Stresul loveste tot mai multi tineri cu „boala batranetii”

Specialistii in neurologie, reuniti la Poiana Brasov, au avertizat ca maladia Parkinson este diagnosticata chiar si la tineri de 30 de ani, iar barbatii sunt mai expusi decat femeile.

 

conferinta congres farmacistiAstazi este ultima zi a celei de-a patra editii a Cursului International despre Boala Parkinson si Afectiunile de Miscare, al carui principal organizator este Societatea Romana de Neurologie. Pe parcursul a doua zile, specialisti din SUA, Germania, Italia si Franta au dezbatut impreuna cu colegii lor din Romania toate problemele legate de Parkinson si celelalte afectiuni de miscare, printre poblemele abordate numarandu-se somnul si durerea in boala Parkinson, tulburari vizuale in boala Parkinson, Sindromul Tourrette, distonia, tratamente noi in boala Parkinson etc. Romania este reprezentata la aceasta activitate stiintifica de specialisti renumiti din domeniul neurologiei precum prof.dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania, conf.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, dr. Cristian Falup-Pecurariu, sef Sectie Clinica Neurologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, sau prof. dr. Ovidiu Bajenariu, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si director al Departamentului de Neurologie, Psihiatrie si Neurochirurgie de la UMF Carol Davila.

 

Dr. Dafin Muresanu

Dr. Dafin Muresanu

Atat specialistii din Romania cat si invitatii din strainatate au tras un semnal de alarma asupra faptului ca maladia Parkinson tinde sa nu mai fie o „boala a batranetii”, asa cum este supranumita in prezent, intrucat a inceput sa afecteze tot mai multe persoane care nu au ajuns inca la varsta de 50 de ani. In acest sens, medicul Dafin Muresanu a declarat ca, in ultimii ani, varsta la care se depisteaza aceasta boala a scazut la 40-50 de ani si chiar mai mult, desi Parkinson era cunoscutaca o suferinta care afecteaza persoane trecute de 65 de ani. Presedintele Societatii de Neurologie din Romania a mai precizat ca Parkinson este a doua boala neurodegenerativa, dupa Alzheimer, iar in Romania sunt tratati la acest moment aproximativ 70.000 de pacienti, insa numarul celor care sufera de aceasta afectiune este mult mai mare, existand numeroase cazuri de bolnavi nediagnosticati pana acum. „Din pacate, in ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 – 50 de ani, uneori chiar si la 30 de ani. Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie” a precizat medicul Dafin Muresanu.

 

Dr. Ovidiu Bajenariu

Dr. Ovidiu Bajenariu

La randul sau, medicul Ovidiu Bajenariu a declarat ca, desi este vorba de o afectiune in cazul careia s-au facut cele mai mari progrese atat in ceea ce priveste cunoasterea si evolutia bolii cat si tratamentul, vorbim de o boala care la acest moment nu este vindecabila. Din cauza complexitatii acestei boli, diagnosticul poate fi de multe ori inselator si de aceea, neurologii trebuie sa fie mereu la curent cu cele mai noi achizitii moderne in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea bolii, acesta fiind si scopul cursului organizat la Poiana Brasov. Si medicul Ovidiu Bajenariu a abordat problematica pacientilor cu Parkinson din Romania, confirmand faptul ca numarul real al acestora este mult mai mare decat cifra de 70.000, vehiculata oficial. „In Romania, in primul rand, din cauza unor dificultati de organizare in general, sunt foarte putine studii epidemiologice riguroase, pentru ca asta inseamna o echipa care sa meraga in teritoriu, pe esantionaje pe un numar mare de oameni, si atunci aceasta cifra porneste mai degraba de la un calcul care merge pe premisa si observaţiile noastre. Incidenta si prevalenta bolii Parkinson in populatia generala nu avem motive sa credem ca in Romania este diferita de prevalenta ei in general, in Europa. Cifra este aproximativ relativa, ca ordin de marime apropiata de adevar pentru ca, din cate stiu eu si din datele de vanzari de medicamente cu specificul bolii Parkinson, se ajunge tot pe la aceasta cifra”, a spus dr. Ovidiu Bajenariu.

Acesta amai anuntat ca, incepand cu a doua parte a anului in curs, va fi implementat in Romania registrul electronic pentru boala Parkinson, urmand ca in urmatorii doi ani sa existe o evidenta mai apropiata de cifra reala a pacientilor cu aceasta maladie.

 

parkinsonIn ceea ce priveste cauzele afectiunilor neurodegenerative, medicul Dafin Muresanu  a precizat ca stresul reprezinta unul dintre factorii principali, avertizand ca, pe fondul unui stil de viata tot mai incarcat de stres, numarul afectiunilor de acest gen va creste, ajungand chiar sa se dubleze, intr-un interval mai lung de timp. „Odata cu cresterea sperantei de viata, patologia degenerativa si sansa ca aparitia bolii sa fie mai observabila este mai mare. Pe de alta parte, datorita actualelor posibilitati de a diagnostica boala si asistentei medicale, foarte multe boli sunt diagnosticate probabil mai devreme si mai multi pacienti sunt diagnosticati. In acest sens, sa spunem, ar fi un mecanism relativ in cifre absolute si, ca tribut pe care noi il platim civilizatiei, este si aceasta dinamica pe care o traim, tot ceea ce inseamna nivelul general al modului in care ne ducem viata, un anumit tip de comportament si alimentatie, stresul cotidian, toate apasa, fara sa poata fi astazi definite aceste elemente ca factori de risc directi”, a declarat medicul Dafin Muresanu in cadrul lucrarilor conferintei.


Adaugati un comentariu


 

*