Sperante pentru bolnavii romani, la tratamente cu medicamente generice

30 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Astazi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si presedintele APMGR, Dragos Damian, au semnat un Protocol de cooperare pentru cresterea accesului pacientilor romani la medicamente de ultima generatie.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au semnat astazi, 30 aprilie 2013, un protocol de cooperare, anunta Ministrul Sanatatii, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana.

Prin semnarea acestui protocol, se mentioneaza in comunicatul amintit, partile au confirmat inca o data ca este nevoie sa creasca accesul pacientilor romani la tratamente farmaceutice cu medicamente de ultima generatie, in conditii de eficienta economica pentru bugetul sanatatii, asa cum este prevazut si in Programul de Guvernare.

In scopul implementarii unor politici nationale favorabile cresterii competitivitatii, MS va revizui legislatia astfel incat sa se elimine stabilirea pretului de referinta generic prin compararea cu cele 12 tari de referinta si sa aplice limita de maximum 65% o singura data, raportata la pretul medicamentului inovator de la momentul cand primul medicament generic obtine APP”, sustine ministrul Eugen Nicolaescu.

La  randul sau, presedintele APMGR, Dragos Damian, s-a angajat ca asociatia pe care o reprezinta „va elabora un set de propuneri concrete care sa permita MS eficientizarea cheltuielilor bugetare din domeniul sanatatii, in conditii de crestere a accesului romanilor la tratament farmaceutic”.

In vederea crearii unui cadrul fiscal echitabil si predictibil, conducerea MS si APMGR vor coopera pentru revizuirea formei actuale a taxei clawback, astfel incat aceasta masura temporara de suport financiar pentru domeniul sanatatii sa nu afecteze accesul populatiei la tratamente cu preturi accesibile, se mai spune in comunicatul transmis de Ministerul Sanatatii.

Obiectivul principal al parteneriatului incheiat astazi intre MS si APMGR il reprezinta cresterea accesului pacientilor la tratamente farmaceutice accesibile si identificarea celor mai bune solutii pentru a reforma sistemul de sanatate din Romania in interesul pacientului si al economiei romanesti”, mai spune ministrul Nicolaescu.

In ceea ce priveste reducerea arieratelor, care in ultimii patru ani au amenintat blocarea sistemului sanitar, conducerea MS impreuna cu APMGR au agreat stabilirea unui calendar de reesalonare a platilor datoriilor din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Conform protocolului, APMGR va sprijini MS la implementarea graduala a scurtarii termenelor de plata pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva Parlamentului European 2011/7/UE.

Astfel, pentru facturile emise pe baza contractelor incheiate inainte de jumatatea lunii martie, plata se va face esalonat, in 2013 achitandu-se doua treimi din suma totala, o treime din suma urmand sa se achite in anul 2014.

Dupa implementarea Directivei europene 2011/7/UE, obligatorie pentru toate statele membre, conducerea MS a reusit stabilirea unui termen de plata esalonat astfel: 150 de zile (pentru facturile emise in 2013), 90 de zile (pentru cele emise in perioada ianuarie-iunie 2014), pentru ca in iulie 2014 sa se ajunga la un termen de plata de 60 de zile, asa cum prevede directiva europeana.


Categorii: Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*