Stafilococul auriu a inchis Maternitatea din Radauti

19 decembrie 2013 | 1 comentariu |

La doar doua saptamani de la inaugurare, inurma unei investitii de opt milioane de lei, unitatea medicala a fost inhisa de Directia de Sanatate Publica Suceava, pentru ca sase nou-nascuti au contractat infectii cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice.

 

spitalul radauti

Situatie alarmanta la maternitatea din orasul Radauti, unde sase copii nou-nascuti au contractat infectii cu stafilococ auriu, meticilino rezistent, in conditiile in care unitatea sanitara fusese reabilitata si inaugurata in data de 4 decembrie. S-a ajuns astfel in situatia paradoxala ca unitatea medicala sa fie  nou inchisa, la doar doua saptamani dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare, investitia fiind de opt milioane de lei.

Masura de inchidere a unitatii medicale a fost impusa in cursul zilei de joi, de DSP Suceava, in urma unei anchete epidemiologice prin care s-a stabilit existenta stafilococului auriu meticilino rezistent, extrem de periculos.

In luna august a acestui an, la maternitatea din Radauti au fost demarate o serie de lucrari de reabilitare. Renovata si modernizata, unitatea medicala a fost inaugurata pe data de 4 decembrie, la scurt timp fiind adusi pe lume, aici, primii copii. Nascuti perfect sanatosi, sase dintre acestia au contractat o infectie nosocomiala, agentul patogen identificat ulterior fiind stafilococul auriu, rezistent la antibiotice. Nou-nascutii au primit ingrijirile medicale corespunzatoare, in urma carora evolutia a doi dintre ei a fost foarte buna, ceilalti aflandu-se inca sub supraveghere medicala stricta.

 

maternitatea bucur

Grav este insa faptul ca personalul medical al maternitatii a incercat sa ascunda acest incident si nu a informat Directia de Sanatate Publica Suceava despre aparitia focarului de infectie. Cazul a ajuns pana la urma la urechile autoritatilor locale, DSP demarand imediat o ancheta epidemiologica la unitatea medicala. Cu aceasta ocazie a fost constatata prezenta stafilococului auriu in sectia de nou-nascuti si s-a luat decizia ca unitatea sa fie inchisa imediat, pentru 10 zile, pentru curatenie si dezinfectie.

Cei sase bebelusi au ajuns pe rand in sectia de Chirurgie Infantila a Spitalului Judetean Suceava, incepand din data de 16 decembrie, iar decizia de inchidere a maternitatii s-a luat pe 18 decembrie. Primele cazuri de infectie s-au inregistrat insa inca din 19 noiembrie, dar nu a fost anuntata DSP Suceava. Bebelusii au suferit interventii chirurgicale, din cauza unor abcese cu diverse localizari, unul dintre acestia fiind intr-o stare mai grava, deoarece a fost diagnosticat cu osteomielita de femur (infectie a osului femural).

Se pare ca exista si o mama care ar fi contractat infectia, dar nu s-au oferit detalii despre acest caz.

Un episod de infectie nozocomiala, cu piocianic, s-a mai inregistrat in Maternitatea Radauti in luna iunie a acestui an, iar DSP a dispus atunci, inchiderea unitatii medicale pentru o luna.

 

bebelusiConducerea si personalul medico-sanitar de la Maternitatea din Radauti au primit sanctiuni din partea DSP, pentru ca nu au informat despre aparitia si evolutia focarului. In cazul in care ar fi facut acest lucru la timp, dupa aparitia primului caz de infectie nosocomiala, probabil ca s-ar fi evitat contractarea stafilococului si de ceilalti nou-nascuti, intrucat ar fi fost luate la timp masurile ce se impun.

Maternitatea Radauti, reabilitata si modernizata cu 8 milioane de lei, bani proveniti de la Banca Mondiala, a fost inaugurata pe 4 decembrie 2013. Vara trecuta, pe perioada lucrarilor, nu s-a dispus sistarea activitatii deoarece, prin contract, potrivit managerului Spitalului Municipal Radauti, Dorin Tibeica, Ministerul Sanatatii a cerut ca maternitatea sa functioneze.

DSP Suceava monitorizeaza in perioada urmatoare activitatea medicala din cadrul unitatii sanitare si supravegheaza modalitatea de gestionare a infectiilor nosocomiale, urmand sa informeze periodic Ministerul Sanatatii  cu privire la evolutia situatiei. Totodata se va stabili daca a fost vorba despre culpa medicala, neglijenta sau ambele si se va decide daca unitatea medicala se va deschide peste 10 zile sau este necesara prelungirea masurii de sistare a activitatii.

 

ADN laborator Stafilococul auriu este o bacterie conditionat patogena, adica produce infectii doar atunci cand barierele apararii naturale a organismului nu mai fac fata. In aceasta situatie, bacteria patrunde in organism si poate determina o multitudine de tipuri de infecţii, a caror gravitate si localizare este foarte variata. Se poate transmite de la o persoana la alta, prin contact direct cutanat sau prin intermediul diverselor obiecte pe care acesta persista, iar cand bacteria patrunde in organism, poate determina infectii foarte severe, ce pun viaţa in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. In mod obisnuit, infectiile stafilococice se trateaza cu antibiotice, dar din nefericire, in unele cazuri, infectia cu stafilococ nu raspunde la acest tip de antibiotice asa cum se intampla in cazul copiilor infectati de la Radauti. Aproximativ 25-3o la suta dintre persoanele sanatoase sunt purtatoare ale acestei bacterii la nivelul mucoasei nazale, dar la un procent de numai 1 la suta din persoane, stafilococii de la nivelul mucoasei nazale sunt rezistenţi la antibiotice.


Categorii: Autoritati, Spitale

Comentarii (1)

  1. Ph. Paul Andreianu spune:

    Ignoranta mai degraba… Stafilococul n-a facut altceva decat sa se dezvolte intr-un mediu propice.

Adaugati un comentariu


 

*