Telemedicina, preocupare majora a Romaniei in cadrul parteneriatului NATO – Rusia

3 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Premierul Victor Ponta a deschis astazi lucrarile unui workshop international destinat „capabilitatii multinationale in domeniul telemedicinei”, finantat integral din fonduri NATO prin Programul Stiinta pentru Pace si Securitate, care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

 

Astazi si maine, la Palatul Parlamentului, are loc sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, workshop-ul de cercetare Catre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destintata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizelor, organizat in cadrul parteneriatului NATO-Rusia, anunta Ministerul Sanatatii (MS), printr-un comunicat de presa.

Evenimentul este organizat de Ministerul Sanatatii in cooperare cu  Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe si este finantat integral din fonduri NATO, prin programul Stiinta pentru Pace si Securitate.

Federatia Rusa a prezentat, in 2010, o propunere de proiect in cadrul Comitetului Stiinta pentru Pace si Securitate in format NATO-Rusia (NRC-SPS), privind crearea unui cadru de cooperare in domeniul telemedicinei. 

„Prin dezvoltarea la nivel national si utilizarea curenta a unui sistem complex de telemedicina in cadrul actiunilor de raspuns la urgente medicale si actiuni de prim -ajutor, Romania a demonstrat potentialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilitati multinationale in domeniul telemedicinei”, sustin oficialii MS, aratand ca in acest context, pe 10 noiembrie 2011, Romania si-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea Romaniei fiind indeplinit de dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care ocupa si pozitia de presedinte al grupului de lucru NATO in domeniul medicinei de urgenta. Ulterior, propunerea romano-rusa a fost aprobata la nivel experti de catre Grupului Independent de Evaluare Stiintifica, iar la nivel politic, de Comitetul pentru Politici si Parteneriate NATO.

„Recunoasterea relevantei acestei initiative, atat pentru NATO cat si pentru Federatia Rusa, si confirmarea participarii unor personalitati recunoscute la nivel mondial in domeniul telemedicinei, din Federatia Rusa si state aliate NATO precum SUA, Franta, Spania sau Germania, profileaza evenimentul ca o initiativa romano-rusa importanta in cadrul parteneriatului NATO-Rusia, intr-un domeniu necontroversat, pragmantic si vizibil”, se mai subliniaza in comunicatul amintit.

Actiunea, cu un buget de aproximativ 50.000 euro, va fi finantata integral de NATO, la workshop urmand sa participe aproximativ 40 de experti din structurile NATO, Federatia Rusa si din statele aliate. 

Workshop-ul de la Bucuresti va fi deschis oficial de Primul Ministru al Romaniei, Victor Ponta, si reprezinta prima parte a unui proiect amplu, conceput in trei etape. Rezultatele unei actiuni reprezinta startul actiunii urmatoare, fiecare etapa urmand a parcurge procesul de aprobare NATO-SPS.


Adaugati un comentariu


 

*