegia, ale carui rezultate au fost publicate in revista Journal of The American Medical Association. Studiul a fost realizat pe 85.000 de copii norvegieni, ale caror mame au luat sau nu suplimente de vitamina B9, denumita si acid folic. Reducerea riscului de autism la copii a fost constatata in cazul mamelor care au inceput sa ia suplimente de vitamina B9 in perioada cuprinsa intre 4 saptamani inainte de debutul sarcinii si 8 saptamani dupa inceperea acesteia.

 „Am constat o reducere semnificativa a riscului de tulburari de natura autista la copiii nascuti de mame care au luat acid folic”, a subliniat Dr Pŕal Surén de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica (NIPH), coordonatorul  studiului. Acidul folic este indispensabil pentru sinteza ADN-ului si pentru procesele regenerative ale organismului si se gaseste in mod natural in legumele verzi, mazare, linte, fasole si oua.

In Romania nu exista statistici oficiale cu privire la numarul de copii cu autism, insa organizatiile de parinti estimeaza ca ar fi aproximativ 30.000. In SUA, unul din 88 de copii sufera de autism, iar in Franta, rata autismului este de 1 la 150, in timp ce in Germania numarul copiilor diagnosticati a crescut cu 30% intre 2000 si 2008.


Categorii: Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*