Sperante pentru pacientii cu cancere ale sangelui

3 februarie 2015 | 0 comentarii |

O treime dintre ei ar putea fi vindecati printr-o noua metoda de transplant medular realizata in premiera nationala la Institutul Fundeni in urma cu o saptamana, evolutia pacientei care a beneficiat de aceasta interventie fiind una favorabila.

 

operatie marie curie chirurgieHaplo-transplantul ar putea fi metoda de tratament prin care aproximativ 30 la suta dintre bolnavii cu cancere ale sangelui din Romania ar putea fi vindecati, beneficiind de un transplant de maduva de la un donator, chiar daca nu sunt suta la suta compatibili cu acesta. Metoda este aplicata de ani buni in alte tari, fiind preluata in premiera nationala si in Romania, in urma cu o saptamana, de o echipa medicala de la Institutulul Fundeni.

Odata cu realizarea acestei interventii, in sistemul medical romanesc se realizeaza, in prezent, intreaga patologie in domeniul transplantului medular. Haplo-transplantul este denumirea procedurii prin care se realizeaza un transplant de maduva de la un donator catre un primitor compatibil, de regula, acest transplant realizandu-se intre persoane care sunt suta la suta compatibile. Interventia realizata in premiera la Institutul Fundeni a fost insa deosebita de cele obisnuite, practicate deja in alte tari, datorita faptului ca in cazul de fata a fost vorba de persoane compatibile doar in proportie de 50 la suta. Pacienta a fost o tanara de 32 de ani, care suferea de limfom Hodgkin, o afectiune grava a sangelui, iar donator a fost chiar mama sa.

 

Dr. Alina Tanase

Dr. Alina Tanase

Despre acest caz, medicul hematolog Alina Tanase, care a coordonat echipa medicala ce a realizat interventia, spune ca haplo-transplantul era singura solutie pentru pacienta de 32 de ani. Donatorii au fost cautati mai intai in randul familiei, insa fratele pacientei nu era deloc compatibil, iar mama s-a dovedit compatibila 50 la suta. Pentru ca recomandarea era ca intre pacient si donator sa existe o compatibilitate de suta la suta, timp de un an si jumatate au fost cautati donatori neinruditi in registrele internationale, insa cautarile nu au dat niciun rezultat. In acest timp, boala avansase, astfel ca se impunea realizarea cat mai repede a transplantului de maduva. A fost aleasa ca donator mama pacientei, iar in urma cu o saptamana, echipa de medici de la Fundeni a realizat in premiera pentru Romania aceasta interventie, in conditiile in care compatibilitatea era de doar 50 la suta, dar s-a dovedit un succes, pacienta avand o evolutie favorabila.

 

Institutul Fundeni

Institutul Fundeni

Despre modul in care s-a desfasurat operatia, medicul Alina Tanase a declarat ca procedura a durat aproximativ trei ore, timp in care de la mama s-a recoltat peste un litru de maduva hematogena care a fost transplantata fiicei.

La o saptamana de la efectuarea operatiei, pacienta este stabila, iar evolutia starii sale este una buna, dupa cum au comunicat medicii care o ingrijesc. In urma operatiei, imunitatea bolnavei a fost redusa la zero, astfel ca aceasta se afla in continuare internata intr-un salon complet izolat, de la Institutul Fundeni, intrucat orice infectie i-ar putea fi fatala in aceasta perioada. Medicii mai spun ca pericolul inca nu a fost indepartat total, existand riscul aparitiei unei recaderi, insa isi pastreaza optimismul mentionand ca peste 50 la suta dintre pacienti scapa de boala fara alte reactii imunologice.

Interventia constituie un inceput de drum care le da sperante pacientilor cu diferite forme de cancer al sangelui, care ar putea fi principalii beneficiari. Astfel, nu ar mai fi nevoiti sa mearga sa efectueze acest transplant in strainatate, putand beneficia de operatie si in tara, pentru inceput la Fundeni, dupa care, posibil, si in alte clinici. Cea mai mare realizare este insa ca vor putea fi supusi transplantului de maduva si pacientii pentru care nu se gasesc donatori compatibili suta la suta, asa cum a fost cazul tinerei de 32 de ani.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*