Spitalele buzoiene sunt pline de „victimele” Craciunului

26 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Excesele culinare si mai ales cele bachice, accidentele de tot felul si nerespectarea indicatiilor terapeutice in timpul sarbatorilor a facut ca medicii de la Urgente si Ambulanta sa fie asaltati de solicitari.

 

Cei mai multi dintre buzoieni, asa cum fac, de altfel, majoritatea romanilor, au petrecut Craciunul in familie, in jurul meselor imbelsugate si a bradului impodobit, bucurandu-se de darurile pe care „Mosul” li le-a oferit. Unii au petrecut cum se cuvine Sarbatoarea Nasterii Domnului, dar altii s-au intrecut in excese de tot felul. Iar altii, mai putin norocosi, asa cum sunt medicii si asistentele medicale din spitale si de la Ambulanta sau SMURD, i-au ajutat pe  cei care nu s-au ingrijit singuri.

 Ca sa patrunda si in camera de garda o frantura din spiritul Craciunului, medicii si asistentele obisnuiesc sa aduca de acasa bucate traditionale, insa, aproape de fiecare data, nu mai apuca sa se atinga de bunatati din cauza aglomeratiei.

Abia a trecut una dintre sarbatorile de iarna si victimele, directe sau indirecte, ale exceselor de tot felul au umplut spitalele buzoiene. Prea multa mancare, prea mult alcool, accidente de circulatie, casnice ori prin agresiune au facut ca sute de buzoieni sa ajunga la camerele de garda, inca din prima zi de Craciun.

Tot la spital au ajuns si cateva femei, insa din cauza ca au fost batute de partenerii care au intrecut masura la bautura.

 

Ambulantele abia fac fata solicitarilor

 

Asa cum se intampla aproape de fiecare data cand sunt sarbatori, telefoanele au sunat non-stop la Ambulanta si SMURD. Sarbatorile petrecute la serviciu nu mai sunt de mult o exceptie pentru medicii urgentisti care, fiind putini la numar, sunt „de garda” fie de Craciun, fie de Anul Nou sau de Paste, asa ca mai rar se bucura de acestea in familie.

In ziua de Craciun si noaptea care a urmat nu au fost cazuri deosebite de cele ale unei zile obisnuite. Insa, majoritate a celor care au avut nevoie de ajutor au facut excese alimentare si mai ales de alcool, sau au suferit traumatisme, tot din cauze bachice. O avalansa de solicitari a inceput sa apara insa de astazi, chiar din zori. Patologia este specifica acestei perioade, predominand afectiunile digestive, cu varsaturi – frecvente dupa 40 de zile de post, cele cardiace (ieri a fost un infarct care a necesitat transportul la Bucuresti) si alte afectiuni cronice acutizate de excesele alimentare si de alcool. Chiar in aceasta dimineata, o adolescenta a fost preluata in stare de ebrietate avansata de la unul dintre cluburile din oras si a fost dusa la UPU”, a precizat dr. Lhuana Zissu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Buzau, mentionand ca daca ieri s-au inregsitrat aproape 200 de solicitari (cu aproximativ 10% mai mult ca intr-o zi obisnuita), este de asteptat ca astazi sa se dubleze numarul celor care vor solicita ajutor in urgenta.

 

Doua fetite frumoase si sanatoase!

 

Ambulanta a fost solicitata, insa, nu doar pentru situatii critice, ci si pentru unele care aduc bucurie atat medicilor, cat si pacientilor. Este vorba despre nasterea unor copii. Oricat si-au dorit parintii sa le amane venirea pe lume pana dupa sarbatori, micutii nu au mai avut rabbdare si „le-au dat programul peste cap”.

La Maternitatea Buzau, noaptea magica a Nasterii Domnului a adus, anul acesta, doua fetite frumoase si sanatoase.  „Mos Craciun ne-a adus in dar doua fetite. Una dintre ele s-a nascut la ora 8,40 in ziua de Craciun, iar cea de-a doua a venit pe lume dupa miezul noptii, la ora 1,50. Ambele fetite au avut o greutate de peste trei kilograme, sunt frumoase si sanatoase, iar mamicile lor sunt bine si fericite”, spune dr. Anca Bistriceanu, medicul de garda.

Traditia spune ca nasterea copiilor in asemenea zile, cu o incarcatura spirituala deosebita, e semn bun, de noroc si prosperitate nu doar pentru bebelus, ci si pentru toti cei din jurul sau.

 

Aglomeratie mare la Unitatea de Primire Urgente

 

La fel de solicitati sunt medicii de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean (SJU) si de la Urgenta Spitalului Rm. Sarat, care daca in noaptea Craciunului au avut parte mai mult de persoane „lovite” de alcool, incepand de astazi dimineata, nu mai prididesc acordand ajutor si celor care au mancat mai mult decat trebuie sau ceea ce le era interzis.

In ziua de Craciun s-au inregistrat 122 de cazuri de adulti si 33 de copii care au apelat la UPU, cu diferite afectiuni. Nu toate acestea au fost insa urgente, ci asa cum se intampla de multe ori si in week-end, unii dintre cei care au solicitat ajutor au fost persoane care aveau probleme ce tineau de competenta medicilor de familie sau din ambulatoriul de specialitate. Astazi, insa, se anunta o zi incarcata. Au inceput sa vina cei cu afectiuni cronice  decompensate din cauza exceselor alimentare si a nerespectarii indicatiilor medicilor curanti. Speram sa nu inregistram recordul de acum doi ani cand au fost 280 de cazuri”, a precizat Luminita Turcu, asistenta sefa a UPU.

Si la Spitalul Rm.Sarat, aceeasi tendinta. In ziua de Craciun si in noaptea care a urmat au fost cazuri obisnuite, predominand persoanele care au facut abuz de alcool. „Au fost si dintre cei care si-au amintit ca aveau o rana de acum cinci-sase zile sau ca au un chist sau alte afectiuni care nu erau urgente. Astazi, a fost si o apendicita care a necesitat interventie de urgenta”, a precizat dr. Felicia Vasile, directorul medical al unitatii medicale.

 

Oase rupte pe banda rulanta

 

Sectia Ortopedie a Spitalului Judetean de Urgenta este de departe cea mai aglomerata, zilele acestea, atat din cauza pacientilor internati ieri si astazi, cat si a celor ajunsi in spital inainte de Craciun, cu maini si picioare rupte, din cauza cazaturilor pe gheata – unii din neatentie, altii dintr-un accident, iar multi din cauza „instabilitatii bachice”.

Avem sectia arhiplina. Am operat chiar si in ajunul Craciunului, ca sa mai scurtam din perioada de spitalizare si sa-i ajutam pe cat mai multi sa plece acasa, dar apar noi cazuri, unele cu risc vital, si nu pot fi amanate. Maine, cand este zi obisnuita de lucru, avem programate 9 interventii. Este posibil sa nu le putem rezolva pe toate, nefiind timpul fizic necesar, mai ales daca apar si urgente majore care nu pot fi amanate”, spune dr. Stanciu Paraschiv, seful Sectiei Ortopedie-Traumatologie a SJU.

Oricat s-ar stradui medicii, daca nu exista si o educatie corespunzatoare a pacientilor, ambulantele, camerele de garda si in general medicii de la urgente vor continua sa fie suprasolicitati. Din pacate, uneori pierd  timp pretios din cauza unor persoane care sustin ca au probleme deosebit de grave si care ulterior se dovedeste ca au o durere de acum 4-5 zile sau o fractura de acum 10 zile, care foarte bine se putea rezolva in ambulatoriu.


Categorii: Actual, Ambulanta, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*