Scolile din Beceni, record la lipsa autorizarii sanitare

28 august 2012 | 0 comentarii |

17 gradinite, scoli generale si liceul din localitate sunt, in pragul inceperii anului scolar, fie in paragina, fie necorespunzatoare din punct de vedere sanitar. In tot judetul, la ora actuala mai sunt neautorizate 227 de gradinite, scoli generale si licee, adica aproape o treime dintre cele existente.

 

Batalia din fiecare an pe care parintii copiilor de varsta prescolara o duc pentru a prinde un loc intr-o gradinita in care sa-si lase pentru a merge fara grija la serviciu nu mai este de mult o noutate. Dar ca in anul de gratie 2012 sa mai existe chiar si municipiul Buzau, capitala de judet, sapte gradinite fara autorizatie sanitara, iar alte doua nici macar nu sa nu se sinchiseasca sa fie autorizate, este revoltator!

Cele mai multe unitati de invatamant fara autorizatii sanitare de functionare sunt in mediul rural (37%), dar si in orase functioneaza ilegal 9% dintre unitatile de invatamant. Este greu de apreciat daca unii primari chiar nu au avut nicio posibilitate sa schimbe situatia din scoli sau nu i-a interesat soarta copiilor comunitatilor pe care le reprezinta decat cand le-au cerut votul, dar se vede ca sunt inca destui care s-au multumit doar cu o spoiala pe pereti, si aceea data de multe ori de catre parinti.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) , in mediul rural doar 63% dintre gradinite, scoli generale si licee indeplinesc normele sanitare de functionare, dar nu au obtinut autorizare nici in orase, decat 91% dintre unitatile scolare existente. 16 scoli generale, precum si Liceul din Smeeni, cu tot cu cantina si internatul de care dispune, nu au primit autorizatii sanitare pentru ca nu au reusit sa-si termine lucrarile de constructie pe care le-au avut incepute, Guvernul Boc taindu-le finantarea .

 

La an scolar nou, bolile invatamantului, tot vechi

 

Ca acolo unde s-a vrut sa se faca ceva s-a mai putut, se vede tot din statisticile DSP, care arata ca din septembrie anul trecut si pana acum, 43 de unitati de invatamant din judet (12 de la oras si 31 de la tara) au primit autorizatii sanitare.

Recordul absolut la nepasare este detinut de comuna Beceni, unde niciuna dintre cele 17 unitati de invatamant nu este pregatita sa inceapa scoala in conditii de siguranta pentru copii, iar situatia nu este noua, ea „perista din anii anteriori, asa cum subliniaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

In categoria scolilor si gradinitelor care functioneaza de ani buni fara autorizatii sanitare se incadreaza si cele din comunele: Ramnicelu -10 unitati; Viperesti – 9; Catina – 8 unitati; Amaru, Racoviteni, Sarulesti, Sahateni si Smeeni – cate 6 unitati; Cernatesti, Tintesti si Naeni – cate 4 unitati; Pietroasele, Gheraseni, Pardosi, Glodeanu Silistea, Movila Banului, Luciu, Bozioru si Panatau – cate 2 unitati;  Scutelnici, Manzalesti, Pietroasele, Florica, Braiesti si Lopatari –  cate 1 unitate.  O parte dintre ele ar putea sa-si rezolve problemele in aceasta toamna, dar cele mai multe vor functiona tot fara aviz sanitar, asa cum se intampla de ani si ani.

 

DSP, cu mainile pe jumatate legate

 

Din pacate, autorizarea sanitara de functionare a unitatilor de invatamant se obtine numai la solicitarea directorilor  acestor scoli, potrivit unui Ordin de ministru din 2009, privind aprobarea procedurii de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare , amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor, asa ca DSP are mainile legate daca nu este solicitata.

 La ora actuala „in judetul Buzau, din totalul de 758 unitati de invatamant sunt autorizate sanitar 531 de unitati (71%), din care 166 din mediul urban (91%) si 365 din mediul rural (63%). In perioada septembrie 2011 –  august 2012 au fost autorizate 43 de unitati scolare si notificate 5 respingeri de acordare a Autorizatiei Sanitare de Functionare, la Gradinita cu program normal si scoala generala I-IV sat Valea Larga-  Sarulesti; Gradinita cu program prelungit si scoala generala I-IV sat Maracineni si Gradinita cu program normal nr 15 Buzau. Neautorizate sunt si gradinitele cu program normal nr. 1, 5, 6, 7, 12, 14 si 15 Buzau pentru nerespectatea normelor de igiena din colectivitatile de copii prin functionarea in spatii improprii, ca si gradinita cu program prelungit si cresa din Nehoiu pentru nefinalizarea lucrarilor de reabilitare. Gradinitele cu program normal nr 13 si 19 Buzau nu au solicitat autorizatie sanitara. ”, arata Mihaela Voineagu.

 

Controale multe, sanctiuni putine

 

Din septembrie anul trecut si pana acum, Compartimentul de Control in Sanatate Publica a efectuat 574 de controale in scolile si gradinitele din judet. Sau verificat, cu precadere, starea igienco-sanitara a cladirilor, stadiul lucrarilor de reabilitare si termenele de finalizare a acestora, asigurarea  aprovizionarii cu apa potabila, existenta si functionarea instalatiilor de furnizare a apei si canalizare, asigurarea cu grupuri sanitare igienice si sigure pentru toate categoriile de varsta, existenta conditiilor corespunzatoare pentru depozitarea si distribuirea alimentelor in unitatile de invatamant. 

Potrivit DSP, au fost verificate 210 in unitati de anteprescolari si prescolari , 228 in unitati scolare , 41 in licee si scoli de arte si meserii, 44 in scoli speciale , 51 in blocuri alimentare , 4 in tabere scolare  si 61 de unitati scolare si societati comerciale pentru verificarea programului laptele si cornul. Au fost prelevate 50 de teste de salubritate in blocuri alimentare, si s-au erfectuat 43 de recontrale. S-au aplicat 36 de sanctiuni (20 avertismente si 16 amenzi in cuantum total de 11.300 lei) si au fost scoase din consum 764 kg produse alimentare care puneau in pericol sanatatea copiilor.


Adaugati un comentariu


 

*