Tragedia de la Colectiv scoate la lumina limitele sistemului sanitar

3 decembrie 2015 | 1 comentariu |

Medicii spun ca spitalele romanesti sunt departe de standardele celor din strainatate si ca unii dintre tinerii decedati ar fi avut o sansa in plus daca ar fi fost tratati in unitati medicale dotate corespunzator.

 

Spitalul de Arsi Bucuresti

Spitalul de Arsi Bucuresti

In urma unor dezvaluiri publicate de jurnalistul Catalin Tolantan pe blogul sau personal, legate de modul in care le-au fost acordate ingrijirile medicale victimelor din clubul Colectiv care au ajuns la Spitalul de Arsi, medicii de aici au organizat, astazi, o conferinta de presa, pentru a veni cu unele lamuriri.

Dezvaluirile publicate de Catalin Tolontan au fost facute de un medic despre care jurnalistul spune ca are o experienta de 17 ani in tratarea pacientilor arsi, dar caruia nu ii dezvaluie identitatea. In interviul mentionat, medicul sustine ca ranitii care au ajuns la Spitalul de Arsi, acolo unde isi desfasoara activitatea, au fost internati intr-o adevarata bomba biologica. Acestia ar fi devenit, in scurt timp, victimele infectiilor nosocomiale existente in spital si ar fi fost afectati de germeni rezistenti la antibiotice, fapt care le-a grabit sfarsitul celor mai multi dintre cei care au decedat aici cat si celor care au fost ulterior transferati in strainatate, de la acest spital.

 

Despre acesti tineri, medicul spune ca au murit cu zile si ca la fel s-ar fi intamplat si cu cei care au ajuns la alte spitale din Capitala unde, din cauza faptului ca nu au beneficiat de conditiile speciale necesare pacientilor cu arsuri grave, au suferit infectii intraspitalicesti care le-au adus in cele din urma sfarsitul. Medicul anonim vorbeste insa cu precadere despre conditiile de la Spitalul de Arsi, despre care spune ca nu dispune decat de o singura cada speciala pentru spalarea pacientilor cu arsuri grave si ca unitatea medicala este o adevarata bomba biologica din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice care s-au dezvoltat peste tot, in salile de operatii, in saloane si in sectia de terapie intensiva. Aceste bacterii sunt vinovate, in opinia sa, de moartea celor 6 pacienti care au decedat dupa ce au fost internati aici, unii dintre ei fiind trimisi in strainatate dupa ce deja contractasera infectia, conditii in care niciun medic nu a mai putut face nimic pentru salvarea lor.

 

Dr. Cristian Nitescu

Dr. Cristian Nitescu

Dezvaluirile publicate in aceasta dimineata au fost urmate de o conferinta de presa in cadrul careia directorul medical al Spitalului de Arsi, mdeciul Cristian Nitescu si seful sectiei ATI, dr. Adrian Stanculea, au venit cu unele lamuriri. Din declaratiile facute de acestia reiese faptul ca personalul medical a facut tot ce a fost omeneste posibil pentru salvarea ranitilor, in conditiile pe care le-au avut la dispozitie in cadrul spitalului. Ei recunoac insa ca sansele de a reusi sa ii ajute pe toti pacientii sa supravietuiasca ar fi fost mai mari daca unitatea ar fi fost mai bine dotata. Medicii au precizat ca la Spitalul de Arsi au fost internati 27 de raniti, dintre care 15 in stare grava, iar dintre acestia 6 au decedat.

Dr. Adrian Stanculea a apreciat ca in cazul a trei dintre pacientii decedati, moartea s-ar fi putut datora infectiilor, explicand insa ca aparitia acestor infectii este o complicatie obisnuita in cazul pacientilor cu arsuri pe suprafate intinse, dat fiind faptul ca pielea afectata nu mai poate constitui o bariera naturala in calea germenilor, de orice tip. Acesta a mai explicat ca trebuie facuta diferenta intre contaminarea cu germeni si infectie, explicand ca bacterii exista in toate spitalele din lume si ca infectii nosocomiale apar cu precadere in oricare din sectiile de arsi, din cauza conditiilor mentionate mai sus.

 

Dr. Adrian Stanculea

Dr. Adrian Stanculea

Intrebati despre conditiile pe care le ofera Spitalul de Arsi pentru diminuarea riscului aparitiei acestor infectii, medicii au declarat ca acesta este cel mai bine dotat spital din tara, in acest sens, recunoscand insa ca standardele sunt mult inferioare altor unitati medicale din tarile dezvoltate. Cea mai sigura modalitate de protejare a pacientilor arsi fata de riscul infectiilor nosocomiale este izolarea acestora in medii sterile, care este ideal sa fie create in saloane cu un singur pat, cu instalatii speciale de filtrare a aerului, cu toata aparatura si dotarile necesare, inclusiv o cada individuala pentru asigurarea igienei. Legat de acest ultim detaliu, medicul Adrian Stanculea a facut o afirmatie prin care a rezumat starea jalnica in care se afla spitalele publice din Romania. „E adevarat, avem o singura cada pe care o folosim pentru spalarea pacientilor cu arsuri grave, dar sa ganditi-va ca suntem singurul spital din tara unde li se face baie acestor pacienti”, a afirmat acesta, explicand apoi ca rescpectiva cada este dezinfectata dupa fiecare utilizare, iar inainte de a fi folosita pentru un alt pacient se recolteaza probe si se fac analize de laborator pentru a se stabili daca exista vreun germen care sa ii puna acestuia viata in pericol.

 

spitatul de arsiReprezentantii Spitalului de Arsi au confirmat ca unitatea in care isi desfasoara activitatea dispune de 11 locuri pentru pacientii cu arsuri grave, dar acestea nu sunt distribuite in rezerve individuale, ci in saloane cu cel putin doua paturi.

Legat de infectiile nosocomiale din spital, seful sectiei ATI a recunoscut ca aproximatix 10 la suta dintre decesele inregistrate in aceasta sectie sunt favorizate de ele. „Noi luam toate masurile pe care le putem lua, sterilizam, dezinfectam, cand e posibil inchidem sectiile pentru a face acest lucru, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca astfel de germeni exista in toate spitalele din lume, iar infectiile nosocomiale nu apar numai la noi. E drept, ca daca am avea mai multe filtre pentru aer, daca am avea saloane pentru fiecare pacient, cu conditii sporite de siguranta, poate ca riscul ar fi mai mic, dar acestea sunt conditiile in acest moment”, a mai precizat medicul Adrian Stanculea.

Medicii considera insa ca pentru a scapa de infectiile intraspitalicesti este nevoie de alte spitale, construite dupa reguli stricte, in care sa se poata respecta circuitele si standardele de dotare. Ei spun, de asemenea, ca aceste probleme sunt cunoscute de autoritati, au fost aduse la cunostinta fostului ministru, Nicolae Banicioiu, ca si a predecesorilor acestuia, insa de fiecare data s-au ales doar cu promisiuni. Chiar si premierul Dacian Ciolos a fost informat, cu prilejul recentei vizite facuta la Spitalul de Arsi, ca unitatea medicala are nevoie de o noua cladire, in care sa poata fi asigurate toate conditiile pe care le ofera spitalele din Occident.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Andrei spune:

    Parca-ar fi numai sistemul sanitar. Nu poti sa ai un sistem sanitar perfomant pentru 20 milioane de oameni prin contribuția a numai 7 milioane, si din astia majoritatea platiti cu salariul mediu pe economie, si multe alte chestii.

Adaugati un comentariu


 

*