SRCUT – ghiduri si protocoale terapeutice in Chirurgia de Urgenta

12 martie 2015 | 0 comentarii |

Maine, boardul societatii profesional-stiintifice se intalneste la Buzau pentru a le discuta si valida, in vederea remiterii lor catre Ministerul Sanatatii, pentru aprobare si punerea lor in aplicare.

 

SRCUTDupa numai trei luni de la demararea procesului de elaborare a Ghidurilor de practica si Protocoalelor terapeutice pentru Chirurgia de Urgenta, specialistii Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) revin la Buzau, unde organizatia profesionala isi are sediul, pentru a analiza si valida munca fiecarei comisii si stabilirea formei finale a acestor documente de referinta in exercitarea profesiei.

Ne reintalnim, tot la Buzau, unde  fiecare comisie care a lucrat la realizarea acestor ghiduri si protocoale atat de necesare in Chirurgia de Urgenta si Traumatologie (ca de altfel in toate disciplinele medicale) isi va prezenta activitatea in fata Comitetului Stiintific si a conducerii SRCUT, care le va analiza in vederea stabilirii formei finale. Va urma remiterea tuturor acestor documente catre Ministerul Sanatatii, care le va aproba prin Ordin al ministrului si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa care se vor publica si vor fi puse in aplicare la nivelul intregului sistem medical romanesc”, a explicat dr. Marius Anastasiu, secretarul general al SRCUT.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Asa cum s-au angajat in 5 dcembrie 2014, cand s-au intalnit tot la Buzau, si au decis modul si termenele pana la care vor fi elaborate Ghidurile de practica medicala in domeniul Chirurgiei de urgenta si traumatologiei viscerale, membrii Comitetului director al SRCUT au realizatpana in primavara”, aceste ghiduri cu reguli clare si stricte atat de necesare in tratarea pacientului politraumatizat.

Nume de referinta ale Chirurgiei de Urgenta si invatamantului universitar medical din Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova si Sibiu, precum prof. dr Mircea Beuran, prof. dr. Eugen Tarcoveanu, prof. dr. Iusuf Timurlenc, prof. dr. Lorant Kiss, prof. dr. Dan Sabau, conf. dr. Claudiu Turculet, conf. dr. Vasile Surliu si dr. Eugen Nicolau au raspuns invitatiei secretarului general al SRCUT, medicul buzoian Marius Anastasiu, de a realiza aceste ghiduri, iar maine, se vor pune de acord asupra formei lor finale.

Tratarea optima a pacientului cu traume majore, aflat in stare critica, presupune existenta unor protocoale terapeutice si de comunicare clare in cadrul echipei multidisciplinare – chirurgi, urgentisti, anestezisti –, precum si a unor ghiduri de colaborare intre unitatile medicale”, a explicat dr. Anastasiu, necesitatea acestor „instrumente” care vin atat in ajutorul pacientului politraumatizat cat si al medicilor, fiind realizate dupa reguli clare, adaptate specificitatii romanesti, dar la standarde mondiale.

 

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. univ. dr. Mircea Beuran (UMF Carol Davila), seful Clinicii de Chirurgie Generala de la Spitalul Floreasca, apreciaza ca existenta ghidurilor si protocoalelor terapeutice clare, o buna comunicare interdisciplinara si asigurarea resurselor materiale, tehnice si umane sunt absolut necesare, mai ales in chirurgia de urgenta, ajutand la economisirea unui timp pretios pentru salvarea vietilor pacientilor, dar si la evitarea unor erori din partea medicilor. „Politrauma afecteaza o populatie de 22 de ori mai numeroasa decat cea afectata de boli cardiovasculare si de doua ori mai numeroasa decat cea afacetata de cancer, ridicand probleme mai mari decat alte cazuri aduse in Urgente. Pacientul cu traumatisme multiple, in multe cazuri victima unui accident de circulatie, are o evolutie imprevizibila. De aceea este necesara modernizarea si cuantificarea corecta a metodelor de diagnostic si tratament, stabilirea interdisciplinaritatii ca pilon al activitatii medicale, existenta si aplicarea protocoalelor terapeutice, pentru ca pe de o parte ajuta medicul sa ia cele mai bune decizii pentru salvarea vietii pacientului si il fereste de anumite erori, iar pe de alta parte obliga sistemul de sanatate sa ia masurile necesare pentru punerea in practica a acestor masuri”, a aratat prof. dr. Mircea Beuran.

 

Prof. dr. Eugen Tarcoveanu

Prof. dr. Eugen Tarcoveanu

Prof. dr. Eugen Tarcoveanu (UMF Gr. T Popa), presedintele in exercitiu al SRCUT, in Chirurgia de urgenta, spune ca „exista trei timpi esentiali: timpul de platina, care inseamna primele 3-5 minute esentiale in salvarea vietii pacientului, timpul de aur, care inseamna prima ora de la producerea politraumei si timpul de argint, in care se pot lua deciziile terapeutice necesare pentru recuperarea si vindecarea lui. Chirurgia de urgenta nu permite improvizatii. De aceea este necesar, uneori, sa iei decizii in primele secunde, vitale pentru viata pacientului, iar medicul urgentist trebuie sa stie ce sa faca si cum sa faca in diferite circumstante. Interventia medicala de urgenta si luarea celor mai corecte masuri vor contribui la salvarea vietii pacientilor, la prevenirea unor daune secundare si la calmarea durerii”.

*Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) a fost constituita in octombrie 2005, la initiativa medicului chirurg buzoiena Marius Anastasiu, odata cu prima Conferinta Nationala, cu participare internationala, care s-a desfasurat la Poiana Pinului- Buzau. Sediul SRCUT este la Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*