Spitalele private din Buzau nu vor fi afectate de „taieri”

17 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Eugen Nicolaescu a explicat, in urma cu o jumatate de ora, ca „nu vor fi afectate finantarile pentru ceea ce inseamna ambulatoriu, spitalizare de zi, spitale unice intr-o localitate sau cu monospeciaitati care nu exista in sistemul public”.

 

Scandalul privind finantarea spitalelor private este pe cale sa se stinga, pentru ca ministrul Eugen Nicoleascu a facut un pas inapoi, asa cum personal am anticipat, cand am spus ca ministrul „testeaza piata”, in ciuda faptului ca toata lumea era agitata si sustinea ca lucrurile sunt batute in cuie.

In urma cu numai cateva minute, ministrul Sanatatii, a facut o declaratie de presa in care a adus „clarificari privind problema finantarii spitalelor private si a medicilor care lucreaza si in sistemul public si incel privat”.

Ministrul a incercat astfel sa nuanteze nota de finantare pe care a prezentat-o ieri in Guvern si pe care Sanatatea Buzoiana a prezentat-o inca de  ieri, facand insa unele completari menite sa dezamorseze conflictele pe care ar fi riscat sa le genereze in caz contrar.

Asa cum a explicat astazi, minuistrul Nicolaescu, nu toate spitalele particulare vor fi afectate de masura taierii finantarii, iar cele care sunt unice intr-o localitate sau dispun de specialitati inexistente in unitatile publice, nu vor fi afectate. In aceste situatii se afla si spitalele private din Buzau, astfel ca acestea vor beneficia in continuare de finantare.

 

Ministrul Eugen Nicolaescu

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, „s-au interpretat eronat  unele declaratii pe care le-am facut in legatura cu aceste subiecte, poate nici eu nu am avut cele mai clare exprimari, – de altfel, mi-a cerut si primul-ministru sa fac unele precizari -, astfel ca am considerat necesar sa vin cu anumite clarificari. In primul rand, referitor la potentialul conflict intre medicii care lucreaza su la stat si in privat, am spus ca exista asemenea cazuri, care din punctul meu de vedere  se afla la limita legii sau in care exista suspiciuni de posibile fraude, dar ca totul va fi analizat, punctual, si nu se va lua nicio masura la intamplare. Nu a fost luata nicio decizie inca, in acest sens, si nici nu se va lua inainte de a avea discutii cu toate partile implicate. Numai dupa ce se vor efectua analize profunde si clare in aceasta privinta vom decide daca o luam intr-o directie  sau alta”, a tinut sa explice Eugen Nicolaescu.

 

Medicii buzoieni la intalnirea cu Nicolaescu

 Despre potentialul conflict a vorbit, asa cum am aratat, si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoaie, dar si el si-a exprimat indoiala ca decizia anuntata de ministrul Sanatatii se va concretiza in forma initiala. Potrivit presedintelui organizatiei profesionale a medicilor, daca s-ar lua o astfel de decizie ar fi „o lovitura pentru ambele sisteme. Daca se va lua aceasta hotarare, medicii din Romania, care sunt de zece ori mai prost platiti decat in alte tari, vor alege sa plece. Problema care ar fi trebuit sa se discute in Guvern este aceea ca asa cum s-a gasit un miliard de euro pentru plata companiilor, s-ar fi putut gasi si 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidentilor”, declara, ieri, presedintele CMR.

Si iata ca astazi, ministrul a explicat ca „nu s-a luat inca nicio decizie” si nici nu va fi luata vreuna, inainte de a discuta „cu organizatiile de medici si cu cele de pacienti”.

 

In ceea ce priveste finantarea sau taierea finantarii din bugetul Fondului Unic de Asigurari de Sanatate (FUNASS), a spitalelor private, potrivit declaratiei de astazi a ministrului Sanatatii, cele trei unitati particulare din judetul Buzau nu vor fi afectate si vor beneficia, de finantare ca si spitalele  publice. Nicolaescu a explicat si cum anume se va lua o decizie privind modalitatea de finantare, tinand cont de anumite criterii si de nevoile populatiei din fiecare zona, in parte.

Dupa multele interpretari mai mult sau mai putin eronate, ca sa nu spun rautacioase in unele cazuri, pe tema limitarii finantarii spitalelor private din fonduri publice, trebuie sa se inteleaga ca aceasta decizie nu a fost luata si nici nu poate fi luata dexat odata cu aprobarea Contractului-Cadru, care speram sa fie gata la 1 martie care, evident, nu poate fi negociat inainte de aprobarea bugetului pe 2013. Pentru linistea tuturor, va spun ca spitalele private vor fi in continuare finantate pentru tot ceea ce inseamna ambulatoriu de specialitate si spitalizare de zi. Vor fi de asemenea finantate spitalele care sunt unice pe plan local, functioneaza in localitati in care nu exista spitale publice, sau care au servicii medicale in specialitati care nu exista in sistemul public sau monospecialitati. Toate acestea nu vor avea niciun fel de problema . De altfel, saptamana viitoare voi incepe negocieri si discutii si cu reprezentantii spitalelor private si abia dupa aceea vor fi luate niste decizii, in cunostinta de cauza”, a mai spus ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

 

Liberalii buzoieni au pus si ei umarul la lamurirea situatiei spitalelor buzoiene, avand „discutii cu domnul Eugen Nicolaescu si explicandu-i atat faptul ca populatia are nevoie de serviciile acestor spitale, cat si faptul ca acestea acorda servicii in specialitati medicale care nu exista in sistemul public buzoian, cum ar fi ingrijirile paliative, care de altfel nu se regasesc nici in vreun spital din judetele limitrofe”, a precizat deputatul buzoian George Scutaru.

De altfel, la aceasta ora, reprezentantii Spitalului Sf. Sava, singurul spital privat din municipiul Buzau, care a inaugurat la afarsitul anului trecut si sectia exterioara de la Patarlagele unde a investit peste 400.000 de euro si care dispune de compartimente de Ingrijiri paliative si de Recuperare neurologica (unice pe raza a patru judete), se afla la Ministerul Sanatatii, unde poarta discutii privind necesitatea functionarii in continuare in relatie cu Casa de Asigurari de Sanatate, folosind ca argumente exact „derogarile” enumerate cu o jumatate de ora in urma de ministrul Nicolaescu, in conferinta de presa pe care a sustinut-o.

In judetul Buzau functioneaza doua spitale particulare, Spitalul Sf. Sava, (cu sediul central in municipiul Buzau si o Sectie exterioara la Patarlagele) si Ecomed Vintila-Voda, primul spital privat din judet.


Adaugati un comentariu


 

*