Un nou avertisment lansat de producatorii de medicamente

Din cauza politicilor defectuase privind preturile, trei fabrici de medicamente sunt in somaj tehnic, iar doua reprezentante ale unor companii farmaceutice au intrat in procedura de inchidere.

 

fabrica de medicamenteDupa disparitia treptata a tot mai multor medicamente de pe piata romaneasca, avem de-a face si cu debutul unui alt fenomen, la fel de ingrijorator, constand in disparitia unor firme de medicamente care au unitati de productie in Romania.

Dragos Damian, directorul general al companiei farmaceurtice Terapia Cluj, unul dintre producatorii importanti de pe piata romaneasca, si presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, avertizeaza Guvernul ca exista riscul ca producatorii care au linii de fabricatie in Romania sa-si inchida afacerile, din cauza politicilor fiscale riscante si impovaratoare adoptate in ultimul timp. Acesta a declarat ca trei fabrici de medicamente din Romania sunt, la acest moment, in somaj tehnic, in timp ce doua reprezentante ale unor importante companii farmaceutice au intrat deja in procedura de lichidare a afacerilor in Romania, care a devenit o piata nerentabila.

Aceasta situatie va avea repercusiuni negative atat asupra economiei, cat si a pacientilor, ale caror sanse de a mai gasi in perioada urmatoare chiar si medicamentele uzuale sunt astfel cu mult diminuate. Dragos Damian a explicat ca s-a ajuns la aceasta situatie mai ales din cauza barierelor de finantare, de reglementare si de acces al medicamentelor in farmaciile si spitalele romanesti, bariere impuse de politicile de sanatate si fiscale aplicate de autoritati in ultimii 10 ani, dar mai ales in ultimele luni.

 

Dragos Damian

Dragos Damian

Damian atrage atentia ca aceste companii farmaceutice au facut investitii de peste doua miliarde de euro in Romania, in unitati de productie, laboratoare de calitate, centre de studii clinice si de bioechivalenta, investitii puse acum in pericol din cauza acestor politici. Astfel, cota de piata a medicamentelor fabricate in Romania a scazut de la circa 40% in 2008 la sub 25% in 2016, diminuandu-se in acest timp si interesul investitorilor straini pentru Romania. La acest moment s-a ajuns in situatia ca niciun nou investitor strain sa nu mai fie interesat de piata romaneasca, iar unii din cei care au afaceri aici se pregatesc sa le lichideze. „Criza permanenta de finantare a medicamentelor, metodologia de calcul a preturilor care se schimba la fiecare sase luni si taxa clawback, care face ca fabricile romanesti sa plateasca pentru veniturile realizate de alti jucatori comerciali, au dus la o situatie foarte grava a producatorilor industriali de medicamente, care sunt intermitent in somaj tehnic pentru ca au fost nevoiti sa scoata din productie inca 170 de medicamente in ultimii doi ani, pe langa celelalte aproape 2.000 care au disparut pana in 2014”, a precizat Dragos Damian.

Mai nou, la politicile sanitare aplicate in Romania se adauga costurile cu forta de munca, odata cu majorarea salariului minim pe economie, care au dus la o crestere nesustenabila a costurilor de productie.

 

productie medicamenteAcesta a mai explicat ca Romania dispune de tehnologia necesara pentru a fabrica marea majoritate a medicamentelor uzuale care sunt deficitare, insa legislatia nu incurajeaza in niciun fel transferurile de unitati de productie, reteta sau patent, care reprezinta solutiile pentru ca pacientii sa aiba la dispozitie toate medicamentele de care au nevoie.

Nu exista o tara in UE care sa nu fi dezvoltat proiecte de atragere si sustinere a investitorilor in industria farmaceutica, tocmai pentru a evita crize de tipul celei din Romania. Prin urmare, este obligatorie interventia Guvernului pentru un plan de masuri serioase, pe termen lung, inclusiv de a crea un cadru legislativ care sa incurajeze investitiile industriale in fabrici de medicamente in Romania, pentru a evita in urmatorii doi ani o criza mult mai dura, nu numai de acces al pacientilor la medicamente, dar si de natura economica, prin insolventa sau inchiderea unor fabrici. Nu se pot face investitii in personal calificat, in operatiuni industriale, in laboratoare, in centre clinice si de cercetare, si in acelasi timp sa se plateasca o taxa pe venituri de 20 la suta ”, a mai declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Se pare insa ca toate acestea aspecte, desi i-au fost comunicate ministrului sanatatii, Florian Bodog, nu l-au impresionat pe acesta cand a decis ieftinirea cu 35% a medicamentelor dintr-o data, fara a compensa in vreun fel impactul asupra producatorilor, miscorand taxa clawback sau acceptand ca aceasta sa fie diferentiata, chiar daca reprezentantii asociatiilor de pacienti aproape l-au implorat sa ia alta decizie, iar criza de medicamente se acutizeaza, in consecinta, pe zi ce trece.

 

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*