Un copil de 10 luni, cel mai tanar pacient cu implant cohlear bilateral

20 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Operatia, efectuata la Targu Mures, constituie o premiera medicala prin prisma faptului ca pana acum nu au mai fost efectuate interventii similare la copii cu varste atat de fragede.

 

operatie implant cohlearUn copil venit pe lume in urma cu 10 luni, cu o deficienta majora de auz, va putea duce o viata normala, fara a resimti vreun moment acest handicap. Acest lucru este posibil datorita unei interventii chirurgicale la care a fost supus in cadrul clinicii ORL a Spitalului Judetean de Urgenta din Targu Mures. Desi acest gen de interventie s-a facut, pana acum, de multe ori in Romania, operatia a constituit o premiera medicala nationala prin prisma varstei beneficiarului, sugarul de 10 luni fiind cel mai tanar pacient supus unei astfel de proceduri.Implantul cohlear bilateral, operatie ale carei costuri sunt suportate integral de CNAS, constituia singura solutie pentru ca pacientul, nascut cu hipoacuzie neuro-senzoriala bilaterala profunda, sa poata auzi si sa aiba o viata normala.

Esential, in astfel de cazuri, este ca deficienta de auz sa fie depistata cat mai de timpuriu, pentru ca pacientul sa poata beneficia de acest implant inainte de a incepe sa invete sa vorbeasca, in caz contrar, recuperarea sa putand fi dificila si existand riscul de a ramane cu unele deficiente de vorbire.

 

screening auditivIn cazul copilului de 10 luni exista si un antecedent in familie, fratele sau mai mare suferind de aceeasi afectiune si beneficiind deja de un implant cohlear bilateral, asa ca la scurt timp dupa nastere, medicii au depistat si la el aceeasi problema.

Specialistii spun ca screeningul auditiv este esential in cazul noilor-nascuti. Din acest an, in Romania se deruleaza si un program national in acest sens, astfel incat copiii nascuti cu probleme auditive sa poata fi depistati cat mai din timp si a putea beneficia apoi de implant cohlear in perioada optima, pentru a nu le fi afectata dezvoltarerea ulterioara.

Medicul Adriana Neagos, coordonatorul echipei romano-ungare care a efectuat operatia, spune ca „implantarea timpurie ajuta mult la integrarea in societate si educatia normala la gradinita, scoala si facultate, copilul surd avand sanse egale cu copiii fara probleme de auz. Partea interna a implantului utilizat este ultimul tip aparut pe piata mondiala, fiind cel mai subtire din lume, cu doar 3,9 milimetri grosime. Acest lucru ne avantajeaza mult la un copil asa de mic, osul craniului sugarului fiind inca foarte subtire”.

 

Dr. Adriana Neagos

Dr. Adriana Neagos

Totodata, medicul muresean a explicat ce inseamna hipoacuzia neuro-senzoriala severa si modul in care implantul cohlear suplineste functia organului auditiv afectat.  „Hipoacuzie neuro-senzoriala severa” este termenul medical pentru surditate, afectiunea putandu-se manifesta la nivelul uneia sau a ambelor urechi. Aceasta se datoreaza nefunctionarii urechii interne, iar implantul cohlear are rolul de a suplini functiile acesteia. Medicul specialist a subliniat ca exista o mare diferenta intre implantul cohlear si proteza auditiva, aceasta din urma amplificand doar sunetele captate, in timp ce implantul lucreaza in locul partii afectate a urechii interne.

„Daca nervul auditiv este functional, dar drumul spre nerv este oprit printr-o disfunctionalitate a urechii interne, atunci implantul cohlear poate ajuta pacientul sa auda. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, capteaza sunetele si le transforma in cod digital, avand si o baterie care alimenteaza intregul sistem. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emitator la implant, iar implantul il converteste in impulsuri electrice pe care le trimite prin filamentul electrodului, pozitionat in urechea interna. Electrozii implantului stimuleaza nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet”, a explicat medicul specialist.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*