Tabara de Sculptura Magura, 45 de ani de terapie culturala in aer liber

18 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Asociatia Forum Art si Consiliul Judetean Buzau au marcat, astazi, printr-o serie de manifestari culturale, implinirea a 45 de ani de la prima editie a taberei care a devenit muzeu in aer liber unic in aceasta parte a  Europei.

 

maguraAnul acesta se implinesc 45 de ani de cand a avut loc prima editie a Taberei de Sculptura Magura, organizata la acea vreme de sculptorul buzoian Gheorghe Coman, cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Proiectul isi propunea sa marcheze, astfel, implinirea a 16 secole de la prima atestare documentara a orasului Buzau si prevedea ca vreme de 16 ani, 16 sculptori sa vina in tabara din vecinatatea manastirii Ciolanu si sa sculpteze timp de doua luni in blocuri de piatra aduse de la Magura.

Desi tabara a fost infiintata si mai fiinteaza inca pe teritoriul comunei Tisau, ea poarta numele localitatii Magura, datorita faptului ca de acolo provin blocurile de piatra in care sunt sculptate cele 256 de lucrari realizate in perioada 1970-1985.

Lucrarile sunt raspandite pe o suprafata de 21 de hectare, in vecinatatea Manastirii Ciolanu, iar tabara constituie un adevarat muzeu in aer liber. O atractie pentru iubitorii de arta si de cultura, care au astfel privilegiul unei adevarate terapii culturale in mijlocul naturii, sa-si bucure sufletul si ochiul cu opere de arta unice, care au dainuit peste timp, infruntand ploi, vant, zapezi si, uneori, indolenta oamenilor.

 

consiliul judetean magura Pentru a marca 45 de ani de la inaugurarea acestui concept unic in sud-estul Europei, Consiliul Judetean Buzau si Asociatia Forum Art au organizat, astazi, o serie de activitati la care au participat oameni de cultura din judet si din tara.

Evenimentul a debutat cu o conferinta desfasurata la sediul Consiliului Judetean, la care au luat parte personalitati ale culturii buzoiene. S-au rememorat momente importante din viata acestui muzeu unic in Europa, au fost depanate amintiri legate de tabara de sculptura si oamenii care si-au lasat aici, prin operele realizate, o parte din propriul suflet, s-a vorbit despre rolul important pe care acest ansamblu inedit de sculpturi in aer liber il joaca in cultura nationala si europeana.

 

Tabara de sculptura MaguraParticipantii la conferinta s-au deplasat apoi la Tabara de langa Manastirea Ciolanu, unde au fost evocati artistii care au contribuit de-a lungul anilor la realizarea lucrarilor de arta monumentala pe care le-au donat apoi tabarei. Au fost subliniate inca o data meritele sculptorului Gheorghe Coman, cel care a avut ideea infiintarii Taberei si s-a ocupat ulterior de organizarea fiecarei editii a acestui imens univers de opere artistice cioplite in patra de Magura sau de Naieni, daruite acestui deal incarcat de istorie, de artisti plastici consacrati sau studenti ai Academiei de Arte care au venit aici, an de an, sa-si ofere talentul si sufletul creator. Critici de arta exigenti considera impresionantele sculpturi de la Magura adevarate capodopere, pe care maret le vegheaza Burebista lui Radu Aftenie, strajuit de Piatra de Izvor a lui Gheorghe Coman, cinstita de Tatal si Fiul lui George Apostu, in timp ce Ganditorul lui Cristian Breazu ne trimite catre Omagiu lui Brancusi, adus de Laurentiu Mihail, sau spre Icarul mitic al Lianei Acsinte.

Aniversarea a 45 de ani de la prima editie a Taberei de Sculptura Magura  va fi marcata si prin editarea unei culegeri de referate si comunicari despre tabara si oamenii care au facut ca ea sa existe, alaturi de cateva albume fotografice care vor fi donate institutiilor buzoiene. Valoarea proiectului este de 7.000 de lei, suma din care Consiliul Judetean a alocat din bugetul propriu 4.500 de lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*