Sanatatea – camp de batalie in campania electorala

7 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Disputele pe aceasta tema intre candidatii inscrisi in cursa pentru „ciolan”, se anunta a fi apriga, iar suferinta oamenilor exploatata fara scrupule.

 

hol spital pacientiInca nu s-a dat, oficial, startul campaniei electorale, insa apropierea alegerilor care vor avea loc pe 11 decembrie se simte din ce in ce mai pregnant, atat prin deciziile populiste luate in Parlament in ultimele zile, cat si prin declaratiile din ce in ce mai razboinice venite din taberele politice.

Cum, in ultimul an, domeniul Sanatatii a fost unul aproape permanent in atentia opiniei publice, candidatii au simtit ca este un teren propice care trebuie exploatat, asa ca este de asteptat ca in urmatoarea perioada sa ploua cu promisiuni de construire a noi spitale, de readucere a medicilor in tara, stopare a crizei medicamentelor, demarare de programe nationale de Sanatate, crearea de conditii de cinci stele in toate spitalele, iar lista poate continua, pentru ca nevoile sistemului sunt foarte numeroase. Daca ar ramane la stadiul de promisiuni pe care, eventual, sa le si indeplineasca ulterior, dupa obtinerea mandatului, politicienilor nu li s-ar putea repsosa nimic. Au aparut insa si primele semne ca nivelul discutiilor va scadea sub limita decentei, in locul promisiunilor sustinute de proiecte viabile fiind preferate disputele ieftine, cu laude care frizeaza ridicolul si acuze aruncate catre tabara adversa. Acest mod de a face campanie este deja unul obisnuit pentru politicienii romani, asa ca nu trebuie sa mai mire pe nimeni. Regretabil este insa ca suferinta unor oameni este exploatata astfel in scop electoral, fara niciun fel de scrupule.

 

bolnav-hepatitaUn prim episod din aceasta serie de dispute s-a consumat zilele trecute, cand suferinta pacientilor cu hepatita C a fost adusa in dicutie de liderul unei formatiuni politice pentru a-si ataca adversarii, riposta acestora neintarziind sa apara prin intermediul unui comunicat remis de Ministerul Sanatatii, document care are, la randul sau, o usoara tenta electorala, desi vine din partea unei institutii publice care isi trambiteaza lipsa apartenentei politice.

Subiectul disputei l-a constituit tratamentul fara interferon, la care liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut referire. Acesta a sustinut ca 10.000 de bolnavi cu hepatita C ar fi putut fi vindecati anul acesta, daca Guvernul nu ar fi blocat programul ce le asigura acestora acces la tratamentul fara interferon, tehnocratii fiind acuzati de lipsa de interes si incompetenta. Liderul PSD a arogat formatiunii pe care o conduce meritul introducerii acestui program, de care ar fi beneficiat pe vremea lui Banicioiu 5.700 de pacienti care s-au vindecat in proportie de 99 la suta, desi acesta este nuamrul total al pacientilor inclusi in tratament, pana la sfarsitul lunii trecute. Fara a aminti de nenumaratele amanari si disfunctii de care s-au plans pacientii in mandatul lui Banicioiu, Dragnea a mai spus ca in 2016 programul trebuia sa continue pentru inca 10.000 de pacienti, celor cu fibroza F4, urmand sa li se adauge cei in stadiu ceva mai usor – F3 – insa programul a fost blocat de actualul guven. Afirmatiile au fost urmate, cum era si firesc, de promisiunea ca social democratii vor ii vor include in tratament, anul viitor, atat pe cei care ar fi trebuit sa beneficieze de aceasta terapie in 2016, cat si pe alti cel putin de 10.000 de pacienti cu fibroza F3.

 

in Romania sunt peste 800.000 de bolnavi cu Hepatita CReplica Guvernului a venit rapid, prin intermediul unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, document in care, de asemenea, se resimte o tenta electorala, strecurata subtil, prin „sageti” aruncate catre guvernarea PSD, in frunte cu Victor Ponta.

Reprezentantii MS spun ca programul tratamentului fara interferon pentru pacientii cu hepatita C nu a fost intrerupt niciun moment, platile sunt efectuate la zi, iar in prezent, 2.000 de pacienti se afla in terapie. „Pentru tratamentul Interferon free a fost incheiat un contract cost-volum-rezultat pentru pacienti cu hepatita C, stadiul F4. In ultimele 10 luni, au fost identificati si selectati conform criteriilor 5.860 de pacienti. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a inceput platile in luna septembrie. Platile sunt la zi, iar tratamentul pacientilor cu hepatita nu a fost intrerupt nicio clipa. In acest moment, pentru 2.000 de pacienti tratamentul este in curs. Decizia de a include in tratament doar un numar limitat de pacienti apartine Guvernului Ponta” se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 

tratament hepatita CComunicatul MS face referire explicit si la declaratiile liderului PSD, fiind lansat un atac la adresa fostei guvernari, care ar fi negociat un pret cu mult mai mare pentru acest tratament. „Din aceasta perspectiva este cu atat mai surprinzatoare declaratia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, conform careia cu, 22 de milioane de euro ar putea fi asigurat tratamentul pentru 15.000 de pacienti cu hepatita C. In realitate, costul tratamentului negociat de Guvernul Ponta este de peste 10 ori mai mare. In legatura cu cei 10.000 de pacienti despre care presedintele PSD, Liviu Dragnea, spune ca ar vrea sa ii includa in programul de tratament, facem precizarea ca Ministerul Sanatatii a transmis deja Casei Nationale de Asigurari de Sanatate documentele care vor sta la baza negocierii contractelor cost-volum-rezultat, procedura care va fi reluata in foarte scurt timp”, se mai precizeaza in comunicat.

Liviu Dragnea insa, profitand, aseara, de o aparitie televizata, a promis din nou, ca in viitoarea guvernare, PSD va avea de unde sa asigure finantarea atat pentru noi programe de sanatate cat si pentru majorari salariale in sistemul medical, in cel al educatiei si asta fara a taia investitiile, fara a da insa un raspuns la intrebarea de ce n-au facut asta cand s-au aflat la Putere…

 


Adaugati un comentariu


 

*