SANITAS suspenda greva generala. Guvernul deblocheaza 1100 de posturi in sanatate si plateste dublu in week-end

27 noiembrie 2013 | 2 comentarii |

Ministrul Sanatatii a semnat contractul colectiv de munca, iar fodurile pentru sanatate au fost suplimentgate cu 200 de milioane de lei. Medicii sunt, insa, nemultumiti ca nu s-a aprobat macar 5% din PIB pentru Sanatate si spun ca vor recurge la alte forme de protest.

 

Negocieri Sanitas - MS

Negocieri Sanitas – MS

Impinse pana in ultima zi, negocierile dintre Coalitia Profesionistilor din Sanatate si reprezentantii Ministerului Sanatatii au avut, in cele din urma, rezultatul scontat, cele doua parti ajungand in cursul zilei de azi la o intelegere, fapt pentru care sindicalistii din Sanatate au anuntat in urma cu putin timp ca greva generala programata pentru maine nu va mai avea loc.

Ziua de azi a fost incarcata de tensiune, fiind ultima in care se mai puteau purta negocieri. La primele ore, niciuna dintre cel doua parti nu parea dispusa sa cedeze, insa pe masura ce orele treceau, vestile de la negocierile ce se purtau erau din ce in ce mai imbucuratoare.

Prima runda a discutiilor a fost purtata la sediul Ministerului Sanatatii, intre reprezentantii Coalitiei si ministrul Nicolaescu, iar dupa cateva ore de negocieri s-a reusit sa se ajunga la un consens, ministrul fiind de acord sa dea curs la o parte dintre revendicarile sindicalistilor, in timp ce acestia ar fi trebuit sa renunte la solicitarea ca Sanatatii sa i se acorde  6 la suta din PIB pentru  bugetul din 2014.

 

greva 1Se cazuse astfel la o intelegere formala, insa propunerile ministrului Sanatatii mai trebuia sa fie aprobate in sedinta de Guvern, astfel ca negocierile s-au mutal la Palatul Victoria. Ocupat pana peste cap si cu vizita oficialilor chinezi, primul ministru Victor Ponta n-a avut obiectii la propunerile lui Nicolaescu, in schimb a aruncat cateva sageti in directia „presei basiste” pe care a acuzat-o ca „incita medicii la greva ca sa moara oamenii in spitale”. Astfel, propunerile facute de ministrul Sanatatii dupa discutiile cu sindicalistii au fost aprobate, decizia a fost anuntata imediat Coalitiei, iar in cadrul unei conferinte de presa, liderul Sanitas Marius Sepi a anuntat ca greva generala programata pentru maine se suspenda.

Ca urmare a actiunilor de protest desfasurate pana acum si a negocierilor purtate, sindicatele din Sanatate au reusit sa obtina deblocarea a 1.124 de posturi in sistem, posturi ce se refera in special la personal medical, medici de toate specialitatile, asistenti medicali, moase, infirmiere, si vor fi ocupate prin concurs. In acest sens, ministrul a declarat ca „in Guvern s-a discutat si o anexa la memorandum prin care documentul va fi actualizat cu ultimele solicitari ale spitalelor din teritoriu”.

 

hol UPUSindicalistii au primit asigurari si ca zilele de sambata si duminica in care se va munci, vor fi remunerate sau compensate cu ore libere, din moment ce este vorba despre un sector in care se lucreaza la foc continuu si in care exista si deficit de personal. „Personalul medical din unitatile sanitare lucreaza sapte zile din sapte, 24 de ore din 24, ceea ce inseamna ca atunci cand se lucreaza suplimentar, aceste ore trebuie platite altfel decat se plateste pentru personalul care nu lucreaza decat cinci zile din sapte. Consecinta acestui amendament este ca orele lucrate suplimentar, in afara programului normal de lucru, se vor plati asa cum se platesc peste tot orele suplimentare in zilele nelucratoare, adica 100%”, a mai declarat Nicolaescu.

Nu s-a luat insa nicio decizie in privinta alocarii a 6 la suta din PIB pentru Sanatate, reprezentantii Guvernului motivand ca nu sunt bani pentru acest demers. „Si eu mi-as dori sa fie mai mult de 5%. Din pacate, tara atata poate astazi. Economia atata poate, veniturile oamenilor atat permit sa impozitam. Si eu am dorinta ca dintr-o colectare mai buna in acest an, o cota parte sa fie alocata la rectificarea bugetara, Sanatati”, a afirmat ministrul la finalul negocierilor de la Guvern.

 

Dr. Vasile Astarastoaie, presedinte CMR

Dr. Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Legat de acest aspect, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat ca este mahnit ca nu s-a obtinut nici macar 5 la suta din PIB pentru bugetul anului viitor. „Eu, personal, am un gust de amaraciune pentru ca, daca obtineam 5% din PIB, nu mergea tot in veniturile personalului. 5% din PIB era pentru intreaga populatie si lucrul acesta s-ar parea ca nu prea ii intereseaza pe oameni”, a afirmat Astatastoae.

In schimb, s-au obtinut 200 de milioane de lei, suma ce reprezinta toti banii din fondul de urgenta, care vor merge la Sanatate, ca „semn de bunavointa” dupa cum s-a exprimat Nicolaescu.

Pentru a parafa intelegerile facute, reprezentantii sindicatelor si cei din minister au semnat un contract colectiv de munca la nivel de sector, ce include un calendar pe baza caruia se va urmari ce e de facut pentru imbunatatirea situatiei din sistemul sanitar, fiind fixate termene precise pentru mai multe obiective.

 



Comentarii (2)

  1. Medicul de garda spune:

    Aspecte ce trebuie intelese corect …
    Termenul de suspendare a grevei nu trebuie inteles ca o satisfacere a cererilor existente ci doar ca o rezolvare partiala si de moment. Faptul ca sindicatele au suspendat greva arata doar diponibilitatea la negociei a personalului sanitar si nu renuntarea la solicitari indreptatite. Guvernul si ministerul ar trebui sa intelega ca in continuare au niste probleme de rezolvat si greva se poate relua.
    Ar fi de dorit ca primul ministru sa nu incerece sa mute disputa dintre partide si palate (Victoria si Cotroceni)în ”ograda” sănătății. Afirmatia dansului este lipsita de tact si nepotrivita, revendicarile personalului medical existand de foarte multa vreme, practic pe parcursul tuturor guvernarilor.
    Negocierile pentru un contract de munca decent sunt un drept al tuturor. Termenul de ”bunavointa” a lui Nicolaescu arata dispretul si o atitudine de ”feudal” total neconforma cu un stat democratic sau apartenenta lui la un partid liberal.

    • Mihaela Florea spune:

      Salut cu bucurie “medicul de garda”pentru precizarile pe care le-a facut. Acestea sunt absolut necesare deoarece viata ne-a invatat ca,la diferite nivele de conducere se crede ca, daca ti-a dat o bucatica (pe care dealtfel legile omenesti si cele ale bunului simt te indreptatesc sa o primesti, ca doar ai prestat cinstit ptr.ea) ei pot sa se culce linistiti pe o ureche. Si daca nu te lasi, cerandu-ti in continuare drepturile de salariat si cetatean iti vor replica nonsalanti ca “nu ti-am dat deja …de ce ai tupeul sa vrei tot ce ti se cuvine…poate ramai fara serviciu…”, asa cum am patit eu.

Adaugati un comentariu


 

*