Toti copiii vor fi testati auditiv la nastere, de anul viitor

7 decembrie 2016 | 1 comentariu |

Odata cu Programul National de Screening Auditiv pentru Nou-nascuti se vor face si primii pasi pentru infiintarea Registrului electronic national de screening auditiv, in care vor fi inscrisi toti copiii testati la nastere.

 

Oana Geambasu

Oana Geambasu

Un demers despre care se vorbeste de multa vreme, dar care nu a fost pus in practica decat partial, in cateva spitale, urmeaza sa de materializeze la nivel national, incepand de anul viitor. Este vorba despre Programul National de Screening Auditiv pentru Nou-nascuti, care presupune o procedura simpla, efectuata in cazul copiilor abia veniti pe lume, prin care eventualelele probleme de auz pot fi depistate in primele zile de viata. In acest fel pot fi luate masuri din timp, pentru ca aceste deficiente sa nu afecteze dezvoltarea ulterioara a copiilor.

La ora actuala, screeningul auditiv se efectueaza doar in cateva maternitati si spitale din tara, dotate cu aparate de testare a auzului nou-nascutilor, insa procedura va fi posibila in toate maternitatile si spitalele cu sectii de pediatrie si centrele de diagnostic ORL, de anul viitor.

In mare parte, materializarea acestui program national i se datoreaza consilierului in Ministerul Sanatatii, Oana Geambasu, care este mama unui copil cu probleme de auz dobandite in urma unor tratamente pentru o alta afectiune si care a trebuit sa apeleze la clinici din strainatate pentru corectarea acestor probleme. Revenita in tara, ea a continuat sa incerce sa convingaa autoritatile sa implementeze acest program de screening auditiv al nou-nascutilor, insa succesul a fost unul partial. S-a adresat si actualului ministru al Sanatatii, care i-a propus functia de consilier in cadrul ministerului. Oana Geambasu a acceptat oferta in luna septembrie, iar in cateva luni a reusit ceea ce nu putuse in ani intregi in care a batut la usi inchise.

 

screening auditiv

In cursul zilei de ieri, ministrul Vald Voiculescu a anuntat ca programul va fi demarat de anul viitor in toata tara, in paralel cu realizarea unui Registru electronic national pentru screening auditiv si cu reinfiintarea specializarii de audiologie in invatamantul superior medical.

De asemenea, vor fi achizitionate 335 de aparate de screening auditiv care vor ajunge in fiecare maternitate, in fiecare spital cu sectii de pediatrie si in centrele de diagnostic ORL, aparate cu care copiii vor fi testati in primele zile de viata, pentru a se depista eventualele probleme de auz.

Fiecare copil testat atauditiv va fi inclus in registrul electronic national de screening auditiv, astfel incat sa se poata avea o evidenta cat mai exacta a persoanelor cu hipoacuzie. Registrul a inceput deja sa functioneze in cadrul unui program pilot in care sunt incluse maternitatile Polizu, Filantropia si Pantelimon din Capitala, deja dotate cu aparate de screening auditiv. Dupa achizitionarea celorlalte 335 de noi aparate, fiecare unitate medicala care va fi dotata cu un astfel de dispozitiv va inregistra datele in registrul electonic, care se va extinde astfel la nivel national si ar deveni pe deplin functional in decurs de un an. De anul viitor, toti copii nou-nascuti in Romania, in spitalele din sistemul public, vor fi testati auditiv. In momentul in care mama va pleca acasa din maternitate cu nou-nascutul, va sti exact daca acesta are sau nu probleme de auz”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii.

Pentru achizitionarea aparatelor de screening auditiv, suma estimata este cuprinsa intre 6,5 si 8,6 milioane de lei, din care Ministerul Sanatatii va suporta 90 la suta, iar 10 la suta va fi contributia unitatilor medicale. Dispozitivele vor fi achizitionate prin licitatie publica, ofertele putand fi depuse pana pe data de 12 ianuarie 2017.

 

nastere bebe maternitateMinistrul a declarat ca a fost elaborat si un Protocol unic de testare auditiva a nou-nascutului, care prevede foarte clar si pasii care trebuie facuti in cazul copiilor descoperiti cu hipoacuzie, de la momentul testarii, pana la diagnosticare si tratamentul ulterior.

In acest sens va fi nevoie si de specialisti, motiv pentru care se intentioneaza si reinfiintarea invatamantului de studii superioare in domeniul audiologiei. S-au purtat deja primele discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei, care agreaza aceasta initiativa, la fel ca si repezentantii institutiilor de invatamant superior medical.

Conferentiarul Madalina Georgescu de la UMF Carol Davila, a mentionat ca in sistemul public de invatamant superior nu exista, de mai multi ani, o scoala de audiologie. „Am avut Colegiul de Audiologie care s-a desfiintat de 7 ani si ma bucur ca cei din Ministerul Sanatatii s-au gandit la acest lucru, pentru ca s-au gandit complet si s-au gandit in paralel sa reincepem formarea de audiologi. Speram sa se reinfiinteze Scoala de Audiologie in centrele universitare unde exista deja cadre didactice in audiologie si care stiu sa predea si stiu ce avem de facut”, a declarat aceasta.

In Romania, aproximativ 600 de copii se nasc, anual, cu deficiente de auz, dar diagnosticarea lor tarzie duce, de multe ori, la complicatii grave si chiar ireversibile. Specialistii spun ca in lipsa unor teste adecvate, problemele de auz pot fi interpretate gresit, pot fi confundate cu probleme neurologice sau de autism. Doar 17 dintre cele 160 de maternitati din tara fac screening auditiv la ora actuala, asa ca noul proiect este apreciat atat de medicii specialisti cat si de parinti si mai ales de viitorii parinti.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ursachescu Cosmin spune:

    Un proiect de mult asteptat. Felicitari initiatorului!

Adaugati un comentariu


 

*