Sindicatul Promedica solicita elaborarea unei noi Legi a Sanatatii

19 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Medicii contesta votul senatorilor si solicita deputatilor sa faca o analiza atenta inainte de a-si da votul decisiv cu privire la ordonanta referitoare la numirea managerilor de spital.

 

vot-parlamentPrima reactie din lumea medicala cu referire la votul din Senat, prin care a fost respinsa ordonanta care prevedea noi criterii privind desemnarera managerior de spitale, astfel incat sa nu mai fie posibila numirea acestora pe criterii politice si sa fie eliminat nepotismul a venit din partea medicilor Sindicatului Promedica.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost primul care a criticat votul din Senat si a facut apel catre populatie sa ceara Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor si deputatilor care ii reprezinta, sa voteze pentru aprobarea acestei ordonante, anuntand totodata ca a luat decizia de a se implica activ pentru ca reforma in sistemul sanitar, pe care a initiat-o, sa continue.

La jumatatea acestei saptamani, Sindicatul Medicilor Promedica a remis un comunicat prin care se declara de acord cu prevederile ordonantei respinse in Senat si cere deputatilor sa faca o analiza atenta si transparenta a documentului legislativ, inainte de a-si da votul decisiv.

 

spital2Reprezentantii sindicatului cer instituirea meritocratiei reale” si eliminarea formelor de discriminare in ocuparea functiilor de conducere din spitalele sistemului public de sanatate, sustinand ca „este nevoie stringenta de acordare fara preconditionari a pozitiilor de conducere si coordonare medicilor care dovedesc, deopotriva, aptitudini clinice superioare, aptitudini personale, dar si competenta si experienta manageriala”.

Totodata, sindicatul Promedica este de parere ca nici emiterea respectivei ordonante si nici respingerea acesteia imediat ce s-a schimbat componenta Parlamentului si Guvernului, nu au constituit urgente legislative in domeniul Santatii, documentul respectiv neputand revolutiona sistemul sanitar din perspectiva actualei Legi a Sanatatii.

 

spital doctorIn opinia sindicalistilor, prioritara este elaborarea unei noi Legi a Sanatatii, care sa raspunda nevoilor si realitatilor din sistemul medical si care sa asigure o finantare bazata pe nevoi, o salarizare decenta, formarea profesionala, malpraxis, managementul sanitar performant si stoparea exodului medicilor.

Medicii se arata dispusi sa colaboreze cu autoritatile in acest sens, in finalul comunicatului specificandu-se ca „ne oferim disponibilitatea de a impartasi experienta si expertiza acumulata in timp, in cadrul unui parteneriat cu toti decidentii, specialitatii din sistemul medical, celelalte sindicate partenere si organizatiile de pacienti, pentru elaborarea unei noi Legi a Sanatatii”.

O oferta de colaborare la elaborarea legislatiei a facut si Colegiul Medicilor din Romania, la intalnirea avuta cu ministrul Florian Bodog, dar nu s-a facut nicio referire la felul cum au votat senatorii legea privind managerii spitalelor…

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*