Taxa clawback ramane, medicamentele dispar

26 iunie 2012 | 0 comentarii |

Sute de medicamente ieftine risca sa iasa de pe piata farma din Romania. Producatori sustin ca sunt nevoiti sa-si reevalueze portofoliul de produse ca sa nu intre in insolventa.

 

Producatorii de medicamente generice au anuntat ca sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata din cauza esecului negocierii privind taxa clawback.

Guvernul, reprezentat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, a respins propunerile formulate de reprezentantii companiilor membre APMGR, ignorand efectele economice si sociale extrem de grave pe care taxa clawback le produce, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania(APMGR).

Nu mai putem participa la discutii in care se aude o singura voce si in care singurul interes este cel financiar, ignorandu-se efectele economice si sociale deosebit de grave pe care aceasta taxa le produce. Cerem inca o data implicarea personala a Primului Ministru Victor Ponta si a Ministrului Finantelor Publice Florin Georgescu pentru deblocarea situatiei”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

 

Nu vor mai fi medicamente ieftine in farmacii

 

Producatorii de medicamente generice sustin ca nu au decat doua alternative: insolventa sau reevaluarea portofoliului de produse. In ambele cazuri, piata farma va cunoaste o recesiune importnata, iar sute de medicamente cu pret accesibil ar putea sa nu se mai gaseasca in farmaciile din tara.

Medicii de familie si asociatiile de pacineti au luat pozitie impotriva Guvernului si sprijina producatorii, motivand ca daca vor disparea medicamentele ieftine de pe piata, cei mai afectati vor fi bolnavii.

In Romania, tot mai multe persoane mor din lipsa accesului la medicamente, pentru ca nu-si mai permit sa le cumpere, iar asta nu face decat sa se agraveze si mai mult situatia bolnavilor cronici din Romania. In ceea ce priveste aceasta taxa clawback, o consideram nedreapta pentru ca pedepseste tot pacientul, prin delistarea unor medicamente ieftine”, sustine Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania.

Compania de cercetari de piata Cegedim a identificat primele 100 de medicamente care risca sa dispara de pe piata ca urmare a aplicarii taxei clawback in forma actuala.

 

 

Analiza Cegedim

 

Am analizat toate produsele cu preturi sub 25 de lei, care reprezinta 72% din volum si 21,6% din valoare. Cum problema este una sistemica, noi am realizat si un top 100 de DCI-uri la risc. In top 10 produse identificate de noi se numara egilok, enalapril, metoclopramis, furosemid, diazepam, captopril, ibuprofen. In top 10 denumiri comerciale sunt produse clasice si este destul de ingrijorator sa vezi ca metoprolol, enalapril, amoxicillin, diclofenac, ibuprofen, ranitidin, alprazolam, nimesulid si metoclopramid, solutii de marca si de baza in tratamentul diverselor afectiuni, sunt expuse in acest fel. Acestea sunt primele 100 cele mai vulnerabile. Mentionez ca in aceasta categorie exista peste 2.000 de produse, dintre care 1000 se afla in acest pericol”, explica Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Medicamentele identificate la risc de a nu mai fi pe piata farmaceutica romanesca sunt produse recomandate pentru toata gama de afectiuni, boli cardiovasculare, tub digestiv si sistemul nervos.

Lista celor 100 de medicamente, AICI.

 

Medicii de familie, solidari cu producatorii

 

Producatorii de medicamente sunt asigurati si de sustinerea medicilor de familie, care considera ca este necesara o noua legislatie, care sa asigure stabilitatea medicamentelor ieftine pe piata.

Medicii de familie, practicieni prin definitie, sunt ingrijorati ca ar putea fi posibil ca unele medicamente ieftine, dar strict necesare, sa dispara de pe piata. S-au mai intamplat asemenea fenomene in ultimii ani, iar pacientii au fost debusolati o buna perioada, fiind pusi in situatia de a-si intrerupe tratamentul necesar, sau platind mult mai mult pe alte produse echivalente. Credem ca aceste medicamente foarte ieftine, multe fara alternativa, ar trebui sa beneficieze de o legislatie care sa asigure stabilitatea lor pe piata farmaceutica”, este mesajul medicului Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Principalul argument al Guvernului pentru mentinerea taxei in formula actuala este indeplinirea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Companiile farmaceutice refuza insa sa creada aceasta varianta oferita de guvernanti, de aceea au cerut celor doua institutii sa se pronunte public asupra mentinerii taxei clawback in forma actuala.


Categorii: Analiza

Adaugati un comentariu


 

*