SIUI-ul si Prescriptia electronica, oprite pana luni

21 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

CNAS a anuntat ca oprirea este ncesara in vederea instalarii softului care va face posibila functionarea Sistemului Informatic al Cardului National de Asigurari de Sanatate.

 

Medicii nu vor putea folosi Sistemul Unic Integrat (SIUI) si nici nu vor putea prescrie retete electronice, incepand de maine, pana luni. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca incepand de joi, 22.11.2012, ora 18:00, pana  luni, 26.11.2012, ora 07:00, sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE), vor fi oprite temporar in vederea desfasurarii activitatilor de instalare necesare pentru pregatirea intrarii in functiune a Sistemului Informatic al Cardului National de Asigurari de Sanatate (SICNAS), in conformitate cu Strategia privind reformarea sistemului de asigurari sociale de sanatate si imbunatatirea continua a serviciilor medicale si farmaceutice din Romania.

Medicii buzoieni considera ca nu ii afecteaza forte mult cekle cateva zile in care nu fuinctioneaza sistemul informatic, dar acest fapt ar putea cauza neplaceri pentru bolnvi la nivelul farmaciilor, care nu vor putea intra in baza de date cand elibereaza retetele.

 

Testarea cardului incepe la Arad

 

Cardul national de sanatate va fi testat, incepand din aceata saptamana, in judetul Arad, urmand ca din 2013 sa fie introdus la nivel national.

Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate era anuntata pentru septembrie, cu o intarziere de cinci ani, inscriptionarea unor date, cum ar fi grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe fiind realizata doar cu acordul scris al posesorului.

Este obligatoriu ca de fiecare data cand pacientul merge la un medic din sistemul public de sanatate sa aiba cardul national de sanatate. In caz contrar, nu va putea primi servicii medicale platite de CNAS sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazurin de urgenta”, se mentioneaza intr-una dintre variantele de proiect privind noua Lege a Sanatatii.

Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii, cu exceptia celor cele emise pana la 31 decembrie 2012, pentru care se va considera ca data a emiterii, 1 ianuarie 2013.

 

„Buletinul de sanatate”, incarcat cu date de medicul de familie

 

Dupa tiparirea lor, documentele vor fi distribuite cetatenilor de catre casele judetene de sanatate. Acestea vor avea sarcina sa ajunga la toti asiguratii inscrisi pe liste. Cardul va contine, pe langa nume si prenume, un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal, si un cip pe care vor fi trecute date medicale optionale”, a declarat in mai multe randuri, medicul sef al CNAS, Marius Filip, mentionand ca medicul de familie este cel care va inscriptiona si va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul isi da acordul. Tot pe cip se va putea trece numarul de contact al unei persoane care poate fi contactata in caz de urgenta si acordul pentru donarea de organe.

Valoarea unui card este doi euro, banii fiind platiti de MS. Cei care pierd cardul vor fi insa obligati sa achite contravaloarea acestuia, la solicitarea unui  nou document.

Medicii de familie, in sarcina carora este posbil sa intre distributia acrdului de sanatate catre asigurati, sustin ca acest lucru este anormal si ca pentru rezolvarea acestei situatii, Societatea Nationala si Patronatul Medicilor de familie continua seriea negocierilor cu autoritatile.

Cardul national de sanatate, impreuna cu prescriptia electronica si dosarul electronic, fac parte din Platforma informatica a asigurarilor de sanatate – PIAS.

 


Categorii: C.A.S., Farmacii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*