Screeningul auditiv al nou nascutilor, procedura standard in maternitatile din Cluj si Baia Mare

Copiii hipoacuzici au astfel sansa de a fi descoperiti din primele luni de viata si de a fi protezati auditiv pana la varsta de un an, ceea ce va avea o contributie importanta la dezvoltarea lor normala.

 

screening auditivOdata cu luna iunie s-a incheiat si un proiect pe care catedra ORL din cadrul UMF Cluj-Napoca l-a derulat, timp de un an, in maternitatile din Cluj si Baia Mare, proiect ce a beneficiat de o finantare de 203.100 de lei din partea Fundatiei Orange. Proiectul s-a numit Hear Ring si a vizat in principal diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-nascutului in maternitatile din cele doua orase, care nu erau incluse in Programul National. In prima faza, cu banii alocati din partea Fundatiei Orange a fost achizitionata aparatura necesara screeningului auditiv in sectiile de Neonatologie de la Clinica de Obstetrica Ginecologie din Cluj-Napoca si de la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, aparatura cu care, timp de un an, copiii veniti pe lume in cele doua maternitati au fost testati auditiv inca din primele zile de la nastere. Astfel, au fost testati un numar de 2614 nou-nascuti, 1725 din Cluj-Napoca si 889 din Baia Mare. Copiii care nu au trecut primul test au fost retestati la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj sau la Sectia ORL a Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, iar ulterior au fost tratati la Cluj-Napoca.

 

implant cohlearProiectul nu s-a rezumat doar la atat, un alt oviectiv urmarit find reabilitarea auditiv-verbala a pacientilor purtatori de implant cohlear. Astfel, in cadrul proiectului s-au achizitionat tablete si abonamente de internet cu ajutorul carora pacientii au intrat intr-un program on-line de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem on-line, implementat pentru prima data in Romania, a permis realizarea cu frecventa ridicata, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialisti, fara a mai fi necesara deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un numar de 8 pacienti, aflaţi in diverse faze ale reabilitarii, iar  cu aceasta ocazie s-au dezvoltat materiale de lucru, s-au tradus brosuri şi s-a creat o baza pentru continuarea activitatilor on-line.

 Al treilea obiectiv al proiectului a urmarit popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profunda prin implant cohlear in randul specialistilor logopezi care se ocupa de reabilitarea auditiv-verbala a pacientilor in etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj este inclusa in Programul National de Implant Cohlear si Proteze Implantabile inca din 2005, insa pentru a obtine rezultatele asteptate, pacientii au nevoie de o indrumare corespunzatoare dupa operatie.  Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare si judetele invecinate a avut loc prin sedinte on-line si prin organizarea a doua simpozioane.

 

logopedDesi proiectul s-a incheiat, cele doua maternitati vot continuata de acum inainte procedura de screening auditiv a nou nascutilor. Acelasi lucru se va intampla si cu aplicarea terapiei on-line pentru pacientii implantati cohlear, practica ce si-a deovedit necesitatea si eficienta pe parcursul anului in care a fost derulat programul.

Referitor la continuarea procedurii de screening auditiv a nou nascutilor, medicul Violeta Necula, sef de lucrari in cadrul Catedrei ORL a UMF Cluj-Napoca, a declarat ca „experienta noastra si studiile in domeniu au aratat ca, in absenta screeningului auditiv al nou-nascutului, care ar trebui sa fie prezent in toate maternitatile din tara, varsta medie de diagnostic al hipoacuziei este de aproximativ 2,5 ani, fapt care impiedica dezvoltarea limbajului la copil. In conditiile realizarii screeningului, copiii cu hipoacuzie congenitala au sansa de a fi descoperiti inca din primele luni de viata, fiind protezati auditiv inainte de implinirea varstei de 1 an, reducandu-se considerabil intervalul in care copilul este privat de stimuli auditivi. Screeningul auditiv al nou-nascutilor are o importanta deosebita, reprezentand primul pas in reabilitarea auditiva si verbala a copiilor cu hipoacuzie. Doar daca aud, micutii vor invata sa vorbeasca, vor putea fi integrati in sistemul educational si vor avea astfel sansa unei dezvoltari si a unei vieti normale”.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*