Sindicalistii din Sanatate au iesit multumiti de la discutiile pe tema Legii Salarizarii Unitare

Acestia sustin ca proiectul legislativ prevede cresteri salariale intre 56 si chiar suta la suta pentru medici, fiind prevazute majorari importante si in ceea ce priveste veniturile asistentilor medicali.

 

negocieri sanitas ministerul munciiDaca ieri dimineata, reprezentantii sindicalistilor din sanatate se declarau reticenti in momentul in care au sosit la sediul Ministerului Muncii, pentru a purta discutii cu ministrul Lia Olguta Vasilescu pe marginea Legii Salarizarii Unitare, cu totul alta atitudine au avut dupa-amiaza, la finalul consultarilor, care s-au intins pe durata catorva ore. Reticenta sindicalistilor se datora faptului ca nu primisera un draft al proiectului de lege, pe care sa il consulte in prealabil. Acestia au sustinut ca este nevoie de o ierarhizare a salariilor in sistemul bugetar, in care sa vada la ce nivel sunt plasati medicii, asistentii medicali, infirmierele, phihologii si celelalte categorii de salariati din sistemul sanitar. Sindicalistii s-au aratat reticenti si in privinta declaratiilor facute de ministrul Muncii privind majorarea salariilor, considerand ca acestea „suna bine” dar trebuie gasite si sursele de finantare pentru sustinerea lor. Mai mult, sindicalistii au reamintit ca este a cincea oara cand sunt invitati la negocieri pe tema salarizarii unitare, dar pana la acest moment, legea nu exista.

Dupa cele cateva ore de discutii purtate la sediul Ministerului Muncii, atitudinea sindicalistilor a fost cu totul alta, acestia declarandu-se destul de multumiti de majorarile propuse in sectorul sanitar si exprimandu-si speranta ca de aceasta data nu vor mai fi omise anumite categorii de salariati, asa cum s-a mai intamplat pana acum.

 

Leonard Barascu

Leonard Barascu

Astfel, Leonard Barascu, presedintele Sanitas, a declarat la finalul intalnirii ca sindicalistilor le-a fost prezentat draftul proiectului legislativ si ca acesta include toate categoriile de salariati sin sistemul de sanatate si cel al asistentei sociale, iar majorarile salariale propuse sunt multumitoare.

Potrivit lui Barascu, medicii urmeaza sa beneficieze, pana in 2021, de cele mai importante majorari salariale, veniturile unora dintre ei urmand sa creasca chiar si cu suta la suta. „Medicii vor avea cele mai importante majorari salariale. In functie de treapta de vechime, un medic va beneficia de o crestere chiar si de suta la suta. Veniturile doctorilor vor ajunge, daca e sa ne luam dupa ceea ce ne-a prezentat Ministerul Muncii, in jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmand sa aiba cele mai mari salarii, in jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma sa aiba venituri cuprinse intre 4.000 şi 7.000 de lei aproximativ, iar salariile medicilor rezidenti sa fie asemanatoare cu cele ale medicilor specialisti, diferentele fiind de aproximativ 1.500 de lei”, a declarat presedintele Sanitas.

 

negocieri sanitasSindicalistii prezenti la negocieri s-au declarat multumiti si in privinta prevederilor pe care proiectul legislativ le contine cu privire la salarizarea angajatilor din domeniul asistentei sociale.

Astfel, vicepresedintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat la randul sau ca Santatea si Asistenta sociala ar putea deveni doua sectoare cu o salarizare decenta, daca propunerile facute de ministrul Muncii se vor concretiza. „Daca discutiile se concretizeaza printr-un act normativ, aprobat de Parlament, Sanatatea si Asistenta sociala vor fi doua dintre domeniile cu o salarizare decenta. Vor fi cresteri importante pentru medici, de peste suta la suta in unele cazuri, personalul medical va beneficia de cresteri incepand cu 2018 si nu etapizat, pana in 2021. Un lucru bun e ca in aceasta lege, asistenta sociala intra alaturi de sanatate pentru functiile comune si vorbesc aici despre medici si asistenti medicali, acestea fiind functii comune”, a declarat in acest sens Iulian Pope.

Seria discutiilor la Ministerul Muncii continua maine, cu reprezentantii sindicatelor din Educatie, un alt sector in care nivelul de salarizare a lasat mult timp de dorit.

 


Adaugati un comentariu


 

*