Scoala in spitale pentru copiii care necesita perioade lungi de internare

Primii beneficiari ai cursurilor tinute in spital ar putea fi aproximativ 250 de copii internati la Institutul Oncologic din Bucuresti, Institutul Fundeni si Spitalul Marie Curie.

 

Sute de pacienti isi traiesc, din pacate, copilaria pe paturile spitalelor in Romania. Ei duc, inca de la cele mai fragede varste, o lupta apriga cu boli dintre cele mai cumplite. Ajutati de medici si de familie, multi dintre ei reusesc sa invinga boala, dar pretul platit este unul pe masura luptei purtate. Luni sau chiar ani din cea mai frumoasa perioada a vietii se pierd, copiii fiind internati in spitale si supusi la tratamente greu de suportat chiar si pentru adulti.

Singurii lor prieteni sunt colegii de salon si suferinta, iar locurile de joaca se rezuma, in cazurile fericite, la camerele speciale amenajate in unele spitale, insa in cele mai multe nici acestea nu exista. Totodata, perioada indelungata petrecuta in spital inseamna si intreruperea cursurilor la scoala, astfel ca dupa externare, copiii au mult de recuperat pentru a-si ajunge din urma, colegii.

Pentru pacientii aflati in astfel de situatii, cateva ONG-uri au initiat un proiect numit Scoala in Spital, iar acum au inceput sa-si dea seama si autoritatile ca este necesara o solutie pentru a le asigura pregatirea scolara si in perioada spitalizarii, in situatia in care afectiunile de care sufera impun o perioada de internare mai mare de o luna. O prima astfel de initiativa a venit de la Inspectoratul Scolar al Capitalei, care a elaborat o metodologie privind scolarizarea la domiciliu si infiintarea unor grupe sau clase speciale in spitale.

 

spital de copii grigore alexandrescuEra firesc sa porneasca de aici o astfel de initiativa, avand in vedere faptul ca in Capitala functioneaza mai multe spitale de copii unde sunt tratati pacienti din toata tara. Spre exemplu, la acest moment, in Bucuresti sunt aproximativ 250 de copii internati la Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni si spitalul Marie Curie, care ar putea beneficia de scolarizare in spital, fiind nevoiti sa petreaca aici perioade mai indelungate, fara a avea posibilitatea de a merge la scoala.

Constantin Traistaru, inspector general scolar al minicipiului Bucuresti, spune ca perioada de studiu efectuata de copiii internati in spitale va putea fi echivalata, insa pentru aceasta trebuie ca pregatirea sa fie efectuata doar de unitatile de invatamant acreditate. „Analizam deja posibilitatea organizarii unor grupe sau clase in cadrul unitatilor sanitare in care sunt internati elevii cu boli cronice, tulburari neurologice sau cu boli care necesita perioade de spitalizare mai mari de patru saptamani. Dar, ceea ce este important, si vreau sa fiu bine inteles, acest lucru nu poate fi facut decat de catre unitatile de invatamant acreditate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar pentru ca perioada de studiu sa fie recunsocuta odata cu integrarea copilului in sistemul de invatamant de masa”, a precizat acesta.

 

copii scoala spitalIn metodologia realizata in acest sens se prevede ca de scolarizare la domiciliu sau in cadrul grupelor ori claselor speciale din spitale vor beneficia copiii cu afectiuni metabolice, oncologice, infectioase, nefrologice, neurologice, cat si cu afectiuni rare, sistemice, genetice si autoimune, dar si din patologia psihiatrica. Inscrierea la un astfel de curs se va face la recomandarea medicului curant, dupa evaluarea starii de sanatate a pacientilor. Practica s-ar putea extinde si la alte unitati sanitare cu paturi din tara, mai ales in centrele importante, serviciile de scolarizare urmand a fi asigurate de inspectoratele scolare din judetele respective. Tot inspectoratele scolare vor fi cele care vor aproba infiintarea unor astfel de clase sau grupe speciale, una dintre conditiile principale fiind ca acestea sa includa minim de 12 elevi spitalizati.

La externare, scoala care il are in evidenta pe elev primeste situatia scolara, respectiv foaia matricola, in functie de perioada scolarizarii in grupa din spital. Notarea elevilor se realizeaza conform nivelului de scolarizare, pe baza programelor si planificarilor corespunzatoare fiecarui an de studiu, ritmicitatea notarii variind in functie de numarul de ore saptamanal alocat fiecarei discipline. Notele sau calificativele se inregistreaza in catalog, iar la externare, elevul primeste adeverinta cu situatia scolara sau foaia matricola, dupa caz. Metodologia mai prevede ca evaluarile partiale se vor face la recomandarea medicului curant, in functie de starea si evolutia sanatatii elevului pacient.

 



Comentarii (1)

  1. Ionica Tarau spune:

    Jos palaria! Asta se intampla la Mangalia la Sanatoriu prin anul 2008 si era bine…! Spun asta ptr ca eram nevoita sa stau cu fiul meu in spital …si am vazut copii care acolo mergeau la scoala!

Adaugati un comentariu


 

*